Csütörtökön indul az Ünnepi Könyvhét

kép

170 kiállítóval, 150 standdal és több mint ezer dedikálással, valamint pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és koncertekkel várják a közönséget június 13. és 16. között az Ünnepi Könyvhét szervezői Budapesten. A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában már második éve szerepel a könyvhéten önálló standdal.

A könyvhét a Vörösmarty és a Vigadó téren, valamint a Duna-korzón várja a látogatókat. A rendezvényt június 13-án a Vörösmarty téren a Tűzoltózenekar bevonulása után Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító nyitja meg, majd a köszöntők után tartják a Szép Magyar Könyv 2023 verseny díjátadóját.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke elmondta, hogy a kiadók idén is nagy akciókkal, rengeteg új könyvvel készülnek az ünnepre. A könyvhétre több száz új kötet jelenik meg, csak verseskötetből mintegy kilencven, de a szépirodalmi, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalmi kötetekből is egyre többet adnak ki évről évre. „Nem igaz a hír, hogy nem olvasnak az emberek, nem olvas az ifjúság” – hangsúlyozta Gál Katalin. A négynapos könyvünnepet legalább 100 színpadi program színesíti, melyek között koncertek, pódiumbeszélgetések és előadások is lesznek.

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában tavaly először jelentkezett önálló standdal a könyvhéten, idén ismét gazdag programmal készül a rendezvényre. Tagjai költők, próza- és drámaírók, műfordítók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok, képzőművészek, színészek, filmrendezők, szlovák és magyar állampolgárok, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet legtágabb értelemben vett reprezentációjára vállalkoznak. A szervezet felvállalja a magyar irodalom közvetítését a szlovák, valamint a szlovák irodalom közvetítését a magyar felé. Elősegíti a tudományos-szakmai diskurzust a kortárs és a klasszikus magyar és világirodalmi szövegekről, a művészeti és filozófiai irodalomról, különös tekintettel a szlovákiai magyar irodalom alkotásaira.

A könyvhéten a K30-as standon megvásárolhatók lesznek a Bázis-tagok kötetei, hangoskönyvei, műfordításkötetei, a Bázis-könyvek sorozat darabjai, valamint a Bázis két saját kiadványa: a Természetes vadság című, második alkalommal megjelent líraantológia, valamint a Transzkulturalizmus és bilingvizmus 5. című tanulmánykötet. A standnál dedikálnak majd a szerzők, köztük Takács Nándor, Németh Zoltán, Gubis Éva, Gužák Avarka Klaudia,  Juhász Rokko, N. Tóth Anikó, Forgács Miklós, L. Juhász Ilona, Pénzes Tímea, Száz Pál, Baka L. Patrik, Mészáros Márton, Balla Margit, Durica Katarina, Bogyó Noémi és Janković Nóra, csakúgy, mint műfordítók és illusztrátorok.

Az egyesület könyvheti programkínálatában könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetések szerepelnek: péntek délután 16.30-as kezdettel a Vigadó téri színpadon Gubis Éva, Gužák Avarka Klaudia, Juhász Rokko, Száz Pál és N. Tóth Anikó mutatják be köteteiket.

Ezen a napon három, hazai érdekeltségű kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket a Három Holló kultúrkávézó Duna-szalonjában. 16 órától kiadói kerekasztal-beszélgetést tartanak a visegrádi gyermek- és ifjúsági irodalomról, melynek két hazai magyar képviselője is lesz: Bolemant Éva a Pozsonyi Kifli, Balla Margit pedig az Anser Társaság képviseletében vesz részt a beszélgetésen. 17 órától ugyanitt Veiszer Alinda faggatja friss köteteikről Forgács Miklóst, L. Juhász Ilonát, Pénzes Tímeát és Száz Pált. Transzkulturális Duna-menti irodalom címmel 19 órától tartják azt a beszélgetést, melynek keretén belül szó lesz a Bázis műfordítóinak munkáiról és egy Esterházy-kötet nemrégi szlovák fordításáról, csakúgy, mint az újvidéki Forum Kiadó műfordítás-sorozatáról.

Szintén pénteken, a Bartók Béla úti Kis Présház irodalmi kávéházban Vincze Ferenc beszélget majd Németh Zoltánnal Transzkulturalizmus: elmélet és gyakorlat című monográfiájáról.

Szombaton két programot is tartanak a Három Holló kultúrkávézóban, mindkettő a párkányi AquaPhone fesztiválhoz kapcsolódik. 17 órától az AquaPhone fő eseményét, a Dunán átívelő performance-t, valamint a párkányi hídőr-projektet ismerteti Juhász Rokko és Király Edit. A beszélgetésnek neves szerzők lesznek vendégei, akik a performance korábbi kiadásaihoz szereztek szöveget: Parti Nagy Lajos, Erdős Virág és Varró Dániel. 19 órától felolvasószínház várja a látogatókat: az idei AquaPhone-szerző, Háy János Apák és fiúk című dramolettjét Király Dávid és Krasznai Vilmos olvassák fel, a felolvasást követően az idei 61. párkányi hídőr, Juhász Rokko projektjét ismertető, dedikálással egybekötött képes vetítésével zárul az este.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?