Budapest, a díszlet

November első hetében mutatták be az Egyesült Államokban az I Spy (Én, a kém) című kémvígjátékot, főszereplő Eddie Murphy, producer Andy Vajna. A Budapesten forgatott amerikai produkciót az Index New York-i kritikusai vették górcső alá.

# November első hetében mutatták be az Egyesült Államokban az I Spy (Én, a kém) című kémvígjátékot, főszereplő Eddie Murphy, producer Andy Vajna. A Budapesten forgatott amerikai produkciót az Index New York-i kritikusai vették górcső alá.

Az I Spy című kémvígjátékot mérsékelt hírveréssel mutatták be november 1-én Amerikában, és ahogy az egy Eddie Murphy-filmtől elvárható, túlnyomórészt fekete nézőket, illetve kisgyermekes családokat vonzott. A film kulisszája Budapest, pontosabban a Vár, a Lánchíd és környéke, ahol elképesztő könynyedséggel kever-kavar keresztül Betty Thomas (Intim részek, Dr. Dolittle) rendező. No de ez is csak a pestieknek szúr majd szemet.

Itthon csak jövőre kerül a mozikba

Owen Wilson (Ellenséges terület, Tenenbaum, a háziátok, Armageddon), egy kétbalkezes szuperügynök és Eddie Murphy, egy bokszbajnokból lett ügynökjelölt alakítja az ügyeletes kémpárost. Feladatuk, hogy megakadályozzák egy hírhedt rosszfiú által ellopott „láthatóan láthatatlan” szuperbombázó eladását Budapesten. A történet kiszámítható fordulatai és befejezése ellenére is szórakoztató, mert Owen Wilson ártatlan búzakék szemei és Eddie Murphy utcai vagánysága jól taszítják és vonzzák egymást.

Emberrablás páncélozott Barkasszal

Murphy egy Mills nevű magyar (?) bokszolóval készül megmérkőzni, ezért jön Budapestre, ahol a Gellértben száll meg. Bár a szálloda valószínűleg hatalmas ingyenreklámra számított, a filmben Murphynek egy matyóhímzéses ágytakaróval díszített emeletes vaságy jut, egy lakótelepi kisszoba méretű helyiségben – negyedmagával. A felháborodott Murphyt ezek után egy barna hajú, orosz akcentusú „magyar” lány próbálja elcsábítani, de csak egy kis utcáig jutnak, itt egy félelmetes páncélozott Barkasszal elrabolják.

Szőrös hónaljú „magyar” lányok

A rémségek folytatódnak: a szőrös hónaljú „magyar” lányok és a Lánchíd tetejére épített parkoló után, egy 40 kilós, szódásüveg-szemüvegű főtörzs fél kézzel teszi ártalmatlanná a fekete bokszbajnokot. (Mint megtudjuk, ha a budapesti rendőr nem biztos abban, ki kezdte a bunyót, akkor a feketét tartóztatja le).

Magyar nyelvlecke kezdőknek

A kevésbé világot látott Bronxi fiatalok legnagyobb örömére egyszer még az is elhangzik, hogy Budapest Magyarországon van, és hogy a filmben hallott egzotikus nyelv a magyar. Sőt, Owen Wilson próbálja kinyögni az igen, az olcsó és a köszönöm szavakat, ezek beazonosításában természetesen a feliratok is sokat segítettek.

A rendező láthatóan nem tudta eldönteni, mit kezdjen Budapesttel, ezért inkább gondosan a háttérben tartja, csakúgy mint a magyar színészeket. Nekik egy-egy Kapd el!, Gyerünk!, Nyomás!, Azanyját! felkiáltás jut, kivéve Rékasi Károlyt, aki egy nyelvtanilag helyes magyar mondatot is kinyöghet.

Összességében a film egy kicsit ügyefogyott, színházi kulisszákból és gipszkartonból összetákolt díszletvárosnak állítja be Budapestet – egy fotogén turistacélpontnak, lehetőleg szocialista autók nélkül. Bár a rendező bohócot csinált a budapesti műemlékekből, legalább nem sértően tette ezt. Az I Spy-t egyszer talán érdemes megnézni – leginkább a bőven adagolt humorbonbonok miatt. (ix)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?