Dél-szlovákiai néphagyományok bemutatója Budapesten

Budapest |

<p>A Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozat 18. részeként a dél-szlovákiai Alsó-Garam-mente és az Alsó-Ipoly-mente élő néphagyományával lehet megismerkedni pénteken Budapesten a Polgárok Házában.</p>

Az est kiállítás-megnyitóval kezdődik: az Alsó-Garam-mente két települése, Bart és Kisgyarmat népművészetéből és az ipolyszalkai tájház gyűjteményéből nyílik tárlat. A megnyitón köszöntőt mondanak a térség polgármesterei: Góra Mónika Garampáldról, Gróf Katalin Kisgyarmatról, Hubac Sándor Bartról és Józsa János Ipolyszalkáról.

Az egybegyűlteknek a garampaládi Tóth Rebeka mond majd népmesét és fellépnek az Ipolyszalkai Alapiskola furulyásai is - olvasható a Polgárok Háza honlapján.

Ezt követően Táncok és népszokások az Alsó-Garam-menti kurtaszoknyás hatfaluból címmel kezdődik műsor, amelyben fellép a barti Bíbic Néptánccsoport, a kisgyarmati "Dédapáink nyomában" hagyományőrzők és a zselízi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes. A táncosoknak a talpalávalót a Gereben népzenei együttes húzza majd.

Az est végén lehet megismerkedni az ipolyszalkai kemencés kuglóf és rétes ízeivel, valamint Kéménd-Iszomfalva borait is és sok más finomságot is megkóstolhat a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?