Beragyogják Pozsonyt a férfidívák

dd

Két évtizedes pályafutását foglalja össze, és egy friss jubileumi dalcsokrot is bemutat szeptember 28-án Pozsonyban az Il Divo. A zenetörténet legsikeresebb klasszikus-crossover énekegyüttese a Peugeot Arénába, azaz a nemzeti teniszcsarnokba várja az ünnepelni vágyó hazai rajongókat.

A rendkívül jó szimatú sztárproducernek, a tévés tehetségkutató műsorok rettegett zsűritagjának, Simon Cowellnek köszönheti őket a világ, ahogy a One Directiont vagy a Westlife-ot is. A recept tulajdonképpen ugyanaz volt: végy néhány jóképű, jó hangú fiatalembert, és csinálj belőlük egy ütős fiúcsapatot. Az Il Divo tagjai viszont (egy kivétellel) klasszikus zenei tanulmányokat folytattak és az opera világában kezdték el bontogatni szárnyaikat. Cowell egy nap meglátta a tévében Andrea Bocelli és Sarah Brightman duettjét (Time to Say Goodbye), és azonnal bevillant neki az ötlet: mi lenne, ha képzett énekesek popzenei klasszikusokat, musicalslágereket, népszerű áriákat adnának elő nagyzenekarral... Komoly kutatómunkába fogott, a szó legszorosabb értelmében: két éven át szinte az egész világon kereste a legjobb fiatal énekeseket. Stábjával több száz jelentkezőt meghallgatott, mire 2003 végére összeállt a fantasztikus négyes: a spanyol Carlos Marin, a svájci Urs Buhler, az amerikai David Miller és a népszerű francia popénekes, Sebastien Izambard személyében.

A frissen kiválasztott énekesek még fel sem ocsúdhattak, amikor 2004 januárjában már a stúdióban találták magukat. Összesen 45 dalt rögzítettek velük, melyek közül végül 12 került fel a debütáló, Il Divo című albumukra. Ez a lemez (ahogy a későbbiek egy része is) nemcsak feldolgozásokat, hanem saját szerzeményeket is tartalmazott. Első kislemezük Toni Braxton ikonikus Un-break My Heart című dalának spanyol nyelven előadott változata volt (Regresa a Mí címmel), ami meglehetősen merész ötletnek tűnt, de hatalmasat robbant. Azt a célcsoportot érte el, amely nem mozog otthonosan a komolyzene világában, de anno felfigyelt a három tenorra (Pavarotti, Domingo és Carreras), Freddie Mercury és Monserrat Caballé Barcelonájára, vagy éppen az említett Andrea Bocelli–Sarah Brightman duettre, azaz kíváncsi és nyitott a „komolyabb zene” iránt. Simon Cowell tehát ismét felfedezett egy piaci rést, és gyorsan betöltötte. A többi pedig – ahogy azt mondani szokták – már történelem.

Az Il Divo első albuma a Billboard top 200-as listájának élén debütált több mint 30 millió eladott példánnyal. 2006-ban pedig már a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült a csapat, mint a zenetörténet legsikeresebb nemzetközi kereskedelmi projektje. Lehetőségük volt fellépni nyári olimpián, Toni Braxton mellett ők írták a 2006-os foci-vb hivatalos dalát, de szerepeltek II. Erzsébet királynő gyémántjubileumi ünnepségén is.

Minden további albumukkal növelték rajongótáborukat, többször körbeturnézták a világot, egy idő után kirepültek Simon Cowell fészkéből és megállíthatatlanul szárnyaltak tovább – egészen 2021. december 19-ig. Ezen a napon a koronavírus szövődményeiben váratlanul meghalt Carlos Marin, 53 évesen, a karácsonyi turné manchesteri állomásán.

Mindenki arra számított, hogy ezek után hárman folytatják tovább, de a rajongók nagy meglepetésére már 2022 januárjának közepén már találtak is új tagot Carlos helyére, egy 33 éves texasi bariton, Steven LaBrie személyében. A mexikói felmenőkkel is rendelkező Steven korábban számos opera-énekversenyen nyert díjat, színpadon a Figaro házasságában debütált 2015-ben, és fellépett már a legendás New York-i Carnegie Hallban is. Ráadásul kezdettől fogva fontosnak tartotta az opera műfaj népszerűsítését, rendkívül aktív volt a közösségi médiában, önálló áriaestjeivel is járta az Egyesült Államok városait Adam Nielsen zongoraművész kíséretével, aki az életben is partnere. A folyamatos internetes jelenlét segített abban, hogy az Il Divo megtalálta őt. A csapat 2022 februárjában induló amerikai turnéján már Steven is részt vett, akkor még csak vendégként, később azonban a csapat teljes jogú tagja lett.

A spanyol, olasz, francia, portugál, angol, japán vagy éppen latin nyelven előadott dalok világszerte több mint 30 milliós lemezeladást értek el 35 országban, 50 első helyezést a slágerlistákon, valamint 160 arany- és platinalemezes minősítést. Ezt a húsz évet ünnepli idén az ellenállhatatlan férfikvartett, amelyet botorság lenne fiúcsapatnak nevezni. Jubileumi albumuk XX címmel jelent meg, a friss dalok közül a Despacito-feldolgozásuk hódít mostanában a legnagyobb videómegosztó oldalon.

Mielőtt a magasabb műfajok kedvelői és a giccs tudatos kerülői fanyalogni kezdenének, jegyezzük meg, hogy az Il Divo férfikvartett húszéves tevékenyége nagyban hozzájárult a komolyzene, azon belül az opera iránti érdeklődés növeléséhez. És ezt nem én mondom, hanem a statisztikák...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?