Bemutatják a Mefisztót Komáromban

kép

Január 26-án, pénteken tartja a Mefisztó premierjét a Komáromi Jókai Színház: a Klaus Mann regénye nyomán készült „karrierjátékot” Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezte, az előadás szövegkönyvét Varga Emese dramaturg írta. A főszerepben Gál Tamás látható.

A Mefisztó történetét Szabó István Oscar-díjas filmadaptációjának köszönhetően mindenki ismeri: Hendrik Höfgen minden ízében, zsigerében, gondolatában színész. Igazi kaméleon, aki az életét is szerepként éli: igény szerint hősszerelmes, máskor intrikus, ha kell, bohóc vagy táncos komikus. Tehetséges művész, akit szeret a közönsége, elismernek a kollégái, lelkesen támogatnak a nők – ő pedig mindent eszközként használ a céljához vezető úton. Karrierje a húszas évek forrongó, forradalmi hangulatú színházi közegében indul, aztán a háttér fokozatosan elsötétül: az utcákon egyenruhás hordák garázdálkodnak, elkezdődik a jó németek és a rossz németek szétválasztása… éppen felemelkedőben a Harmadik Birodalom. Höfgen dönt – és megköti a maga alkuját a hatalommal.

A komáromi Mefisztó az epikus és a dramatikus színház eszközeit váltogatva egy sokrétű, komplex játékba vonja be a nézőt: egyszerre meséli egy karrier történetét, firtatja a színház mibenlétét és teríti elénk egy világégés előjeleit.

„Ez az előadás megmutat egy embert – egy rendkívüli színészt hatalmas érzelmi intelligenciával, roppant nagy szakmai tudással –, aki bekerül egy helyzetbe, amiben a színház kérdőjeleződik meg. Elkezd egy végtelen küzdelmet, közben pedig nem veszi észre, hova sodródik. A végére győz a színész és eltűnik a személyiség. Sajnos, a szerep csak a fejünkben létezik. Ha eltűnik a személyiség, és csak a szerep marad, akkor az nincs – mondta el az előadás kapcsán Béres Attila rendező. – Egy idő után Höfgent kétségbeesett lépései, hogy színész maradjon, olyan kompromisszumokra késztetik, amelyek a mai néző tudása szerint vállalhatatlanok. Ma elképzelhetetlen, hogy a fasizmussal bármiféle közösséget vállalok. De akkor ez a tudás még nem volt meg. Azt meg majd mindenki eldönti maga, hogy most mi van.” Az előadásban a komáromi társulat valamennyi tagja és számos vendégművész szerepel. A főbb szerepekben Gál Tamás (Höfgen), Mokos Attila (Göring tábornagy) és Farkas Franciska (Juliette Martens) láthatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?