Kultúra

Bartók Imre: Mikulás

A sulipszichológus mondta, hogy írjam le, mi történt. Nem igazán hiszek a módszerben – végül is, elsősök vagyunk –, de engedelmeskedem.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. október 4. 17:30

játszótér illusztráció
- Shutterstock-felvétel

Mikulás napja volt, és a tag, aki beöltözött Télapónak, őrizetlenül hagyta a puttonyát. Mondjuk ki, részegen elbóbiskolt. Dmitrij, aki az első sorban ült, és mindig is bajkeverő volt, kirámolta az egészet, majd szólt nekünk, hogy gyűljünk össze az udvaron, és kezdődhet az osztozkodás. A többiek szeme felcsillant a cukorkák láttán, de bennem összeomlott valami. Én nem így akartam megkapni a cukorkáimat. Volt még hozzá mosolygós alma meg dió is, ahogy a dalocskában, csak hát Télapó nem volt, aki még mindig a szertárban húzta a lóbőrt. Persze, ez is éppen elég illúzióromboló volt, elképzelni, hogy ájultan böförészik magában a kitömött hódok és sáskatetemek között, de még így is szerettem volna, hogy ő adja oda az ajándékokat. Összeomlottam, elbőgtem magam, és visszamentem a termünkbe. Néhány csaj próbált vigasztalni, totál szerencsétlenek voltak ők is.

Szerettem volna elfelejteni a történteket, esetleg várni a jövő évet, hátha a Télapó addigra kijózanodik, de pechemre Dmitrij szekálni kezdett, másokat is szekált persze, de eddig valahogy békén hagyott, talán mert ő az első sorban ült, és onnan még nem vett észre. Mások is rám szálltak. Ork a fikáját pöckölte felém órán, de úgy remegett a keze, hogy egyszer sem talált el. Grú kirántotta alólam a széket, na, akkor rendesen beütöttem magam. Ezt nem is tudtam mire vélni, hogy lehet valaki ekkora paraszt, és egyáltalán, miért? Mégiscsak hatévesek voltunk, de így elszabadult a pokol. Zsír egyszer órán jelentkezett, és minden előzmény nélkül – azt hiszem, az volt a kérdés, „Tudja-e valaki, hogy mi a beporzás?” – közölte a tanítónővel, hogy az ott bántja őt, és rám mutatott, de közben a másik irányba fordult, mint akit már a látványom is traumatizál. Közben a termünkben szaporodtak a cukorkás csomagolások, a lányok szedték fel őket, mert már undorodtak attól, hogy minden ragad.

Sziszi, az egyik csaj, aki amúgy hercegnőnek készült, egyszer tanítás után odajött hozzám, és azt mondta, látta, hogy mi történt az udvaron. Megfogta a kezem, és a mellére csúsztatta. Kicsik voltunk, de azért nem kerülte el a figyelmem, hogy nagyon jó mellei vannak, remegtem az izgalomtól, állt a cerkám. Azt mondta, látta mi történt, és rendes dolog, hogy nem kértem a cukorkákból. Ez lelohasztotta a lelkesedésem, és őszinteségi rohamomban elmondtam neki, hogy ez egyáltalán nem volt rendes dolog, ugyanis kizárólag magam miatt tettem, illetve a Mikulásért, mert még egy kicsit tovább akartam hinni benne. És sikerült?, kérdezte Sziszi. Dehogyis, feleltem. Kigombolta a blúzát, odahúzta a fejem a dudái közé, és azt susogta, szegénykém.

A tanítóink is állatok voltak. Mindenki állat volt ebben a suliban, én is egy állat voltam, csak nem találtam a módját, hogy ezt kifejezzem, ezért magamban füstölögtem. Voltunk ezzel így egypáran. Durva, de ki kell mondani, főleg ezután a kis légyott után, hogy bizony Sziszi is egy állat volt. Talán Pötyi meg Putyi, akik soha nem szólaltak meg, de felszedegették a cukorkáspapírkákat, talán ők nem voltak állatok, ők mégiscsak tettek valamit a közösségért, de rajtuk kívül mindenki egy állat volt, kivéve persze magukat az állatokat, mert a suli körül vad erdőség terült el, benne medvékkel, tigrisekkel és oroszlánokkal, néha behallatszott, hogy ordítanak odakint, Ork rám nézett, éppen az egyik cukorkáját ropogtatta – elég sokat felmarkolt belőle –, és azt kérdezte, hallod. Várárok is húzódott a suli körül, abban meg csak úgy ficánkoltak a cápák.

Dmitrij egyébként nem csesztetett sokáig, mert lelépett az osztályunkból. A tanárok annyira megszerették, hogy maguk közé emelték, megkapta a kémiát. Ork, Grú és Zsír jó is volt ebből a tárgyból, fontoskodva pakolgatták maguk előtt a kémcsöveket, és azt gyanítottam, hogy újabb cukorkákat akarnak kotyvasztani – azt hiszem, erre mondják a felnőttek világában, hogy csak az első milliót nehéz megszerezni. Lassan Sziszi is hozzájuk csapódott. Pötyi meg Putyi nem csinált semmit. Ültek hátul, mellettük egy kanna „trinitrotoluol” felirattal. Kézenfekvő lett volna, hogy barátkozzunk, de nem barátkoztunk.

Egy napon aztán fájdalmas élességgel belém hasított, hogy gyűlölöm az iskolát. Ezt talán nem szabadna kimondanom – hiszen, hová vezet ez? egyáltalán, jelent valamit? –, de a sulipszichológus szerint az a legjobb, ha semmit sem tartunk magunkban, hát tessék. Gyűlöltem ezeket a folyosókat, ezeket a termeket, a padokat, és benne mindenkit, igen, saját magamat is beleértve, semmi szeretni valót nem találtam magamban sem, és csupán az óvott meg a szégyentől, hogy nem találtam szeretni valót másban sem, a legkevésbé sem, sőt.

Heti harmincöt óránk volt, nagyon sok egy elsősnek, de mit lehet tenni? A harmincötből harminc kémia, ötször torna, ami azt jelentette, hogy békaügetésben ugráltunk az udvaron, fújtatva, elborzadva ettől az egésztől. Akkor is éppen békaügettünk, amikor Sziszi zokogva rontott ki a toronyból.
– Egy hulla van odafent!
– Nem kell megijedni – mondta Dmitrij, az új tanítónk. – Biztos csak a Télapó. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.