Bórax

A kémiailag tiszta bórax nagyon fontos minden háztartásban. Sok mindenre használhatjuk, ezért nem szabad hiányoznia egyetlen kamrából sem. A bórax nagyon jó tojáskonzerváló szer. Üvegvíz helyett tegyük a tojást oldatba, melybe minden liter vízhez 2 evőkanál bóraxot számítottunk.

A kémiailag tiszta bórax nagyon fontos minden háztartásban. Sok mindenre használhatjuk, ezért nem szabad hiányoznia egyetlen kamrából sem. A bórax nagyon jó tojáskonzerváló szer. Üvegvíz helyett tegyük a tojást oldatba, melybe minden liter vízhez 2 evőkanál bóraxot számítottunk. Hogy a tej össze ne menjen (meg ne savanyodjék) tegyünk bele bóraxot, minden literre egy késhegynyit számítva. Éppen így használ a tejesedény bóraxos vízzel való kiöblítése. Szóda helyett bóraxot használunk, ha finom porcelánt és üveget mosunk ki. Ha aranydíszítés van az ilyenféle edényeken, akkor meg éppen csak bóraxszal szabad mosni. Aki a kis árkülönbséget nem sajnálja, a mindennapi mosogatáshoz is vegyen szóda helyett bóraxot, mert az a kezet nem támadja meg. Fémtárgyak ragyogó fényesek lesznek, ha finom, nedves bóraxporral, vagy egészen forró bóraxoldattal súroljuk meg, és utána puha ronggyal tisztára töröljük. Bóraxot mosásnál is nagyszerűen alkalmazhatunk szóda helyett, mert nem marja ki a szálakat, a kezet nem támadja meg, és fehéríti a ruhát. Emellett a szappanszükségletet is csökkenti. Finom selyemholmit, azonkívül tüllt, csipkét, etamint, batisztot, tiszta gyapjúanyagot, különösen fehéret, csakis bóraxszal szabad mosni, sohasem szódával. Keményítéshez is szükségünk van bóraxra, mert ha a keményítőhöz (negyed kiló rizs- vagy búzakeményítőhöz két evőkanállal) bóraxot teszünk, a ruha keményebb és fényesebb lesz. Testápoláshoz is használhatjuk. Mindennapi mosdóvizünkbe tegyünk egy kanálkával, különösen ott, ahol kemény vízvezetéki vízben mosdunk. A bőrt a bórax lággyá, simává teszi, alaposan eltávolít róla minden piszkot és zsírosságot. A szeplőt is eltüntethetjük vele. Negyed liter vízben oldjunk fel félkanálnyi bóraxot, ebbe mártsunk vattát és nedvesítsük meg vele a szeplős helyeket. Az oldat legyen meleg. Ha a fürdővízbe bóraxot teszünk, eltüntet minden izzadtságot és zsírosságot. Aki nyáron nagyon izzad, az izzadási helyeket mossa meg gyenge bóraxoldattal. Bőrkeményedések is eltűnnek, ha bóraxszal dörzsöljük be, és gyakori bóraxos lábvizet veszünk. (Egy tál meleg vízre halmozott kanál bóraxot számítunk.) Manikűrözésnél nélkülözhetetlen a bórax. A körömágy bőrének eltávolítása vagy hátratolása sokkal könnyebben megy, ha kezünket előbb néhány percre langyos bóraxoldatban áztatjuk. A zsíros haj szép lesz, ha bóraxoldatban mossuk, utána pedig tiszta meleg vízzel öblítjük. Nagyon ajánlatos torok- és szájvíznek is a gyenge bóraxoldat, mert fehéríti a fogakat. Asszonyoknak nélkülözhetetlen a bórax. Egy liter langyos vízben egy kávéskanálnyi bóraxot oldunk, és a legkellemesebb és legmegbízhatóbb irrigálószert kapjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?