D12 – Eminem és a haverok

A rapperek debütáló lemeze, a Devil’s Night jó kritikát kapott világszerte. Például a USA Today azt írta, hogy a funky-ütemek és az ördögien frappáns szójátékok feledhetetlenné teszik a dalokat. Két évvel a négymillió példányban elkelt korong után megjelent a detroiti formáció új albuma, a D12 World.

Eminem együttesének lemeze az amerikai eladási lista élén debütált. Valamivel több mint félmillió fogyott el a D12 World című korongból, amellyel a fiúk jócskán túlszárnyalták a Devil’s Night első heti eladási adatait. A felvételek nagy részét ezúttal nem Eminem írta, hanem a többi tag. „Meg akartuk mutatni mindenkinek, hogy a D12 nem rólam szól, hanem rólunk. Nem a mellékprojektem, hanem egy önálló csapat, ahol mindenkinek beleszólása van a dolgok alakulásába” – nyilatkozta Eminem. Tehát ha a D12-ről van szó, akkor Eminem is csak egy tag a hat rapper közül. Nem számít, hogy bezsebelt rengeteg Grammy díjat és egy Oscart a 8 mérföldért, de az sem, hogy ő a világkerekség legnépszerűbb rappere.

Az együttes tagjai, az élesnyelvű Eminem mellett, az őrült Bizarre, a beatmester Kon Artis, a higgadt Swift, a nyugodt Kuniva és a freestyle-király Proof. A fiúkat kezdettől fogva erős kötelék fűzi össze. Együtt nőttek fel, együtt kezdtek el rappelni. „Mi voltunk a battle-rapperek All-Star Teamje. Amikor Bizarre magához ragadta a mikrofont, sosem tudhattuk, hogy miről fog szövegelni” – nosztalgiázott Kuniva.

„Én hoztam be Eminemet az iskolai ebédlőbe, hogy részt vehessen az ott megtartott rapversenyeken. Később havonta egyszer Maurice Malone’s Hip Hop Shopjában szócsatáztunk, ekkor már mindenkinek volt saját csapata. Aztán megszületett a D12. Az volt a célunk, hogy verbális harcosok legyünk, jobbak bárki másnál” – emlékezett vissza Proof.

Noha a csapat volt a legfontosabb, mindegyik tag dolgozott tovább a saját karrierjén is, ezeket nem adták fel az együttes kedvéért. Az igazi áttörést Eminem mesébe illő szólósikere hozta meg nekik. „Egy szinttel mi is feljebb kerültünk a ranglétrán, több zenei szakember felfigyelt ránk. Eminem karrierje segített abban is, hogy mindnyájan a legjobbat hozzuk ki magunkból, sikerei inspiráltak bennünket” – nyilatkozta Kon Artis.

Az egyik alapító tag, Bugz nem érhette meg a D12 sikerét, nem sokkal a Shady Recordsszal való szerződéskötés előtt meghalt. „Az utolsó kívánsága az volt, hogy vegyük be Swiftet a csapatba. Ha meghallgatod a Good Die Young című dalt a mostani albumon, akkor megérted, hogy Bugz mennyire fontos volt nekünk” – mondta Proof, akinek fia aznap született meg, amikor társuk meghalt.

A Devil’s Night megjelenése után a D12 turnén mutatta be a dalokat, bejárta az egész világot. „Aki ismeri az első lemezünket is, hallhatja, hogy mennyit fejlődtünk. Az elmúlt két évben érettebbek lettünk. Annak ellenére, hogy Eminem a legnevesebb előadó köztünk, az új albumon mindenki megmutatja mire képes” – fűzte hozzá Kon Artis.

A humorérzékükből semmit sem vesztettek el, amit több dal is bizonyít. „A címadó olyan, mintha egy house party-ba csöppennél” – kommentálta Bizarre. A szám producere a szólóelőadóként is egyre sikeresebb Kanye West. „Az első kislemezdalunk, a My Band ötletét egy tréfás történet adta. Az egész egy poén, amivel a médiát céloztuk meg. Abból űztünk tréfát, hogy rengeteg újságíró írt a D12-ről, éppúgy, ahogy bármely fiúcsapatról. A dalban a legfontosabb szerep Eminemnek jutott, aki egyikünket aranyosnak, másikunkat félénknek állít be” – magyarázta Swift. „Azzal a céllal mentünk be a stúdióba, hogy leromboljuk azt a képet, ami az emberek egy csoportjában kialakult rólunk. A D12 több mint egy csapat, mi testvérek vagyunk” – tette hozzá Kon Artis.

A már slágerré vált My Band mellett a klubkedvelők kedvence lehet a 40 Oz című felvétel is, amelynek Trackboyz a producere. (péjé, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?