Carlos Santana 75 éves

lo

Ma ünnepli 75. születésnapját Carlos Santana mexikói származású, Los Angelesben élő gitáros, zeneszerző, aki nélkül ma talán nem is létezne a latin rock műfaja. 

Apjának latin zenekara volt, ő tanította fiait hegedülni és gitározni. Carlos öccse, a két éve elhunyt Jorge ugyancsak elismert gitáros lett. Carlos eleinte csak bluest játszott, B. B. King és John Lee Hooker mellett hatott rá a mexikói zenét és a rock and rollt összekapcsoló Ritchie Valens is.

A család előbb az amerikai határhoz közeli Tijuanába, majd a határ túloldalára költözött. Carlos San Franciscóban lett tagja az Azteca zenekarnak, aztán saját együttest alapított. A közönséget elvarázsolta az új, szokatlan hangzás, a rock, blues, salsa, dzsessz és afrikai ritmusok latin zenével átitatott elegye.

1969 augusztusában a közepesen ismert zenekar meghívást kapott Woodstockba. Ottani fellépésük a fesztivál egyik csúcspontja volt, a CBS kiadó azonnal szerződtette őket. Két hónappal később megjelenő Abraxas című albumukból még abban az évben hatmillió példány fogyott.

Santana később John Coltrane özvegyével, Alice Coltrane-nel készített free-dzsessz felvételeket, és remek zenészekkel (Jules Broussard, Tom Coster, Stanley Clarke, David Brown) vette fel a Borboletta (1974) című stúdióalbumot. Szoros szálak fűzték a The Mahavishnu Orchestra gitárosához, John McLaughlinhoz, az ő ösztönzésére fordult a hinduizmus felé. Több albumot is készített a hinduizmus jegyében, a legjobb talán a Swing Of Delight dupla lemez 1980-ból, az első digitálisan készült rockalbum, amelyen Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams is játszott.

A rendkívül sikeres Amigos című albumot (1976) a Rolling Stone magazin a hazatérés nagylemezének nevezte. A funkyt és a latin zenét elegyítő Sister, Dance, a Let It Shine és a romantikus hangzású, instrumentális Europa (Earth's Cry Heaven's Smile) ismét felkapaszkodott a listák csúcsára. Az 1987-es, fia születésére írt Blues For Salvadorért megkapta első Grammy-díját.

Carlos Santanát 1998-ban beválasztották a rock and roll hírességek csarnokába. Az évtized végére maradt a nagy dobás, az 1999-ben kiadott Supernatural című album, amely valóban természetfelettinek bizonyult: nyolc Grammy-díjra érdemesítették, összesen 30 millió példányban kelt el, 18 héten át vezette a Billboard 200 listáját, két szerzemény, a Smooth és a Maria Maria pedig 12, illetve 10 hétig tartotta magát a Billboard Hot 100 lista csúcsán. Ezen az albumon a zenészvilág olyan kiválóságai muzsikáltak a mexikói gitárossal együtt, mint Eric Clapton, Lauryn Hill és Wyclef Jean az egykori Fugees-ból, a Matchbox Twenty frontembere, Rob Thomas, valamint  Dave Matthews.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?