Kultúra

Beszélgetés cenzúráról és öncenzúráról Máté Gáborral

Dunaszerdahely | A dunszt.sk kulturális portál január 24-i beszélgető estjének vendége Máté Gábor, színész, rendező, a budapesti Katona József Színház igazgatója.
Juhász Katalin

2019. január 18. 18:41

(Képarchívum)

A 2018-as év sem volt színházi botrányoktól mentes, elég, ha csak a Szakács Árpád vezette kultúrkampfra vagy az előadóművék TAO-támogatásának eltörlésére gondolunk. De hogyan is áll most ez a süllyedni látszó hajó? Mit von magával a TAO megszüntetése? Milyen kompromisszumok árán maradhat fenn egy színház? Mitől tarthat ma a szakma? Milyen mértékű kockázatot vállalhat egy művészeti intézmény? És legfőképpen: mi garantálhatja a szabadságot, a függetlenséget? 
Máté Gábor 2011 óta vezeti Magyarország egyik legelismertebb művészszínházát, amelynek több mint 30 éve társulati tagja, így a hatalmi rendszer változásaival és újra meg kellett válaszolnia a fenti kérdéseket mind alkotóként, mind magánemberként. Arról, hogy miként gondolkodik a színházi intézményrendszerről, a Magvetőnél frissen megjelent Színházi naplókból részben tájékozódhatunk – külön érdekesség, hogy a kötet már a bevezetőben előrevetíti az öncenzúrát: „felmerült a gyanú, hogy ezt bárki más is elolvassa.” Vajon ez az öncenzúra mennyire szól pusztán a kötetnek, és mennyire szűrődik át a színházi életbe? Összemosódik-e az élet ezen két pólusa? Felfalja-e a színház a magánembert? Milyen összefüggésben áll a színházigazgatói szerepvállalással az, hogy a naplók csak 2005-ig vezetnek el? És egyáltalán: kiléphet-e egy színházigazgató civilként az utcára?

Az érdekesnek ígérkező est moderátora Dézsi Fruzsina, színikritikus, gitáron közreműködik Gálffy József.

Helyszín a dunaszerdahelyi Buena Coffee House (Bartók Béla korzó 5642/14A), a kezdés időpontja 18 óra, a belépés ingyenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?