Bandor Éva és a Gyerekek hatalmas sikere

<p>Óriási sikert aratott a Gyerekek című szlovák film a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon. Három díjat is elvitt, ebből az egyiket, a legjobb női mellékszereplőnek járót Bandor Éva, a Komáromi Jókai Színház színésze kapta.</p>

A mexikói Bernardo Arellano rendezte El comienzo del tiempo (Az idő kezdete) kapta a legjobb filmnek járó Tientan-díjat az ötödik Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, amely csütörtökön éjszaka ért véget.

A legjobb női mellékszereplő kategóriában a Jászai Mari-díjas Bandor Éva, a Komáromi Jókai Színház tagja kapta a legjobbnak járó elismerést a Gyerekek (Deti) című szlovák–cseh filmben nyújtott alakításáért. Bandor Éva a leghíresebb ázsiai rendező, Kim Ki-duk kezéből vette át a díjat. Rendkívül meg volt hatódva, és magyarul is megköszönte az elismerést.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"185695","attributes":{"alt":"Bandor Éva a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal","author":"MPhilms","class":"media-image","height":"360","title":"Bandor Éva a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A zsűri elnöke is nagy név volt: a francia rendező Luc Besson. A mustrán a Jaroslav Vojtek rendezte produkciót díjazták az operatőri (Tomáš Stanek) és forgatókönyvírói (Marek Leščák) kategóriában is. Ez Vojtek első játékfilmje, eddig dokumentumfilmeket rendezett. A film producere Prikler Mátyás, aki az operatőri és a forgatókönyvírói díjakat vette át.

A legjobb rendezőnek a mustra zsűrije Jean-Jacques Annaud-t, a kínai–francia koprodukcióban készült Farkastotem (Wolf Totem) direktorát választotta. A 40 millió dolláros költségvetésű film kapta továbbá a legjobb vizuális effektusokért járó elismerést.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"185687","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Bjelaja, bjelaja nocs című orosz drámában nyújtott teljesítménye révén Artyom Cipinnek ítélték a legjobb férfi színésznek járó elismerést, a nők kategóriájában pedig a szintén orosz Julia Pereszildet, az orosz-ukrán Bitva za Szevasztopol főszereplőjét díjazták.

Tony Leung Ka Fai lett a legjobb mellékszereplő férfi a Kínában nagy sikerrel bemutatott Hark Cui-filmben, a kínai forradalom alatt játszódó Cse csü vejhu san (A Tigris-hegy bevétele) című alkotásban.
 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"185696","attributes":{"alt":"Jaroslav Vojtek és Bandor Éva","author":"MPhilms","class":"media-image","height":"360","title":"Jaroslav Vojtek és Bandor Éva","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A díjat, amely egy összefonódó karjával az Ég Templomának (Tientan) körvonalát formázó nő aranyszobra, tíz kategóriában osztotta ki a zsűri. A grémiumban helyet kapott az amerikai Robert Mark Kamen, a dél-koreai Kim Ki-duk, a brazil Fernando Meirelles, az orosz Fjodor Bondarcsuk, valamint a hongkongi Peter Csan és a kínai Csou Hszü.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"163404","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A nyitó és záró rendezvényt a Peking külső kerületében lévő festői Jancsi (Yanqi) tó mellett tartották, a díjakat a zsűrielnök Besson, az akciófilmek hongkongi kungfusztárja, Jackie Chan és Kim Ki-duk adta át.

A kínai sajtóbeszámolók szerint az idei filmfesztivál mellett zajló filmes vásáron több mint 13,8 milliárd jüan (2,2 milliárd dollár) értékű szerződést kötöttek, ami eredményét tekintve 32 százalékkal nagyobb mint a tavalyi és rekord az ázsiai filmfesztiválok történetében. (MTI, ú)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?