Balzsam a fülnek

<p>November 26-án kezdődik Komáromban a kétnapos XI. Rév Fesztivál, amely valódi ínyencségekkel várja a zenekedvelőket. November 26-án 19.00-kor Sebestyén Márta ad koncertet a református templomban. November 27-én 16 órakor az ötéves Rév zenekar koncertjének ad otthont a vmk, 18.00-kor ugyanott Kálloy Molnár Péter, a népszerű színész-rendező, a Beugró egyik sztárja mutatja be új albumát, 20.00-kor pedig Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet a Rév Magyar Kultúra Házában.</p>

A fesztiválról Lakatos Róbert brácsaművésszel, a Rév zenekar, valamint a fesztivált szervező Fonográf Polgári Társulás vezetőjével beszélgettünk.

* Milyen céllal indítottátok el annakidején a rendezvényt?

Valójában egy évtizede Fekete Gáborék kezdeményezték a fesztivált, hogy a Rév Magyar Kultúra Házának tevékenységét erősítsék, a város kulturális életét színesítsék. Két-három évvel ezelőtt kapcsolódtam be a fesztivál szervezésébe, s mára főszervező lettem, illetve lett a Fonográf Polgári Társulás. A szervezésben részt vesz Farkas József is, akinek gazdag tapasztalatai vannak e téren.

* Milyen újdonságot tartogat az idei Rév Fesztivál?

Az eltelt évek során arculatát a népművészet határozta meg, vagyis olyan előadók léptek fel, akik szorosan kötődnek a népművészethez. Idén a fesztivál túlnyomórészt szintén a népművészetről szól, ám szeretném, ha a jövőben olyan magas színvonalú összművészeti rendezvénnyé válna, amelynek programjában a népművészet mellett teret kapna a képzőművészet, a komolyzene, a színház, a rétegzenei stílusok. Idén két olyan produkciót kínálunk, amely nem köthető a népművészethez, ezzel is jelezve, milyen irányba szeretnénk nyitni. Kálloy Molnár Péter a közelmúltban Pesti álom címmel megjelent pop-rock albumát mutatja be, amely már platinalemez, és olyan kiváló zenészek közreműködésével készült, mint Hrutka Róbert vagy Borlai Gergő. A nagyszerű bluesharmonikás, énekes, hegedűs Ferenczi György és a Rackajam fellépése is igazi csemegének ígérkezik. Világzenének is lehetne nevezni a produkciójukat, amely a rhythm and blues, a magyar népzene, a hip-hop, a funky és groove vegyítéséből születik meg. Idén nyáron Zsigárdra, a Rév-táborba is meghívtuk őket, óriási siker volt a fellépésük, teljesen megbolondították a közönséget.

* A sztárvendég valódi világhíresség, Sebestyén Márta lesz.

Nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat. Fantasztikus művész ő, aki a világ számos táján keltette fel az emberek érdeklődését a magyar kultúra, a népzene iránt. Ez ideig ő az egyetlen magyar művész, aki megkapta az UNESCO Művész a békéért (Artist for Peace) kitüntetését. A fesztiválra új, Erdőkön mezőkön járó… című műsorát hozza, amelyeket régi, a népi emlékezet által őrzött vagy kéziratban fennmaradt magyar dallamokból állított össze. A műsorában közreműködik Balogh Kálmán (cimbalom) és Andrejszki Judit (csembaló)is.

* A program része a jubiláló Rév zenekar koncertje is, sőt mindkét este a fesztivál táncházában muzsikáltok.

A jubileum kapcsán egy öt-hat fellépésből álló „miniturnét” abszolválunk, ennek lesz a fő állomása a fesztiválkoncert. A születésnap alkalmából a kedvenc számainkat szeretnénk előadni.

* Mit jelent számotokra ez az öt esztendő? Hol tart most aRév?

Elég merész kezdeményezés volt a Rév zenekar, mert egy olyan zenei stílust képviselünk, amely, merem állítani, hiányzik a zenei palettáról. Nagyon sok kiváló népzenei és komolyzenei együttes van, ám amely a kettőt ötvözi, olyan nincs. A Rév zenéje az életpályámat is tükrözi: a komoly- és népzenei élményeket, az általuk nyújtott inspirációkat próbáljuk valamiképpen vegyíteni a zenénkben. Nagyon hosszú út előtt áll a zenekar, ezen az úton jó néhány lépést megtettünk az elmúlt öt évben, s úgy látom, egyre több embert tudunk megszólítani a zenénkkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?