Családtalanul betegen

Két évvel ezelőtt a 22 éve cukorbeteg Molnár Erzsébetnek odaítélték a diétatámogatási juttatást. Szüksége is volt minden fillérre, hiszen megözvegyült. Az évek során megtakarított pénzt nem tehette félre a rosszabb napokra, hiszen párja hosszantartó betegeskedése sokba jött. A tisztességes temetés és a sírkő költségei felemésztették tartalékait.

Az évtizedek óta beteg asszony nagyon ügyelt arra, hogy betartsa a számára előírt diétát, az orvosok utasításait, tudta ugyanis, önmagára lesz utalva. Másfél év után a szociális törvények módosítása miatt úgy, mint az ország több ezer cukorbetegétől, 2004. február 1-jével tőle is megvonták a havi 983 koronás járadékot. A dunaszerdahelyi illetékes hivatal írásban adta a tudtára, hogy mivel nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket, nem jár neki a támogatás. Annak ellenére, hogy egészségkárosodása 60 százalékos, annak ellenére, hogy naponta négyszer szorul inzulininjekcióra. Arról, hogy mik azok a feltételek, amelyeket nem teljesít, nem tájékoztatták.

– Nagyon elkeresedtem, a diabetológiai rendelőben ugyanis többen elmondták, hogy megítélték nekik az 500 koronás diétatámogatást. Nem voltam rest, júniusban Dunaszerdahelyen a szociális hivatalban kérdeztem rá arra, én miért nem vagyok jogosult az 500 koronára. Megnyugtattak, hogy legyek türelemmel, hamarosan intézkednek. A biztonság kedvéért megfellebeztem a végzést, de hasztalan: július 16-án a pozsonyi központ jóváhagyta a dunaszerdahelyiek döntését. Sajnos, arra ők sem méltattak, hogy az elutasítást megindokolják – panaszolta a 73 éves Molnár Erzsébet. Annak ellenére, hogy fegyelmének és az orvosi gondoskodásnak köszönhetően egészségi állapota jelentősen nem romlik, arra kérte a diabetológust, inzulin helyett inkább tablettával kezelje, mert az talán olcsóbb. – Az alapbetegségemhez, gondolom, a korom miatt is, további bajok is társultak, a szükséges gyógyszerért havonta legalább 500 koronát fizetek. Rimaszombat mellől jöttem férjhez Gombára, házasságunk gyermektelen volt, párom halála után magamra maradtam. Kértem én a keresztlányomat, húgom lányát, költözzön ide, mindenem az övé lesz, de ahogy az lenni szokott, pórul jártam. Nem számoltam vele, hogy azt követően, amint oda- adom neki a 24 áras kertem eladásából származó közel 80 ezer koronát, vagyis pénzemből rendezhette adósságait, elfordul tőlem. Azóta sem nyitotta rám az ajtót, nem is telefonál. Bár ez a ház nem nagy, mégis nagyon rossz volt egyedül, a magány nyomasztott. Minduntalan az foglalkoztatott, mi lesz velem, ha ágynak dőlök. De talán most már nem kell tartanom a jövőtől, augusztusban eltartási szerződést kötöttem egy kedves házaspárral. Most még főzök, mosok, takarítok magamra, persze, ki tudja, mit hoz a jövő. Igazán nem akarok a terhükre lenni.

Molnár Erzsébet a méltatlan eljárásról tájékoztatta a községi hivatalt, ahol azt tanácsolták neki, kérvényezze a járulékot újra. Segítettek neki az iratok kitöltésében, az orvos újra elkészítette az igazolást – 200 koronáért –, majd amikor Somorján is igazolták Molnár Erzsébet vagyoni helyzetét, a kérvényt a dunaszerdahelyi munka-, szociális és családügyi hivatalba továbbították.

Tudni szerettük volna, mi okból vonták meg a cukorbeteg aszszonytól a támogatást. A hivatal illetékese szerint régi irataiban nem szerepelt, hogy inzulinozza magát, ezért az új törvény értelmében megvonták tőle a járulékot. Mivel megváltozott betegségének kezelése, újra kérvényezheti a havi 500 koronára csökkentett támogatás megítélését. Számolnia kell azzal, hogy személyesen kell megjelennie a bizottság előtt, de azzal szintén, hogy az elbírálási folyamat elhúzódik. Jó hír, hogy ha megítélik a diétatámogatást, a kérvény beiktatásának dátumától visszamenőleg kapja meg a pénzt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?