„Csupa kábetűs kába állapot”

Dunaszerdahely. Balázs F. Attila Casanova átváltozásai / Premeny Casanovu című kétnyelvű prózakötetét mutatták be a Vámbéry Irodalmi Kávéház legutóbbi estjén. A színvonalas fordítás Ardamica Zorán költő munkája. A kétnyelvű kötetet Z. Németh István író, költő mutatta be, a szerzővel H. Nagy Péter kritikus beszélgetett.

Dunaszerdahely. Balázs F. Attila Casanova átváltozásai / Premeny Casanovu című kétnyelvű prózakötetét mutatták be a Vámbéry Irodalmi Kávéház legutóbbi estjén. A színvonalas fordítás Ardamica Zorán költő munkája. A kétnyelvű kötetet Z. Németh István író, költő mutatta be, a szerzővel H. Nagy Péter kritikus beszélgetett. Az est védnöke Polák László ekecsi polgármester volt.

A könyv a Plectrum Kiadó új sorozata, a Bilingvis könyvek első darabjaként jelent meg, és tizenkét novellát tartalmaz. Ardamica Zorán, a Plectrum vezetője az idei Ünnepi Könyvhét kiadványai közt szerepelteti a kötetet.

A novellák legtöbbjének az elejétől a végéig pontosan követhető cselekménye van, mindegyiket egyfajta titokzatosság lengi körül.

„Nagyon izgalmas titkokat árul el nekünk Balázs F. Attila, de én azt mondom, még izgalmasabbak azok, melyeket elhallgat előlünk. Van egy történet, amely néhány óra alatt, esetleg pár napig játszódik, adva van a férfi és a nő, a híres szerelmi kétszög, kapcsolat, kétség, kétségbeesés, kétely, kérlelhetetlenség és csupa kábetűs kába állapot, szóval egy férfi és egy nő, esetleg két férfi, két nő, s ez egészen elszerelmi-sokszögeződhet, de mégis nekem a kötetben szereplő nők valahogy nem ragadták meg a fantáziámat, sokkal érdekesebbek a férfi szereplők, pontosabban ez a Casanova, aki átváltozik, vagy éppen másoktól szeretné, hogy változzanak, ugyanis a nőket az ő szemén keresztül látom” – mondta ismertetőjében Z. Németh István.

H. Nagy Péter kérdésére, hogy mennyire volt tudatos a kötet megkomponálása, a szerző elmondta: amikor a novellákat írta, nem kötetben gondolkodott. Volt néhány kész novella, majd ugyanabban a tematikában írt még néhányat, melyek középpontjában az emberek közötti viszonyok fontossága tapasztalható. Az érsekújvári Csemadok Polgári Társulás égisze alatt működő Verszuhatag Irodalmi Kör tagjai most is kitettek magukért. Novák Mónika és Kecskés Ildikó színvonalas felolvasásukkal tették felejthetetlenné a hangulatos irodalmi estet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?