BONTÁS

11’09”01 – szeptember tizenegy
(11’09”01, szín. fr.-ang. fel. epizódf. 130 p. 2002) R.: Y. Chahine, A. Gitai, A. G. Inárritu, Inamura Sh., C. Lelouch, K. Loach, S. Makhmalbaf, M. Nair, I. Ouedraogo, S. Penn, D. Tanovic. Fsz.: E. Borgnine, E. Laborit, T. Azmi, V.

11’09”01 – szeptember tizenegy

(11’09”01, szín. fr.-ang. fel. epizódf. 130 p. 2002) R.: Y. Chahine, A. Gitai, A. G. Inárritu, Inamura Sh., C. Lelouch, K. Loach, S. Makhmalbaf, M. Nair, I. Ouedraogo, S. Penn, D. Tanovic. Fsz.: E. Borgnine, E. Laborit, T. Azmi, V. Vega

11 rendező 11 percre rúgó benyomása a New York-i ikertornyok elleni merénylet kapcsán. 11 különböző ország és világszemlélet találkozik 11 különböző művészi formában.

8 nő

(8 žien, szín. fel. fr. vígj. 103 p. 2002) R.: F. Ozon. Fsz.: C. Deneuve, I. Huppert, E. Beart, F. Ardant, D. Darrieux, V. Ledoyen.

Egy hulla és 8 nő egy vidéki kúriában. Egy fenegyerek rendező és 8 híres francia színésznő. Egy Ezüst Medve a 8 főszereplőnek.

Aki bújt, aki nem

(Jeepers Creepers, nszín. fel. am. horrorf. 90 p. 2001) R.: V. Salva: Fsz.: G. Philips, J. Long, P. Belcher, E. Brennan.

Tinihorrorral ötvözött road movie ijesztő kísérettel és kísérteties szellemeskedéssel.

Atomcsapda

(K-19: The Widowmaker, szín. fel. am.-ang.-ném. filmdr. 138 p. 2002) R.: K. Bigelow. Fsz.: H. Ford, L. Neeson, S. Spruell, P. Stebbings.

1961-ben a K-19 jelű szovjet atom-tengeralattjáró víz alatti Csernobilt adott elő. Hidegháborús izgalmak klausztrofóbiás katonadrámában, ruszki katonának maszkírozott Harrison Forddal.

Ámen

(Amen, szín. fel. fr.–ném.–rom. filmdr. 132 p. 2002) R.: C. Costa-Gavras. Fsz.: U. Tukur, M. Kassovitz, U. Mühe, M. Duchaussoy.

Egy SS-tiszt egy fiatal jezsuita segítségével értesíteni akarja a pápát a németországi népirtásról. Vitatott és vitatható alkotás, amely a római egyház felelősségét pedzi a holokauszttal kapcsolatban.

Bazi nagy görög lagzi

(Moja tučná grécka svadba, amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, R.: Joel Zwick, Fsz.: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Joey Fatone)

Toula, az örök lázadó egyszer csak megszabadul a szemüvegétől, egyre szexibben öltözik, senkinek nem árulja el, mivel tölti az estéit, és végül bemutatja álmai férfiát, Iant, aki szőke, nem görög, és még vegetáriánus is. Elszabadul a pokol! De nincs mese: az apának el kell viselnie Iant, Iannek el kell viselnie új családját, és Toulának el kell viselnie, hogy szerettei képtelenek elviselni egymást...

Bizsergés

(Druhá mladosť, szín. fel. am.–ang. filmdr. 112 p. 2001) R.: J. McKay. Fsz.: A. MacDowell, I. Staunton, A. Chancellor, K. Doughty.

Csók és könny: az angol vidéki iskola-igazgatónő kalandjai volt tanítványa körül, avagy Andy McDowell visszatér az esküvőkhöz és a temetésekhez.

Csajok a csúcson

(Baby to chcú tiež, szín. mb. ném. vígj. 90 p. 2001) R.: D. Gansel. Fsz.: D. Amft, K. Herfurth, F. Woll, A. Christ.

Három tizennyolc éves röplabdás lány orgazmusvadászaton. A Hangyák a gatyában stábjának filmje – ezúttal a gyengé(de)bb nem szemszögéből.

A dzsungel könyve

(The Jungle Book 2, ff. am. fel. kalandf. 106 p. 1942) R.: Z. Korda, A. de Toth. Fsz.: Sabu, J. Calleia, J. Qualen, F. Puglia.

R. Kipling klasszikus regényének klasszikus filmváltozata, némi hollywoodias módosítással.

Egy fecske csinált nyarat

(One Swallow Brought Spring, szín. fel. fr. vígj. 103 p. 2001) R.: Ch. Carion. Fsz.: M. Seigner, M. Serrault, J.-P. Roussillon, F. Pierrot.

ĺzelítő az EU gazdasági csodájából: hogyan virágoztat fel egy párizsi lány egy alpesi tanyagazdaságot? És mit szól ehhez a megcsontosodott modorú régi tulaj? Ózondús tanmese a makacsságról.

Én, a kém

(Som agent, színes, am. film, 96 perc, 2002) R.: Betty Thomas, Fsz.: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen, Malcolm McDowell

Tipikus amerikai akciófilm, Eddie Murphy humorával spékelve – Budapest utcáiról.

A Guru

(Guru, színes, angol film, 94 perc) R.: Daisy von Scherler Mayer, Fsz.: Heather Graham, Jimi Mistry, Marisa Tomei, Dash Mihok, Emil Marwa, Michael McKean

Egy fiatal indiai srác áll a hagyományos kultúra helyett nagyobb előnyben részesíti a nyugati világ „forradalmát”. Ramu nekivág az újvilágnak és unokatestvére segítségével meghódítja azt. Persze a sikerhez vezető út igen rögös, és mint tudjuk, mindenki legalul kezdi. Ramu számára ez a pornóipart jelenti. Egy furcsa véletlen következtében az indiai srác egy gazdag hölgy, Lexi gurujává lép elő. A szekér innentől fogva beindulni látszik, de akad némi bonyodalom a gyönyörű Sharonna (Heather Graham) személyében, akit Ramu az „akciófilmek” készítése során ismer meg.

A Gyűrűk Ura – A két torony

(Pán prsteňov – Dve Veže, szín. am. fantasy 179 p. 2002) R.: P. Jackson. Fsz.: E. Wood, I. McKellen, V. Mortensen, L. Tyler, Ch. Lee.

Frodó és Samu Mordorba mentek, Szarumánt meg lenyomják az entek. Birnami erdő, egri csillagok, szigeti veszedelem. Klasszikusok új ritmusban. Az erdő legyen veletek!

Halj meg máskor!

(Dnes neumieraj!, ang.-am. akcióf. 132 p. 2002) R.: L. Tamahori. Fsz.: P. Brosnan, H. Berry, T. Stephens, R. Pike.

20. Bond-film, 40. évforduló! Ünnepi akciók Bond-idézetekkel, pörgős képeffektusokkal és Madonna főcímdalával. Észak-koreai börtön, kubai génklinika, izlandi jégpalota, plusz egy forró és egy fagyos nő. Hmm!

Harry Potter és a bölcsek köve

(Harry Potter a Kameň Mudrcov, szín. mb. am.–ang. családi film 153 p. 2001) R.: Chr. Columbus. Fsz.: D. Radcliffe, J. Cleese, R. Harris, R. Coltrane.

A világsikert aratott Harry Potter-regényfolyam első részéből készült film Harry korai éveinek hányattatásairól és a varázslótanonc első roxforti évéről mesél...

Harry Potter és a titkok kamrája

(Harry Potter a tajomná komanta, am. fantasy 161 p. 2002) R.: C. Columbus. Fsz.: D. Radcliffe, E. Watson, R. Grint, R. Harris.

A szemüveges varázslódiák és társai visszatérnek a második tanévre. Újabb rémisztő kalandok és újabb trükkinvázió.

Jégkorszak

(Doba ľadová, am. anim. 81 p. 2002) R.: C. Saldanha, Ch. Wedge.

Egy mammut, egy lajhár, egy kardfogú tigris és egy patkánymókus szövetkeznek, hogy egy eszkimóbébit visszajuttassanak szüleihez. Vidám és látványos, számítógép-animációs mese.

Jelek

(Znamenia, szín. fel. am. thrill. 107 p. 2002) R.: M. N. Shyamalan. Fsz.: M. Gibson, J. Phoenix, Ch. Jones, R. Culkin, A. Breslin.

A külvilágtól elzárt atyafi gabonaköröket talál földjén. A jelek egy földön kívüli civilizáció érkezéséről tudósítanak, a világ a pusztulás szélén áll. A Hatodik érzék rendezőjének horror- és sci-fi-elemekben egyaránt bővelkedő munkája.

Kapj el, ha tudsz!

(Chyt ma, ak dokážeš!, szín. mb. am. kalandf. 141 p. 2002) R.: S. Spielberg. Fsz.: L. DiCaprio, T. Hanks, Ch. Walken, M. Sheen, N. Baye.

Minden idők legpofátlanabb csekkhamisítójának igaz története a hatvanas évek stílusában, az ezredvég sztárjaival.

A Kaptár

(Resident Evil, szín. fel. ang. akcióf. 100 p. 2002) R.: P. Anderson. Fsz.: M. Jovovich, M. Rodriguez, E. Mabius, J. Purefoy.

A helyszín: egy földalatti kutatóbázis. A felállás: egy ütőképes kommandóscsapat emberevő zombik ellen. Eredmény: vérözön, rémület, téboly. Ó, borzalom...

Kémkölykök 2. – Az elveszett álmok szigete

(Dvaja pátrači – Spy kids 2, szín. am. akcióf. 99 p. 2002) R.: R. Rodriguez. Fsz.: A. Vega, D. Sabara, A. Banderas, C. Gugino, S. Buscemi.

A kémsrácok visszatérnek, hogy most egy vulkáni szigeten trónoló, őrült tudóstól és fura teremtményeitől mentsék meg a világot. Újabb vicces ötletparádé a Desperado alkotójától.

A kincses bolygó

(Planéta pokladov, am. rajzf. 95 p. 2002) R.: J. Musker, R. Clements.

R.L. Stevenson A kincses sziget című regénye cselekményének a világűrbe helyezett rajzfilm-verziója a hagyományos Disney-stílus jellegzetességeivel.

A kislány

(Dievčatko, cseh film, 86 perc, Fsz.: Dorota Nvotová, Jana Hubinská, Ondřej Vetchý, Lukáš Latinák, Mário Kubaš, Marta Issová, Tatiana Vilhelmová)

Emma a szélsőségek között vergődik. Boldog szeretne lenni – ennek érdekében akár naponta cseréli a szexpartnereit, és mindenkivel őszinte lesz. Ám átlépi a közerkölcs és a jó ízlés határát...

A kismenő

(Pán Deeds, szín. am. vígj. 96 p. 2002) R.: S. Brill. Fsz.: A. Sandler, W. Ryder, J. Torturo, P. Gallagher.

Vidéki srác megörököl egy médiabirodalmat, és ezzel rászakad a nagyvárosi élet minden képmutatása, egy tiszta szíven azonban nem olyan könnyű kifogni. Egy klasszikus Capra-vígjáték remake-je idióta poénokkal frissítve.

Kretének, de extrémek

(Le Raid, fr. vígj. 94 p. 2002) R.: D. Bensalah. Fsz.: H. de Fougerolles, R. Zem, A. Kelif, L. Deutsch.

Négy dilinyós bűnöző egy patagóniai túlélőversenyen kéne hogy gyilkoljon, potom négymillióért, de számukra a túlélés is épp elég kihívás. Extrém sportok, kretén viccek, de legalább a táj pompázatos.

Lilo és Sticht – a csillagkutya

(Lilo & Stitch, anim. 85 p. 2002) R.: D. DeBlois, Ch. Sanders.

Lajka távoli rokona nem az űrbe készül, hanem onnan jött. De azért hazatelefonálna. Vagy legalább énekel – Elvis-nótákat...

Mindenütt nő

(Sladká Alabama, vígj. 108 p. 2002) R.: A. Tennant. Fsz.: R. Witherspoon, J. Lucas, P. Dempsay, C. Bergen.

A szűzies Melanie nagy bajba kerül, amikor szívszerelme megkéri a kezét, ugyanis az esküvő előtt el kell válnia férjétől – akinek létezéséről vőlegényének fogalma sincs. Romantikus vígjáték az Oltári nő és az Álljon meg a nászmenet! stílusában.

Mostohám a zsánerem

(Tadpole, szín. fel. am. vígj. 78 p. 2002) R.: G. Winick. Fsz.: A. Stanford, S. Weaver, J. Ritter, B. Neuwirth.

Tizenötéves ifjú filozófus belezúg a mostohaanyjába, Voltaire-t idéz, barkót ragaszt és a májára fogja a dolgot, de azért a végén révbe ér.

A nagy medve fiai

(szín. fel. NDK indiánf. 100 p. ) R.: J. Mach. Fsz.: G. Mitic, J. Vrstala, L. Römer, H. Hardt-Hardtloff.

Az isteni K. May regényéből készült film, hol Dakoták küzdenek emberi jogaikért, inkább kevesebb, mint teljes sikerrel.

Nemzetbiztonság Bt.

(National Security, szín. mb. am. krimi 90 p. 2002) R.: D. Dugan. Fsz.: M. Lawrence, S. Zahn, C. Feore, E. Roberts.

Fekete kópé, fehér zsaru vállt vállnak vetve a betörők és a korrupció ellen.

Scooby-Doo - A nagy csapat

(Scooby-Doo, szín. fel. am. vígj. 87 p. 2002) R.: R. Gosnell. Fsz.: F. Prinze Jr., S. Michelle Gellar, M. Lillard, L. Calellini, R. Atkinson.

A kiváló rajzfilmsorozat élőszereplős megfilmesítése a Rejtély Rt. összes tagjával – és Mr. Bean-nek megspékelve...

Senkiföldje

(Zem nikoho, szín. fel. bosnyák-belga-fr.-szlovén-ol.-ang. filmdr. 98 p. 2001) R.: D. Tanovic. Fsz.: B. Djuric, R. Bitorajac, F. Sovagovic, G. Siatidis.

Bosznia, 1993: egy bosnyák és egy szerb katona a harcoló felek közti aknamezőn reked. Sokszoros díjnyertes film. OSCAR-DĺJ 2002!

Sobri

(magy. kalandf. 95 p. 2002) R.: Novák Emil. Fsz.: Szarvas Attila, Eperjes Károly, Törőcsik Mari, Szakácsi Sándor.

Sobri Jóska, a XIX. század egyik leghíresebb haramiájának legendákkal teli története akciódús előadásban. Fokospárbajok és erdei tűzharcok a Bakonyban.

Stuart Little, kisegér 2.

(Myšiak Stuart Little 2., gyerekf. 78 p. 2002) R.: R.: Minkoff. Fsz.: G. Davis, H. Laurie, J. Lipnicki.

A kis Stuart immár beilleszkedett: ebben a részben aprócska társa, a kismadár nyomába ered. Állati elmék, elmés állatok, látványos üldözés a Central-parkban – kedves nyári gyerekfilm.

A szállító

(Kuriér, fr.-am. krimi 94 p. 2002) R.: C. Yuen. Fsz.: J. Statham, Q. Shu, M. Schulze, F. Berléand.

Kriminek induló, akciómoziba torkolló film az alvilágnak dolgozó magánzóról, aki a véletlenek szerencsétlen egybeesése folytán megbízói első számú célpontjává válik. Luc Besson legfrissebb produkciója.

Szent Iván napja

(szín. magy. filmszat. 90 p. 2002) R.: Meskó Zsolt. Fsz.: Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Török Ilylyés Orsolya, Mácsai Pál, Básti Juli, Darvas Iván.

Lehet-e Hamlet a haknikirályból? Meddig egyensúlyozhatunk a művészet és a médiacirkusz között? Egy teljes nap korunk hősének életéből.

Szeretni bolondulásig

(Ľúbi ma, neľúbi ma, szín. tajvani hb. filmdr. 113 p. 1997) R.: C. Yu-hsun. Fsz.: T. Na, S. Eli, C. Ching-hsin, L. Hui-jen.

A szerelmes pék a táncdalfesztiválon kívánja megnyerni szíve választottjának kegyeit. Reméljük, nem sül bele. A Csinibaba találkozik a Liszttel.

Szétcsúszva

(Sorted, ang.-am. thrill. 103 p. 2000) R.: A. Jovy. Fsz.: M. Rhys, S. Guillory, T. Curry, F. Msterson, J. Donovan.

A vidéki srác Londonban: bátyja halála után nyomoz, fejest ugik a partiéletbe, öltönyét trendi cuccokra cseréli, és még szerelmes is lesz. Erős miliő, erősködő trükkök, erőltetett tanulságok

Szex és Lucia

(Sex a Lucia, szín. fel. sp.–fr. filmdr. 128 p. 2001) R.: J. Medem. Fsz.: P. Vega, T. Ulloa, N. Nimri, D. Freire.

Lucia elveszített szerelmére emlékezik egy mediterrán szigeten. Szenvedély és tragédia spanyol módra.

Szörnyek keringője

(Ples príšer, szín. fel. am. filmdr. 111 p. 2001) R.: M. Forster. Fsz.: B. B. Thornton, H. Berry, P. Boyle, H. Ledger.

Egy rasszista exbörtönőr és egy kivégzett színes bőrű özvegyének viharos szerelme. Nehéz sorsok, megviselt érzelmek, hatalmas alakítások. OSCAR-DĺJ 2002!

Télapu 2.

(Santa Claus 2., am. vígj. 105 p. 2002) R.: M. Lembeck. Fsz.: T. Allen, J. Reinhold, W. Crewson, E. Mitchell.

Télapunak feleséget kell szereznie záros határidőn belül, különben kirúgják az állásából. A nagy sikerű vígjáték folytatása.

A tökös, a török, az őr meg a nő

(Le boulet, szín. fel. fr.-ang. krimi 107 p. 2002) R.: A. Berberian, F. Forestier. Fsz.: G. Lanvin, B. Poelvoorde, J. Garcia, D. Hounsou.

Marcona maffiózó és ügyetlen börtönőr Afrikában. Nyomukban a fél világ, előttük öt találat és még több mila...

Ütközéspont

(Changing Lanes, am. thrill. 99 p. 2002) R.: R. Michell. Fsz.: B. Affleck, S. L. Jackson, T. Collette, S. Pollack.

Egy reggeli koccanás részvevői estére módszeresen kikészítik egymást. Erkölcsi tanmese thriller formában.

Vándormadarak

(Putovanie vtákov, szín. fr. fel. természetf. 95 p. 2001) R.: J. Perrin.

Szabadok, mint a madár, mégis egész életükben hajtja őket valami. Bravúros légi felvételek a világ 200 tájáról.

Végzetes végjáték

(The Luzhin Defence, szín. fel. ang.-fr. filmdr. 108 p. 2000) R.: M. Gorris. Fsz.: J. Turturro, E. Watson, G. James, S. Wilson.

A zseniális sakkjátékos minden feladványt megold, egy gyönyörű orosz nő mégis bemattolja. A szívét. Nabokov-adaptáció remek színészi alakításokkal.

Vidocq

(Fantóm Paríža, fr. akcióf. 100 p. 2001) R.: Pitof. Fsz.: G. Depardieu, G. Canet, I. Sastre, A. Dussollier, M. Maaskri.

Az Alkimista és a tűz: Vidocq, a volt fegyenc, 1830 Párizsának leghíresebb magánnyomozója három férfi rejtélyes halálának ügyében nyomoz, míg végül szembe nem kerül a város tükörarcú rémével, a szűz lányokat gyilkoló Alkimistával. Kosztümös akcióthriller a Farkasok szövetségének modorában.

Waterloo cseh módra

(Waterloo po česky, cseh film, 105 perc, 2002) R.: Vít Olmer, Fsz.: Jiří Krampol, Emília Vašáryová, Oldřich Vízner, Simona Chytrová, Eva Holubová, Jana Paulová, Oldřich Navrátil, David Suchařípa, Naďa Konvalinková, Svatopluk Schuler.

Öt rövid történet felfűzve egy színészre, a 21. századelő cseh frusztráltságáról. Finom humor, de az ég nem reng.

Welcome to Collinwood

(Bombakšeft, am. f., 86 perc, 2002) R.: Anthony and Joe Russo, Fsz.: G. Clooney, William H. Macy, Andrew Davoli.

Üdv. Collinwoodban – East Side büszkeségében. Profi bűnözőnek szeretnének tűnni, ám a valóságban buták, mint a föld. Most egy trezor tartalmára pályáznak. Sejteni lehet a végeredményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?