Berlinben a film európai ünnepe

Hova tovább Berlinen, az európai film fellegvárán is egyre jobban eluralkodik Hollywood. A héten zajló ötvenharmadik berlini filmfesztivál nyitó és záró filmje is Aranypálmával jutalmazott produkció, melyek a világ élenjáró álomgyárából kerültek ki.

A berlini szemle két amerikai vendége: Dustin Hoffman és George Clooney TASR/AP-felvételHova tovább Berlinen, az európai film fellegvárán is egyre jobban eluralkodik Hollywood. A héten zajló ötvenharmadik berlini filmfesztivál nyitó és záró filmje is Aranypálmával jutalmazott produkció, melyek a világ élenjáró álomgyárából kerültek ki. Ám nemcsak a nyitó és záró ceremóniát ékesíti Hollywood, a versenyprogram huszonkét filmje között is szerepel öt amerikai produkció. Igaz, ezt a szemlét értékelők közül többen olyan aspektusból tálalják, hogy a berlini mustrát Amerika megfelelő rangúnak és méltónak tartja arra, hogy legújabb filmtermését prezentálja és versenyben indítsa itt. Nem kevésbé szeretik Berlint Hollywood csillagai. Vendégként emelik a szemle fényét többek között Nicole Kidman, George Clooney és Dustin Hoffman. Az életműdíj azonban itthon marad, vagyis az öreg kontinensen: ezúttal a huszadik század európai filmművészetének egyik legnagyobb színésznője, a francia Anouk Aimée kapja. A versenyprogramba magyar film is bekerült, mégpedig Fliegauf Benedek Rengeteg című munkája. A berlini Német Filmmúzeumban retrospektív sorozatban vetítik a némafilm nagy mestere, Friedrich Wilhelm Murnau néhány alkotását, köztük a Nosferatu – Drakula című 1922-ben készült német horrort, amelynek szakmai bemutatását a Szlovák Filmintézet biztosítja. A pozsonyi filmintézet ezzel kapcsolatos híre szerint a Nosferatu – Drakula természeti, illetve külső képeit Szlovákiában forgatták: a Magas-Tátrában, a Vág völgyében, az árvai várban stb. A berlini filmfesztivál zsűrielnöke az örmény származású kanadai rendező, Atom Egoyan. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?