Bemutatják a legújabb Ferzan Özpetek-filmet is

Pozsony. Az Olasz Kulturális Intézet fennállása óta igyekszik a szlovákiai közönség számára hozzáférhetővé tenni az olasz filmtermés legjavát.

Pozsony. Az Olasz Kulturális Intézet fennállása óta igyekszik a szlovákiai közönség számára hozzáférhetővé tenni az olasz filmtermés legjavát. A kulturális intézet a Latin filmnapokat követően ezúttal a Mittelcinemafest – Az olasz film közép-európai fesztiválja címmel gazdag programmal jelentkezik, amelyben a kortárs olasz kinematográfia kilenc darabját láthatja a pozsonyi közönség a Mladosť moziban. A szemle tegnap kezdődött Francesca Archibugi Repülőiskola című 2006-os munkájának bemutatásával, és egész időtartama alatt – december 12-ig – minden hétfőn és szerdán 18 órakor tartják a vetítéseket. A közép-európai jelző a címben arra utal, hogy a pozsonyi szemlével szinte azonos időben Budapesten és Varsóban is bemutatják a repertoárba beválogatott mozgóképeket, amelyek 2005 és 2007 között születtek.

A szemlén tartják szlovákiai előbemutatóját az egyik legismertebb olasz rendező, Ferzan Özpetek legújabb filmjének, melynek címe: A Szaturnusz Gyűrűjében. A török származású filmes ezúttal is összeszedi „kitárulkozó”, vegyes társaságát, s típusfigurái negyvenévesekként találkozva beszélik ki egymásnak azt, mi is történt velük azt követően hogy közösen megélt, zűrös ifjú éveik után útjaik különváltak. A Szaturnusz Gyűrű?jé?ben azt mutatja meg, „mi történik, ha az érzelmi és egzisztenciális változások eltitkolása és tagadása helyett a társaság tagjai semmit nem rejtenek el egymás elől, mindent kimondanak és megfogalmazzák titkaikat, vágyaikat?”

A középkorosztály kitűnő képviselője, Marco Bellocchio legújabb munkájának, a Házasságok rendezőjének a főhőse egy rendező, akinek sorsát követve a film valósága és a valóság keveredésének különös mozis ötvözetébe csöppenhetünk.

Az elsőfilmes Alessandro Angelini is érdekes sorsot villant fel Felismerés című drámájában, amelynek ifjú főhőse, Fabio apa nélkül nőtt fel. Apját ugyanis – amikor a legnagyobb szüksége lett volna a támaszra – börtönbe zárták. Fabio felnőve szociális munkás lesz, s egy börtönben dolgozik, a szabadulók beilleszkedését igyekszik elősegíteni. Egy nap azonban munkahelyén rég nem látott apjával találja szemben magát. Természetesen az apa fogvatartottként bukkan fel Fabio életében.

A legidősebb nemzedék legjelentősebb alakja, Pupi Avati is jelen lesz a pozsonyi szemlén 2006-os, Ismerkedési est című munkájával. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?