Caravaggio a londoni bíróság előtt - Perlik a Sotheby's aukciósházat

London |

<p>Rejtélyes festmény miatt perlik az egyik neves londoni aukciósházat. A vád szerint a Sotheby&#39;s tévesen ítélt másolatnak egy 10 millió fontot érő Caravaggio-festményt.</p>

A Hamiskártyások című festményt 2006-ban adták el az aukciósházon keresztül, akkor Sir Denis Mahon neves brit gyűjtő 42 ezer fontért  szerezte meg az alkotást. Mahon később azzal állt elő, hogy a festményt nem Caravaggio egyik tanítványa, hanem maga a mester festette, és így legalább 10 millió fontot ér.    A 2011-ben elhunyt Mahon, aki a barokk kor szakértője, azzal szerzett nevet magának, hogy több elveszetnek hitt Caravaggio-képet azonosított, köztük a fiatal Keresztelő Szent Jánost ábrázoló alkotást is, amely korábban a római polgármester irodájában lógott és puszta másolatnak gondolták - olvasható a The Independent brit napilap online kiadásában.    A képet eladó Lancelot Thwaytes most beperelte a Sotheby's aukciósházat, amelyet azzal vádol, hogy nem végeztetett megfelelő számú vizsgálatot és nem kérdezett meg elég szakértőt a képről, és így jelentős anyagi kárt okozott neki.    A festmény egyébként majdnem teljesen azonos egy másik, szintén a Hamiskártyások címet viselő Caravaggio képpel, amely jelenleg a texasi Kimbell Művészeti Múzeum tulajdonában van. A művek egy kártyázás közben csalók áldozatává váló gazdag ifjút ábrázolnak.    A Sotheby's aukciósház visszautasította Thwaytes vádjait, mondván, az eladott festmény nyilvánvalóan alacsonyabb minőségű, mint a Texasban őrzött eredeti kép.     "A kimbelli Hamiskártyásokat Caravaggio azzal a mellbevágó virtuozitással és realizmussal festette meg, amelyről a korai munkái híresek" - olvasható az aukciósház által a bírósághoz benyújtott dokumentumokban.     A vitatott képen látható cselekmény ábrázolása "messze elmarad a Kimbell múzeumban lévő eredetitől" - olvasható a Sotheby's állásfoglalásában, amely több neves Caravaggio-kutató véleményére hivatkozik.    Thwaytes szintén szakértőket idéz keresetében, köztük Mina Gregorit, több, Caravaggióról szóló könyv szerzőjét, aki a múlt héten azt állította, hogy egy privát gyűjteményben eredeti Caravaggio-képre talált, valamint Antonio Paoluccit, a Vatikáni Múzeumok igazgatóját, akik szerint a szóban forgó festmény valóban a 38 éves korában elhunyt Caravaggio munkája.     A kérdéses festményt jelenleg a Johannita Lovagrend londoni múzeumában lehet megtekinteni. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?