Caravaggio és Monteverdi is feltűnik a vásznon

Befejeződtek Juraj Jakubisko Báthory Erzsébet című filmjének a felvételei, jelenleg a stúdiómunkák folynak – ismertették tegnap a sajtó képviselőivel az alkotók.

Befejeződtek Juraj Jakubisko Báthory Erzsébet című filmjének a felvételei, jelenleg a stúdiómunkák folynak – ismertették tegnap a sajtó képviselőivel az alkotók. Levetítették a filmből azt a kilencperces összeállítást, amelyet előbb Los Angelesben az amerikai filmpiac, majd a napokban Berlinben az európai filmpiac számára már bemutattak. Ahogy a tájékoztatón elhangzott, az 1997-ben készült Zavaros jelentés a világ végéről című film kora legnagyobb költségvetésű cseh–szlovák produkciója volt, jelentős szakmai és művészi sikert ért el, több fesztiválon is díjazták. Ám a nyelvi akadályok gátolták a film üzleti sikerét, terjesztését-forgalmazását főleg az angolul beszélő országokban. Ez a tény, pontosabban az eladhatóság bővítése szülte azt az ötletet, hogy belefogjanak egy nagyszabású történelmi film, egy gótikus thriller elkészítésébe, egy cseh–szlovák produkció leforgatásába angol nyelven. A filmet ősszel, más-más premieridőpontokkal idehaza szlovák nyelven, Csehországban cseh, Magyarországon pedig magyar szinkronnal mutatják be.

Ahogy elhangzott, a film Báthory Erzsébet grófnő legendáját eleveníti fel, aki szlovák lányok vérében fürdött. Azért őt választották, mert Báthory Erzsébet alakja szerte Európában ismert, még a fiatal nemzedék körében is. Erről az ellentmondásos személyiségről, vétkességét illetően, a történészek is eltérően vélekednek, s Jakubisko ezzel a filmmel szerette volna kifejteni ezzel kapcsolatos sajátos álláspontját. Ám a Báthory Erzsébet nem kimondottan életrajzi film, a grófnő sorsát szélesebb történelmi kontextusban ábrázolja, ezért tűnik fel a produkcióban többek között Caravaggio olasz festő vagy Monteverdi, az első opera szerzője.

Báthory Erzsébetet az angol Anna Friel, Thurzó Györgyöt Karel Roden, Nádasdy Ferencet Vincent Regan, Zrínyi Miklóst Míra Nosek, Czobor Erzsébetet Monika Hilmerová, Bethlen Gábort Marek Vašut, Báthory Gábort Marek Majeský alakítja. A film egyik operatőre Kende János.

A film elkészítésének nehézségi fokával kapcsolatban a szlovák rendező úgy nyilatkozott, hogy az Ezeréves méh forgatása ehhez képest habos torta volt. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?