CSEMADOK–KRONOLÓGIA

1949
Március 5.: Pozsonyban megalakul a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete.
1950
Április 2.: Pozsonyban tartja I. országos közgyűlését a Csemadok.
1951
Március 17.: Gidrafán 46 résztvevővel kezdetét veszi a Csemadok első hathetes kultúrpolitikai instruktorképző tanfolyama.
1953
Június 1.

1949

Március 5.: Pozsonyban megalakul a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete.

1950

Április 2.: Pozsonyban tartja I. országos közgyűlését a Csemadok.

1951

Március 17.: Gidrafán 46 résztvevővel kezdetét veszi a Csemadok első hathetes kultúrpolitikai instruktorképző tanfolyama.

1953

Június 1.: A Csemadok gidrafai kultúrpolitikai tanfolyamának résztvevői megalakítják a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttest.

1956

Október 24.: Karol Bacílek felszólítja a Csemadok vezetését, hogy a magyarországi eseményekre való tekintettel minél előbb jelentesse meg a pártvezetés által eredetileg 1957. január 1-től engedélyezett A Hét című lapot.

December 2.: Megjelenik Pozsonyban a Csemadok A Hét c. hetilapjának 1. száma.

December 30.: A Csemadok KB országos népművészeti szemlét rendez Losoncon, amelyet utóbb az I. Országos Dal- és Táncünnepéllyé nyilvánítanak.

1960

Március 27.: A Csemadok KB lévai ülésén határozatot hoznak a testület mellett működő különböző szakbizottságok (népművelési, néptáncmozgalmi, zenei, dramaturgiai) létesítéséről.

1961

Június 17-18.: A Csemadok KB és a Népművelési Intézet megrendezi Zselizen a csehszlovákiai magyar ének- és zenekarok első országos fesztiválját.

1963

Május 22-31.: A Csemadok KB és a Népművelési Intézet nemzetiségi osztálya első ízben rendezi meg Komáromban a Jókai Napokat.

November 27.: A Csemadok és a Népművelési Intézet kezdeményezésére megalakul Nyitrán a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara.

1966

December 10-11.: A Csemadok IX. országos közgyűlésén új alapszabályt fogadnak el, amely a szervezet hivatalos nevét Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetségére változtatja.

1967

Október 17.: A Csemadok vezetősége egy központi magyar könyvtár és múzeum létrehozására, a Csehszlovák Rádió magyar adása műsoridejének bővítésére és a televízió magyar adásának beindítására vonatkozó javaslatokat terjeszt az illetékes szervek elé.

Október 20-22.: A Csemadok Központi Bizottsága és a Batsányi Kör Kassán megrendezi az I. Kazinczy Nyelvművelő Napokat.

1968

Augusztus 2.: A Csemadok Központi Bizottsága Elnökségének ülésén, a szövetség jövőbeli új koncepciójának vitája során több felszólaló is a politikai érdekvédelmi szervezetté való átalakítást sürgeti.

Augusztus 23.: A Csemadok Elnöksége „Csehszlovákia magyarságához” intézett felhívásában az alkotmányosan választott államhatalmi és pártszervek döntéseinek betartására szólít fel.

1969

Március 17-18.: Pozsonyban tartja X., rendkívüli országos közgyűlését a Csemadok, amely a szervezet nevét Csehszlovákiai Magyarok Társadalmi és Kulturális Szövetségére módosítja.

Május 23.: A Csemadok Központi Bizottsága mellett Csehszlovákiai Magyar Nyelvművelő és Nyelvjáráskutató Társaság alakul.

Június 21-22.: A Csemadok Központi Bizottsága és a Népművelési Intézet először rendezi meg Galántán a Kodály Napokat.

November 9.: A Csemadok KB a pártvezetéshez hasonlóan visszavonja a szovjet megszállást elítélő 1968-as határozatait.

November 29.: A Csemadok Központi Bizottsága mellett Csehszlovákiai Magyar Néprajzi Társaság alakul.

Novemberben: Quittner János vezetésével megalakul Pozsonyban a Csemadok KB Szőttes népművészeti együttese.

1970

Május 11.: A Csemadok Központi Bizottságának pozsonyi ülésén kezdetét veszik a szervezeten belüli tisztogatás. Felmentik többek között Szőke József vezető titkárt és Varga Sándor titkárt.

Február 23.: A szlovák pártvezetésen belül döntés születik arról, hogy a Csemadokot ki kell zárni a Szlovák Nemzeti Frontból, majd a szlovák művelődésügyi minisztérium irányítása alá kell helyezni. Április 28-án ezt a szlovák kormány meg is teszi.

Március 29.: A Csemadok Központi Bizottságának pozsonyi ülésén a konszolidációs politika jegyében lemondatják Dobos László elnököt, s felmentik tisztségéből a vezetés további 27 tagját.

Június 19-20.: A Csemadok KB és a Népművelési Intézet nemzetiségi osztálya megrendezi Érsekújvárott a csehszlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági énekkarok első országos seregszemléjét.

1972

Április 15-16.: Pozsonyban tartja XI. országos közgyűlését a Csemadok, amely elítéli a szervezet 1968-69-es tevékenységét, hivatalos nevét ismét Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetségére változtatja.

1975

Május 12-14.: A Csemadok KB és a Népművelési Intézet a Jókai Napoktól különválasztva, Duna Menti Tavasz néven Dunaszerdahelyen rendezi meg a magyar gyermekszínjátszók és bábcsoportok országos fesztiválját.

Június 18-20.: A Csemadok Központi Bizottsága megrendezi Gombaszögön az Országos- Dal és Táncünnepélyek örökébe lépő XXI. Országos Kulturális Ünnepélyt.

1980

Április 18-19.: A Csemadok KB pozsonyi ülésén több felszólaló is szóvá teszi a Csehszlovák Televízió magyar nyelvű adásának hiányát, s javasolja, hogy a Csemadok vezetősége kezdeményezze a pártszerveknél a szövetség újbóli felvételét a Nemzeti Frontba.1982

Április 17-18.: Pozsonyban tartja XIII. országos közgyűlését a Csemadok. Többen sürgetik a magyar iskolahálózat bővítését, a televízió magyar adásának beindítását és a Csemadok visszavételét a Nemzeti Frontba.

1983

Október 14.: Fábry Zoltán szellemi és irodalmi örökségének ápolása, hagyatékának gondozása céljából a Csemadok létrehozza a Fábry Zoltán Emlékbizottságot.

1984

Március 9.: A Csemadok Központi Bizottsága pártcsoportjának küldöttsége Szlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságánál tiltakozik az iskolaügyi törvényjavaslat ellen.

Július 6-11.: A Csemadok Érsekújvári Járási Bizottságának Néprajzi Szakcsoportja Kéménden megrendezi az I. Nyári Néprajzi Kutatótábort.

1987

Január 1.: A Csemadok ismét a Nemzeti Front tagjává válik.

Április 11-12.: Pozsonyban tartja XIV. országos közgyűlését a Csemadok, amelyet a korábbiaknál jóval kritikusabb hang jellemez.

November 12-15.: A Csemadok KB megrendezi Kassán a XVI. Fábry Zoltán Irodalmi és Kulturális Napokat, amely keretében először adják át a Fábry Zoltán Díjat (a kitüntetett Fónod Zoltán).

1988

Július 18-25.: A Csemadok Központi Bizottsága Zselizen első ízben szervezi meg a táncházvezetők országos táncháztáborát.

Szeptember 30.-október 1.: A Csemadok Központi Bizottsága kassai ülésén kritikus hangvételű felszólalások sürgetik a magyar kisebbség oktatásügyi és kulturális problémáinak rendezését.

1989

December 6.: Pozsonyban a Csemadok Központi Bizottságának rendkívüli ülésén rehabilitálják a szervezetből az 1968-as és 1969-es események miatt kizárt személyeket. Tiszteletbeli elnökké Dobos Lászlót, elnökké Sidó Zoltánt, társelnökké Szabó Rezsőt, vezető titkárrá Neszméri Sándort, titkárokká Bárdos Gábort és Gyurcsík Ivánt választják.

December 9.: A Csemadok keretein belül újjáalakul a Csehszlovákiai Magyar Néprajzi Társaság.

1990

Január 5-6.: A Csemadok Központi Bizottsága Elnökségének szenci ülése. Megállapodás születik arról, hogy a Csemadok a továbbiakban kulturális, érdekvédelmi és társadalmi szövetségként fog tevékenykedni, az ülés résztvevői ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a megváltozott politikai helyzetben szükség lesz a nemzeti kisebbségek érdekvédelmét felvállaló párt létrehozására.

Március 9-10.: Pozsonyban tartja XV. rendkívüli közgyűlését a Csemadok, amelyen elsősorban a szervezet előtt álló átalakulás háromféle lehetőségéről (alakuljon át párttá, politikai mozgalommá, vagy maradjon meg kulturális és társadalmi szervezetnek), valamint a magyar kisebbség múltbeli és jelenlegi helyzetéről, alakuló politikai mozgalmairól tárgyalnak.

Március 22-24.: A Csemadok OV – több társrendezővel karöltve – megrendezi Kassán a XXI. Kazinczy Nyelvművelő Napokat. A rendezvény első napján a Csemadok Központi Nyelvi Szakbizottságának jogutódaként megalakul a Csehszlovákiai Magyarok Anyanyelvi Társasága.

Május 18.: A Csemadok együttműködési megállapodást ír alá a Magyarok Világszövetségével, amely szerint a szövetség csatlakozni kíván az MVSZ-hez, s felkéri, hogy társrendezőként vegyen részt a Csemadok országos rendezvényeinek szervezésében.

Június 21.: A Csemadok OV történelmi-honismereti szakbizottságának tagjai megalakítják a Csehszlovákiai Magyar Történelmi Társaság Előkészítő Bizottságát.

1991

Április 15.: A Csemadok hét szakmai társaságának egyeztető bizottsága állásfoglalást fogalmaz meg a szövetség megújhodásával és depolitizálásával kapcsolatban.

Április 27-28.: Galántán tartja XVI. országos közgyűlését a Cemadok. A közgyűlés, amelyet a szövetség történetében először rendeznek meg Pozsonyon kívül, hosszas vitát követően új alapszabályt és programot fogad el, a sokak által sürgetett tisztújításra azonban csupán részben kerül sor.

Május 13.: A Csemadok OV a rendszeresítés szándékával találkozót kezdeményez a három magyar politikai mozgalom képviselőivel, amelyen az alkotmánytervezetek és a nemzetiségi oktatásügy kérdéseiről tárgyalnak.

Szeptember 28.: A Csemadok OV losonci ülésén a szlovákiai magyar oktatásügy helyzetével, elsősorban a magyar pedagógushiánnyal, s a kisiskolák visszaállítása körüli problémákkal foglalkozva célként fogalmazzák meg a nemzetiségi oktatásügy önigazgatásának elérését.

1992

Szeptember 26.: A Csemadok OV pozsonyi ülésén a szövetség 1993 áprilisában esedékes közgyűlésének előkészületeivel foglalkoznak. Az OV szerint a szlovák alkotmány elfogadása utáni helyzetben meg kell fogalmazni a magyar kisebbség identitása megőrzésének alapvető feladatait, ami érdekében kezdeményezi egy értelmiségi találkozó összehívását.

1995

Június 24-25.: Negyvenéves az Országos Kulturális Ünnepély Gombaszögön.

November 24. : A Magyar Koalíció küldöttsége Budapesten Horn Gyula magyar miniszterelnökkel tárgyal a szlovákiai nyelvtörvényről és a Csemadok helyzetéről.

1998

Augusztus 29-30. : Újra megrendezik az Országos Kulturális Ünnepélyt Gombaszögön. Az előző évben a rendezvény elmaradt.

2003

November 8.: Udvardon tartja programalkotó országos közgyűlését a Csemadok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?