BONTÁS

28 nappal később
(28 Days Later, szín. fel. ang. dráma 112 p. 2002) R.: D. Boyle. Fsz.: C. Murphy, N. Harris, Ch. Eccleston, B. Gleeson.
Maroknyi túlélő menekül a zombiktól elárasztott Londonból. Digitális kézikamerás horrorőrület a Trainspotting alkotóitól.
8 mérföld
(8 Mile, szín. fel. am. filmdr. 110 p. 2002) R.

28 nappal később

(28 Days Later, szín. fel. ang. dráma 112 p. 2002) R.: D. Boyle. Fsz.: C. Murphy, N. Harris, Ch. Eccleston, B. Gleeson.

Maroknyi túlélő menekül a zombiktól elárasztott Londonból. Digitális kézikamerás horrorőrület a Trainspotting alkotóitól.

8 mérföld

(8 Mile, szín. fel. am. filmdr. 110 p. 2002) R.: C. Hanson. Fsz.: Eminem, B. Murphy, K. Basinger, M. Phifer.

Egy fehér repper a detroiti fekák között a hip-hop hőskorában. Tapintható szociomiliő, lakókocsi-fíling, torokszaggató rímpárbajok. És a lényeg: Eminem viszi a prímet.

8 nő

(8 žien, szín. fel. fr. vígj. 103 p. 2002) R.: F. Ozon. Fsz.: C. Deneuve, I. Huppert, E. Beart, F. Ardant, D. Darrieux, V. Ledoyen.

Egy hulla és 8 nő egy vidéki kúriában. Egy fenegyerek rendező és 8 híres francia színésznő. Egy Ezüst Medve a 8 főszereplőnek.

Ali G Indahouse

(szín. fel. ang. vígj. 88 p. 2002) R.: M. Mylod. Fsz.: S. Baron Cohen, M. Gambon, Ch. Dance, K. Bright.

Egy fehér külvárosi bunkó a gettó mélyén élő feka gangszta rappernek képzeli magát, így fut be politikai karriert. Eszement poénparádé ritka színes vizuális ötletekkel.

Ámen

(Amen, szín. fel. fr.–ném.–rom. filmdr. 132 p. 2002) R.: C. Costa-Gavras. Fsz.: U. Tukur, M. Kassovitz, U. Mühe, M. Duchaussoy.

Egy SS-tiszt egy fiatal jezsuita segítségével értesíteni akarja a pápát a németországi népirtásról. Vitatott és vitatható alkotás, amely a római egyház felelősségét pedzi a holokauszttal kapcsolatban.

Álmomban már láttalak

(Maid in Manhattan, szín. fel. am. vígj. 100 p. 2002) R.: M. Lawrence. Fsz.: S. Bullock, H. Grant, D. Haig, A. Witt.

Egy önállótlan milliomos és talpraesett ügyvédnője eddig egymásra voltak utalva, most változik a helyzet. Van-e olyan, hogy már túl késő szerelmet vallani?

Atomcsapda

(K-19: The Widowmaker, szín. fel. am.-ang.-ném. filmdr. 138 p. 2002) R.: K. Bigelow. Fsz.: H. Ford, L. Neeson, S. Spruell, P. Stebbings.

1961-ben a K-19 jelű szovjet atom-tengeralattjáró víz alatti Csernobilt adott elő. Hidegháborús izgalmak klausztrofóbiás katonadrámában, ruszki katonának maszkírozott Harrison Forddal.

Az arany markában

(Posledná lúpež, szín. fel. am. krimi 111 p. 2001) R.: D. Mamet. Fsz.: G. Hackman, D. DeVito, D. Lindo, S. Rockwell.

Profi mackós visszavonulás előtt belekényszerül egy utolsó utáni balhéba. Mindenki mindenki ellen egy zsák aranyért – ebben a partiban nincs ezüstérmes...

Bánk bán

(szín. magy. operaf. 116 p. 2002) R.: Káel Csaba. Fsz.: Kiss B. Atilla, Marton Éva, Rost Andrea, Kováts Kolos.

Erkel Ferenc operájának első játékfilmes feldolgozása a legnagyobb magyar operasztárokkal és Oscar-díjas operatőrrel.

Bella Martha

(szín. ném.-ol. vígj. 105 p. 2001) R.: S. Nettelbeck. Fsz.: M. Gedeck, S. Castellitto, M. Foerste, A. Zirner.

Románc az éttermi konyhában, avagy mihez kezd egymással egy olasz tésztamaestro, egy német konyhaművésznő és nyolcéves unokahúga? Szívmelengető vígjáték a rideg és a tüzes természetek találkozásáról.

Bazi nagy görög lagzi

(Moja tučná grécka svadba, amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, R.: Joel Zwick, Fsz.: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Joey Fatone)

Duci, csúnyácska görög lány kivirágzik, és egy jóképű amerikai fiúval egymásba szeretnek. Bomba sikerű komédia arról, hogy ki-ki találja meg a párját, a hazáját és egyáltalán a helyét a világban.

Beszélj hozzá!

(Hovor s ňou, szín. fel. sp. filmdr. 112 p. 2002) R.: P. Almodóvar. Fsz.: J. Cámara, D. Grandinetti, L. Watling, R. Flores.

A nemek harcának spanyol mestere bizarr szappanoperát kerít egy ápoló, egy újságíró, egy női torreádor és egy sérült táncosnő köré. ARANY GLÓBUSZ 2003!

Brazil

(szín. am.-ang. fel. sci-fi 140 p. 1985) R.: T. Gilliam. Fsz: J. Pryce, R. De Niro, K. Helmond, I. Holm, B. Hoskins.

Az egykori Monty Python tag legzseniálisabb rendezése az agymosott társadalommal egyedüliként szembeszálló derék munkaerőről, titokzatos, napilapba csavart segítőjéről és a porszívók lépcsőjárásáról.

Chihiro szellemországban

(Sen to Chihiro no kamikakushi, szín. mb. jap. anim. 125 p. 2001) R.: Miyazaki Hayao.

Chihiro, a tízéves kislány egy gonosz boszorkány szolgálatába áll, hogy visszakapja disznóvá varázsolt szüleit. Berlini nagydíjjal jutalmazott anime-kaland – a legszebb mese A vadon hercegnője óta. Ehhez képest Harry Pótszer.

Csajok a csúcson

(Baby to chcú tiež, szín. mb. ném. vígj. 90 p. 2001) R.: D. Gansel. Fsz.: D. Amft, K. Herfurth, F. Woll, A. Christ.

Három tizennyolc éves röplabdás lány orgazmusvadászaton. A Hangyák a gatyában stábjának filmje – ezúttal a gyengé(de)bb nem szemszögéből.

A dzsungel könyve 2.

(The Jungle Book 2.. szín. mb. am. rajzf. 80 p. 2002) R.: Steve Trenbirth.

Maugli visszatér a faluból a dzsungelbe, és vele együtt visszatér Balu medve, Bagira, a fekete párduc, a gonosz Sir Khán, és minden jópofa állatka a legendás rajzfilmből.

Egy fiúról

(Ako na vec, szín. ang.-am. vígj. 101 p. 2002) R.: P. Weitz, Ch. Weitz. Fsz.: H. Grant, N. Hoult, T. Collette, R. Weisz, V. Smurfit.

N. Hornby sikerregényének filmváltozata a léha divatfiúról, aki semmit téve tölti a napjait, mígnem az ölébe csöppen egy apahiányos kamasz...

Én, a kém

(Som agent, színes, am. film, 96 perc, 2002) R.: Betty Thomas, Fsz.: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen, Malcolm McDowell

Tipikus amerikai akciófilm, Eddie Murphy humorával spékelve – Budapest utcáiról.

Esther Kahn

(szín. hb. fr. filmdr. 150 p. 1999) R.: A. Desplechin. Fsz.: S. Phoenix, I. Holm, F. Desplechin, E. Devos, László Szabó.

Bevándorló zsidó család egykedvű leánya a múlt századi Londonban egy előadás hatására rájön, hogy színésznő akar lenni, és egy csapásra tartalommal telik meg az élete. Elcsábítva és elhagyatva a kulisszák mögött. River Phoenix újabb tesója a filmvásznon. Szende Kahn kalandjai.

Fullasztó ölelés

(Swimfun, szín. fel. am. thrill. 85 p. 2002) R.: J. Polson. Fsz.: J. Bradford, E. Christensen, S. Appleby, K. Burton, D. Hedaya.

A Végzetes vonzerő fiatalokkal újraforgatott verziója. A középiskola büszkesége, a helyi csodagyerek összeszűri a levet a szűzies leányka álcáját magára öltő nőstényördöggel, és ezután pokollá változik az élete.

Gosford Park

(szín. am. fel. krimi 137 p. 2001) R.: R. Altman. Fsz.: M. Smith, M. Gambon, K. S. Thomas, E. Watson, D. Jacobi, R. E. Grant.

Az amerikai filmes epika nagymesterének újabb sokszereplős, sok szálon futó panorámája, mely 1932-ben játszódik egy angol vidéki kastélyban. Fenn az urak kavarnak, lenn a cselédek szervezkednek. Mire a tea kihűl, a vér is kicsordul.

Gyökerek

(ff. mex. filmdr. 100 p. 1954) R.: B. Alazraki. Fsz.: B. Flores, J. de la Cruz, O. Alazraki, M. Á. Negrón.

Egy film, egy rendező, négy történet barátságról, nyomorról, babonáról és szerelemről.

A Gyűrűk Ura – A Két Torony

(Pán prsteňov – Dve Veže, szín. am. fantasy 179 p. 2002) R.: P. Jackson. Fsz.: E. Wood, I. McKellen, V. Mortensen, L. Tyler, Ch. Lee.

Frodó és Samu Mordorba mentek, Szarumánt meg lenyomják az entek. Birnami erdő, egri csillagok, szigeti veszedelem. Klasszikusok új ritmusban. Az erdő legyen veletek!

Harry Potter és a Titkok Kamrája

(Harry Potter a tajomná komnata, am. fantasy 161 p. 2002) R.: C. Columbus. Fsz.: D. Radcliffe, E. Watson, R. Grint, R. Harris.

A szemüveges varázslódiák és társai visszatérnek a második tanévre. Újabb rémisztő kalandok és újabb trükkinvázió.

Hollywood Ending

(Hollywood Ending, am. vígj., 2002, 89 perc), R.: Woody Allen, Sz.: Woody Allen, George Hamilton, Téa Leoni, Debra Messing

Egy igazi komédia – Woody Allen módra.

Jégkorszak

(Doba ľadová, am. anim. 81 p. 2002) R.: C. Saldanha, Ch. Wedge.

Egy mammut, egy lajhár, egy kardfogú tigris és egy patkánymókus szövetkeznek, hogy egy eszkimóbébit visszajuttassanak szüleihez. Vidám és látványos, számítógép-animációs mese.

Kapj el, ha tudsz

(Chyt ma, ak dokážeš!, szín. mb. am. kalandf. 141 p. 2002) R.: S. Spielberg. Fsz.: L. DiCaprio, T. Hanks, Ch. Walken, M. Sheen, N. Baye.

Minden idők legpofátlanabb csekkhamisítójának igaz története a hatvanas évek stílusában, az ezredvég sztárjaival.

Kémkölykök 2. – Az elveszett álmok szigete

(Dvaja pátrači – Spy kids 2, szín. am. akcióf. 99 p. 2002) R.: R. Rodriguez. Fsz.: A. Vega, D. Sabara, A. Banderas, C. Gugino, S. Buscemi.

A kémsrácok visszatérnek, hogy most egy vulkáni szigeten trónoló, őrült tudóstól és fura teremtményeitől mentsék meg a világot. Újabb vicces ötletparádé a Desperado alkotójától.

Két hét múlva örökké

(Dva týždne na zaľúbenie,, színes, amerikai film, 100 perc, 2002) R.: Marc Lawrence, Fsz.: Szereplők: Hugh Grant, Sandra Bullock, Alicia Witt, Dana Ivey, David Haig, Heather Burns, Robert Klein

Lucy Kelson ügyvédnő a környezet, a műemlékek és a polgári jogok védelmének megszállottja. George Wade (Hugh Grant) egy multinacionális cég egoista vezetője, munkája része, hogy pont ezeket a dolgokat semmisítse meg. A sors úgy hozza, hogy Lucy jól fizető állást kap George cégénél.

A kincses bolygó

(Planéta pokladov, am. rajzf. 95 p. 2002) R.: J. Musker, R. Clements.

R.L. Stevenson A kincses sziget című regénye cselekményének a világűrbe helyezett rajzfilm-verziója a hagyományos Disney-stílus jellegzetességeivel.

A királyné nyakéke

(szín. fel. am. tört. filmdr. 120 p. 2001) R.: Ch. Shyer. Fsz.: H. Swank, J. Pryce, S. Baker, A. Brody, B. Cox.

A forradalom előtti Franciaországban egy ifjú arisztokrata hölgy családja, rangja, neve és vagyona érdekében harcot indít és mindenre képes...

Kiscsaj

(Dievčatko, cseh film, 86 perc, Fsz.: Dorota Nvotová, Jana Hubinská, Ondřej Vetchý, Lukáš Latinák, Mário Kubaš, Marta Issová, Tatiana Vilhelmová)

Az Emma a szélsőségek között vergődik. Boldog szeretne lenni – ennek érdekében akár naponta cseréli a szexpartnereit, és mindenkivel őszinte lesz. Ám átlépi a közerkölcs és a jó ízlés határát...

Kótyagos szerelem

(Opití láskou, színes, amerikai film, 2002, 89 perc), R.: Paul Thomas Anderson, Sz.: Adam Sandler, Emily Watson

Bekattant, puncs-szerelmes egyéneknek, pároknak kifejezetten ajánlott film.

A kör

(Kruh, színes, am. horror, 115 perc, 2002) R.: Rendezte: G. Verbinski, Fsz.: Martin Henderson, Naomi Watts, Brian Cox, Daveigh Chase, David Dorfman

Létezik egy videókazetta, amit ha megnézel, hét napon belül meghalsz. Rachel Keller kétségbeesett rohanásba kezd, hogy felderítse az álomszerű filmecske jelentését, eredetét. Úgy véli, hogy a rejtvény megoldásával talán elkerülheti az elkerülhetetlent. Egy igazi hátborzongató horror.

Kretének, de extrémek

(Le Raid, szín. fel. fr. vígj. 94 p. 2002) R.: D. Bensalah. Fsz.: H. de Fougerolles, R. Zem, A. Kelif, L. Deutsch.

Négy dilinyós bűnöző egy patagóniai túlélőversenyen kéne hogy gyilkoljon, potom négymillióért, de számukra a túlélés is épp elég kihívás. Extrém sportok, kretén viccek, de legalább a táj pompázatos.

Lilo és Sticht – a csillagkutya

(Lilo & Stitch, anim. 85 p. 2002) R.: D. DeBlois, Ch. Sanders.

Lajka távoli rokona nem az űrbe készül, hanem onnan jött. De azért hazatelefonálna. Vagy legalább énekel – Elvis-nótákat...

Még egy kis pánik

(Analyzuj znova, am. vígjáték, 95 perc, 2002.) Fsz.: Billy Crystal, Robert De Niro

A Csak egy kis pánik folytatása, amelyben a gengszterfőnök viszatér pszichiáteréhez, akinek a segítségével tisztességes munkát keres.

Mostohám a zsánerem

(szín. fel. am. vígj. 78 p. 2002) R.: G. Winick. Fsz.: A. Stanford, S. Weaver, J. Ritter, B. Neuwirth.

A tizenöt éves ifjú filozófus belezúg a mostohaanyjába, Voltaire-t idéz, barkót ragaszt és a májára fogja a dolgot, de azért a végén révbe ér.

A múlt nélküli ember

(Človek bez minulosti, szín. fel. finn-ném.-fr. filmdr. 97 p. 2002) R.: A. Kaurismaki. Fsz.: M. Peltola, K. Outinen, A. Tahti, J. Niemela.

Emlékezetkieséses férfi új életet kezd a hajléktalanok között, és lassan feltornássza magát a társadalomba. A magányos szívek filmballadája cannes-i zsűrinagydíjjal.

Nemzetbiztonság Bt.

(National Security, szín. mb. am. krimi 90 p. 2002) R.: D. Dugan. Fsz.: M. Lawrence, S. Zahn, C. Feore, E. Roberts.

Fekete kópé, fehér zsaru vállt vállnak vetve a betörők és a korrupció ellen.

Az órák

(The Hours, szín. fel. am. filmdr. 114 p. 2002) R.: Stephen Daldry. Fsz.: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Ed Harris.

Mrs. Dalloway egy évszázada és három nő, akinek az életét a könyv döntően befolyásolta. Michael Cunningham regényének adaptációja a Billy Elliot rendezőjétől három keskeny ajkú színészkirálynővel.

Az ördög éve

(Rok ďábla, szín. Cseh keserédes, 88 p. 2002) R: Petr Zelenka, Fsz: Jaromír Nohavica, Karel Plíhal, Čechomor, Jaz Coleman, Jan Prent)

Egy film a csodáról és az alkoholról. Jaromír Nohavicának, a cseh folkzene fenegyerekének kalandozásai az alkohol világában és az üveghegyen innen. Egy kedves dokumentum, amely nem is az.

Solaris

(Solaris, színes am. dráma, sci-fi, 99 p. 2002.) R.: Steven Soderbergh, Fsz.: George Clooney, Natascha McElhone

Chris Kelvin (George Clooney) pszichológus mellett egy mentőakció során régen halott felesége (Natascha McElhoe) ébred. Kelvin érzi, hogy az #rület kerülgeti: azt már sejti, hogy mi végzett a többiekkel, de nem tudja, ő átvészeli-e épp ésszel a kalandot. És azt még kevésbé, hogy akarja-e...

A szállító

(Kuriér, fr.-am. krimi 94 p. 2002) R.: C. Yuen. Fsz.: J. Statham, Q. Shu, M. Schulze, F. Berléand.

Kriminek induló, akciómoziba torkolló film az alvilágnak dolgozó magánzóról, aki a véletlenek szerencsétlen egybeesése folytán megbízói első számú célpontjává válik. Luc Besson legfrissebb produkciója.

Szeretni bolondulásig

(Ľúbi ma, neľúbi ma, szín. tajvani hb. filmdr. 113 p. 1997) R.: C. Yu-hsun. Fsz.: T. Na, S. Eli, C. Ching-hsin, L. Hui-jen.

A szerelmes pék a táncdalfesztiválon kívánja megnyerni szíve választottjának kegyeit. Reméljük, nem sül bele. A Csinibaba találkozik a Liszttel.

Szívtiprók

(Pred svadbou nie, szín. fel. am. vígj. 123 p. 2001) R.: D. Mirkin. Fsz.: S. Weaver, J. Love Hewitt, R. Liotta, J. Lee, G. Hackman, A. Bancroft.

Anya és lánya gazdag pasikra specializált szélhámosok, akik utolsó közös bulijukon belefutnak néhány meglepetésbe. Kacagtató vígjáték az élet napos oldaláról.

Szörnyek keringője

(Ples príšer, szín. fel. am. filmdr. 111 p. 2001) R.: M. Forster. Fsz.: B. B. Thornton, H. Berry, P. Boyle, H. Ledger.

Egy rasszista exbörtönőr és egy kivégzett színes bőrű özvegyének viharos szerelme. Nehéz sorsok, megviselt érzelmek, hatalmas alakítások. OSCAR-DĺJ 2002!

Taxi 3.

(szín. mb. fr. akcióf. 90 p. 2002) R.: G. Krawczyk. Fsz.: S. Nacéry, F. Diefenthal, M. Cotillard, E. Sjöberg.

Még laposabb történet, még profibb látvány, még több humor: Luc Besson sikerfilmjének második folytatása.

Télapu 2.(Santa Claus 2., am. vígj. 105 p. 2002) R.: M. Lembeck. Fsz.: T. Allen, J. Reinhold, W. Crewson, E. Mitchell.

Télapunak feleséget kell szereznie záros határidőn belül, különben kirúgják az állásából. A nagy sikerű vígjáték folytatása.

A tökös, a török, az őr meg a nő

(Le boulet, szín. fel. fr.-ang. krimi 107 p. 2002) R.: A. Berberian, F. Forestier. Fsz.: G. Lanvin, B. Poelvoorde, J. Garcia, D. Hounsou.

Marcona maffiózó és ügyetlen börtönőr Afrikában. Nyomukban a fél világ, előttük öt találat és még több mila...

Vándormadarak

(Putovanie vtákov, szín. fr. fel. természetf. 95 p. 2001) R.: J. Perrin.

Szabadok, mint a madár, mégis egész életükben hajtja őket valami. Bravúros légi felvételek a világ 200 tájáról.

Welcome to Collinwood

(Bombakšeft, am. f., 86 perc, 2002) R.: Anthony and Joe Russo, Fsz.: G. Clooney, William H. Macy, Andrew Davoli.

Üdv. Collinwoodban – East Side büszkeségében. Profi bűnözőnek szeretnének tűnni, ám a valóságban buták, mint a föld. Most egy trezor tartalmára pályáznak. Sejteni lehet a végeredményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?