Balassi-konferencia

Hiller István, a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője és Rudolf Chmel, Szlovákia kulturális miniszterének védnökségével Losoncon rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Balassi Bálint és kora című háromnapos konferenciát, a költő születésének 450.

Hiller István, a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője és Rudolf Chmel, Szlovákia kulturális miniszterének védnökségével Losoncon rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Balassi Bálint és kora című háromnapos konferenciát, a költő születésének 450. évfordulója alkalmából.

Holnap, a rendezvény nyitónapján 13.40-kor kivételes ünnepi alkalomra is sor kerül, ugyanis ökumenikus istentiszteletet tartanak az egykori losonci református templomban, amely ma múzeumi célokat szolgál. Igét hirdet Fazekas László református püspökhelyettes és Bartal Károly Tamás jászóvári premontrei apát. Ezenkívül a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának szervezésében Balassi-vándorkiállítás nyílik a Kármán József Alapiskolában. A szakmai konferencián – melynek helyszíne a losonci Vigadó és a Kármán József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola – olyan neves magyarországi és szlovákiai irodalomtörténészek és történészek tartanak előadást, mint Csehy Zoltán, Orlovszky Géza, Várkonyi Gábor, Szabó András, Kőszeghy Péter, Szentmártoni Szabó Géza, Kovács Sándor Iván, Böszörményi István, Vadai István, Tóth Tünde, Horváth Iván, Ács Pál és Szőnyi György Endre.

A konferencia kísérőprogramjaként péntek este Isteni játék címmel a füleki Apropó Kisszínpad műsorát láthatják az érdeklődők, szombat délelőtt Balassi-emlékfát ültetnek el, este pedig Csörsz Rumen István és Szabó András zenés irodalmi estje várja a közönséget. Vasárnap Balassi életének Losonchoz közeli állomásait, Divényt, Kékkőt és Zólyom városát látogatják meg a konferencia résztvevői.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?