D. Tóth Kriszta felmondott

<p>Az Index információi szerint pénteken beadta felmondását az MTVA-nak D. Tóth Kriszta, ezzel megszűnik a DTK Show a magyar közszolgálati televízióban. A hírportál úgy tudja, a műsorvezető azért távozik az MTV-től, mert a közmédia vezetése túl gyakran szólt bele a műsor tartalmába.</p>

Háttérinformációk szerint azt is a vezetés akarta megszabni, hogy kit hívhatnak vendégnek a szerkesztők. Állítólag volt olyan vendég, akit a sminkszobából kellett hazaküldeniük „felsőbb utasításra”. Az MTVA ráadásul mára elbocsájtotta a showműsort készítő stáb háromnegyed részét.

D. Tóth Kriszta és Kert Attila, a műsor kreatív producere még nem akar nyilatkozni, azt sem tudni, folytatódik-e a show egy másik csatornán. Kiszivárgott információk szerint keresik ennek lehetőségét, de szerintünk nem sok eséllyel, mivel jelenlegi formájában ez a műsor nem felel meg a kereskedelmi televíziók elvárásainak, „túlságosan” tartalmas, nem eléggé harsány. Az elmúlt másfél évben olyan művészek és közéleti személyiségek is elfogadták a DTK Show meghívását, akik kerülik a hasonló beszélgetős műsorokat. Megkockáztatjuk: inkább miattuk volt érdemes nézni a műsort, mintsem D. Tóth Kriszta miatt. A műsorvezető alkatilag nem igazi „show-woman”, jobban érződött rajta az igyekezet, mint a rátermettség, legalábbis az első fél évben.

Később mintha magára talált volna, egyre nézhetőbb lett, sőt néha már egy-egy poénja is a helyén volt: ha úgy tetszik, felnőtt a feladathoz. A köztévé egyébként sem versenyezhet a kereskedelmi csatornákkal ebben a műfajban, és nem csupán a szerényebb anyagi háttér miatt. Az intellektuális jellegű szórakoztatás és a harsány bulvárbeszélgetés közötti keskeny sávot eléggé nehéz megtalálni, ráadásul a csatorna mellett kitartó nézők nem szoktak ilyesmihez. Ez meg is látszott a műsor kezdeti nézettségén, olyannyira, hogy tavaly állítólag az alacsony nézettség miatt akarták megszüntetni a DTK Show-t. Aztán ahogy lassacskán összerázódott a stáb és kikristályosodott a koncepció, egyre többen kezdték nézni. Nyolc százalékos nézettség a köztévében már jónak számít, a DTK Show pedig az utóbbi időben néhányszor Fábry műsorát is megelőzte, így a csatorna egyik legsikeresebb belső gyártású produkciója lett.

Ezért a vezetés részéről az lett volna a logikus lépés, ha minden lehetséges módon támogatják a stábot, azaz megteremtik a lehető legjobb feltételeket. A hírek szerint azonban ennek épp az ellenkezője folyt a színfalak mögött. Ezt a feltételezést támasztja alá D. Tóth Kriszta búcsúlevele, amelyet stábjához intézett, és amely a Népszabadság honlapján jelent meg, miután valaki kiszivárogtatta. A műsorvezető ebben hosszasan részletezi döntésének okait. Egyebek mellett említi a kiszámíthatatlanságot, a sok, egymásnak ellentmondó elvárást és az állandó bizonytalanságot.

„A szerkesztői csapatot fokozatosan, és szakmailag abszolút indokolatlan módon mára közel a nullára csonkolták (összeszámoltam: a másfél évvel ezelőtti indulás óta öt embert rúgtak ki és hármat helyeztek át tőlünk máshová, ketten pedig, nem függetlenül a házban uralkodó körülményektől, külföldre menekültek. A szerkesztőségi műhelyben mára rajtam kívül biztos helye egyetlen riporternek maradt, aki a sorozatos ígérgetés ellenére még mindig máshová tartozik szervezetileg). Így nem lehet dolgozni, mert a nézők, akik igenis a legfontosabbak ebben az egész káoszban, amit közmédiának hívnak, ennél sokkal többet, jobbat érdemelnek” – írja levelében D. Tóth Kriszta.

Az MTVA gyorsan reagált, szerintük a dolgok elfajulásáért a műsorvezető a hibás. „Az MTVA vezetése hetek óta folyamatosan egyeztet D. Tóth Kriszta műsorvezetővel műsora folytatásáról és a közmédiában várható jövőjéről. Az MTVA sajnálatos és nem túl elegáns lépésnek tartja, hogy kiszivárgott a műsorvezető búcsúlevele, amelyet stábjának írt. Az MTVA tartja magát ahhoz a pénteki megállapodáshoz, hogy hétfőn – a D. Tóth Krisztával előre egyeztetett beszélgetés után – tájékoztatja a nyilvánosságot. Az MTVA úgy ítéli meg, hogy D. Tóth Kriszta a kiszivárogtatással a médián keresztül kívánt nyomást gyakorolni a döntéshozókra, és az sem kizárt, hogy esetleg egy másik televíziós csatornánál kívánja folytatni pályafutását.”

Kíváncsian várjuk, hogy végződik ez a történet, amely szerintünk legalább két szempontból tanulságos. Egy: a „műsorpolitika” szócikket ideje módosítani a magyar nyelv értelmező szótárában. Kettő: aki ma a magyar közszolgálati televíziónál vezet bármilyen jellegű műsort, az ne lepődjön meg, ha cenzúrázzák a vendégeit.

A Vasárnapi Hírek két nevet is megtudott: Rózsa Györgyhöz nem engedték behívni barátját, Gálvölgyi Jánost, a színész még telefonon sem szólalhatott meg. Majka szerepeltetésébe a lap szerint azért kötöttek bele, mert féltek, hogy „nem kívánatos” politikai nyilatkozatot tesz. Végül felvették az adást, de a rapper nagy slágerét, amely tavaly a legnépszerűbb magyar dal volt a YouTube-on, nem játszhatták le, mert a vezetőség szerint a szám azt sugallja, hogy „Magyarország rossz hely”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?