Bezár a kasseli Grimm Testvérek Múzeuma

Kassel |

<p>Október végén bezár az 55 éve működő Grimm Testvérek Múzeuma a németországi Kasselben, ám fél évvel később megnyílik a mesegyűjtő és nyelvész Grimm-fivérek munkásságával foglalkozó új múzeum a Hessen tartományi városban.</p>

Péntekig még a kasseli Palais Bellevue-ben láthatják az érdeklődők a Wilhelm (1786-1859) és Jakob Grimm (1785-1863) életével és munkájával foglalkozó múzeumi gyűjteményt, ezt követően azonban bezárja kapuit az intézmény. A Grimmwelt (Grimmvilág) névre keresztelt új épület 2015 nyarán nyílik meg a Weinbergben, Kassel egyik várostörténeti és földrajzi szempontból kiemelkedő belvárosi zöld területén. A következő hónapokban átnézik és szükség esetén restaurálják a kiállítási tárgyakat - mondta el Susanne Völker, a Grimmwelt projektvezetője.    A tervek szerint 1600 négyzetméteres kiállító-területtel rendelkező intézmény a mesegyűjtés mellett a Grimm-fivérek nyelvkutató munkájára helyezi a hangsúlyt. Az egyik fő cél, hogy az eddigi látogatószám megháromszorozódjon - mondta el Dorothée Rhiemeier, a kasseli kulturális hivatal vezetője.    A Grimmwelt felépítése és kialakítása 20 millió euróba kerül. "Idő és költségvetés tekintetében terv szerint haladunk" - hangsúlyozta Völker.    Az új kiállítótér megnyitásáig az átmeneti időben a jelenlegi múzeum földszintjén kiállított Baustelle Grimm (Grimm-építkezés) című tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a Grimmwelt terveibe, az új múzeumépület tereinek kialakításába.    A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket: 1816-ban dánul, 1823-ban angolul, 1824-ben franciául, majd 1862-ben oroszul jelentek meg gyermekmeséik. Az első japán fordítás 1887-ben, a kínai 1903-ban készült el. Magyarul 1861-ben látott napvilágot az első Grimm-mesetár.    A Grimm-fivérek Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német szótár és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak. A Grimmwelt értékes eredeti dokumentumok bemutatásával, interaktív tárlatokkal mutatja be Wilhelm és Jacob életét, munkáját és örökségét. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?