Kultúra

Bereck József halálára

Elment kortársunk, kollégánk, barátunk, elment egy szlovákiai magyar író, publicista, lapszerkesztő, műfordító, aki csendes hűséggel, a bölcsek derűjével élt és alkotott. Akinek a társaságában megnyugodott a lélek.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 18. 21:05

 

Mert Bereck József tartásában volt valami a gentlemanek nemes vonásából, s ennek nem mond ellent, hogy a kétkezi, a paraszti munka sem állt tőle távol. Rendszeresen ingázott lakhelye, Dunaszerdahely, valamint szülőfaluja, a közeli Albár között, kétlaki életet élve így, amelyről 2005 márciusában a 60. születésnapja alkalmából készített beszélgetésünk során ekképpen nyilatkozott: „Egy falusi portán sokféle munka akad… Én még a trágyaszórást is igyekszem becsületesen elvégezni, ugyanúgy, mint a szerkesztői munkámat és minden más tevékenységet. Ha valahova meghívnak, nem tudom azt mondani, hogy nem. Ez sok energiát vesz el tőlem, vett el az írástól. Csak maga a húszáras kertünk. A szomszédok miatt sem engedhetem meg, hogy gyom nőjön benne.”
 
A csallóközi föld, a csallóközi táj emberének magatartása ez. Egyszersmind ihlető forrása Bereck József írói világának, a régi öregekkel, meséikkel együtt, melyeket oly szívesen hallgatott az albári kocsmában, sört is hajlandó volt fizetni értük. Később, benézve a kocsmába, „…már úgy hallottam vissza egyik-másik történetet, ahogy én megírtam… Akkor döbbentem rá, milyen nagy hatalma van a leírt szónak”. Mely Bereck József tolla nyomán novellákká, elbeszélésekké, vallomásos szövegekké épülve mindjárt az első, 1974-ben megjelent Vihar előtt című kötetben erőteljesen, az akkori (cseh)szlovákiai magyar irodalomban új hangként szólt. Ezt követte egyebek között az Öregem, az utolsó című regénye (1977), Vereség és kilenc más elbeszélés (1981), Biliárd néhány hős emlékének (1995), meseenciklop, avagy a foltozóvarga (2004). Közben 1973-tól folyamatosan, tehát a nyugdíjba vonulásán túl is, a Csallóköz szerkesztőségében dolgozott idestova negyven éven át, ahol a sofőrködésen kívül minden posztot kipróbált. Minden poszton mindenkor megbízható munkatársként, legtöbbször kéziratok fölé hajolva, az utóbbi időkben pedig már a számítógép monitorjának „asztalára” szegezve tekintetét. Ugyanúgy tisztelte a szót, vigyázott a nyelv tisztaságára szerkesztőként és szerzőként, akár egyszerű tudósítást írt, akár súlyos novellát, kávéházi történetet vagy éppen a lakótelepi lakásuk balkonjáról ellesett pillanatot örökített meg.
 
Vajon melyik lett volna a legközelebbi? Egy másféle pillanat megakadályozta, hogy valaha is megtudjuk. Jóska, nyugodj békében.
Bodnár Gyula
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.