Becsült értékének négyszereséért kelt el az "afrikai Mona Lisa"

afrikai Mona Lisa
London |

Becsült értékének négyszereséért, 1,2 millió fontért kelt el szerdán áverésen az afrikai Mona Lisaként ismert nigériai festmény.

Ben Enwonwu nigériai festőművész festette meg a Tutu becenéven ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását 1974-ben, amelyet a Bonhams aukciósház vitt árverésre szerdán. A kép értékét 200 ezer és 300 ezer font közötti összegre becsülték. A kikiáltási ár rekordot jelent a nigéria festő számára. 

"Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. A művész nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe... Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu" - mondta korábban a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt. Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket egy londoni lakás falára akasztva.

Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború.

A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt - mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?