Az útkeresés, a hogyan tovább évada

komárom
Komárom |

Egy csonka szezon után ismét teljes értékű színházi évadot terveznek a Komáromi Jókai Színházban. A részletekről az évadzáró sajtótájékoztatón számolt be az igazgató és a művészeti vezető.

Nagyon szűk lehetőségek között tanultak meg élni, létezni és alkotni az elmúlt szezonban, de bíznak benne, hogy rendeződik a helyzet – mondta Varga Emese, a színház művészeti vezetője. Gál Tamás igazgató úgy tartja, nem tettek úgy, mintha reménytelen lett volna a helyzet, s így be tudták fejezni az évadot.

Csonka évad

A Szeretkezz, ne háborúzz c. produkcióra nem volt meg a költségvetés második része, ennek ellenére bemutattuk. Megérezvén azt, hogy jön a Covid, egy hétvége alatt lejátszottuk a bérletes előadásainkat, így nem maradtunk el velük“ – ecsetelte az elmúlt évad körülményeit Gál Tamás, s hozzátette, a Hamlet bemutatója után pedig be kellett zárniuk a színházat. Volt olyan előadás, ami teljesen meghiúsult, erre példa A mi osztályunk c. produkció, amelynek az előkészítését többször megszakította a járvány, s így végül nem is került színpadra. Többszörös akadályba ütközött A vén bakancsos próbafolyamata is, amelyet Gál Tamás leállíttatni kényszerült, de ezt a darabot végül sikerült bemutatni. Varga Emese elmondta, idén nem osztották ki a Ferenczy Anna-díjat és a színház legjobb dolgozójának járó elismerést, mivel csonkának tartják az elmúlt évadot.

A korlátozások alatt azonban voltak pozitív kezdeményezések is: ilyen volt például a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központtal közösen készített karácsonyi zenealbum, amelynek nagyon jó visszhangja volt. Emellett oktatási segédanyagot is készítettek 20 kisfilm formájában alap- és középiskolásoknak, amelyben a magyar költőóriások műveit dolgozták fel. Az oktatási minisztérium jelezte, ezt a projektet a járvány végeztével is folytathatnák.

Mi kerül színpadra?

Varga Emese kiemelte, amit most elmondanak, az augusztus közepére már módosulhat, ugyanis sok tervük függ az aktuális járványügyi rendelkezésektől. „Szinte az összes előadásunk foglalkozik a »hogyan tovább« kérdésével“ – mondta, amely alatt legtöbbször talán az útkeresés motívumát lehet érteni.

Szeptember 17-ére tervezik egy Pirandello-darab, a Hat szereplő szerzőt keres bemutatóját Michal Vajdička rendezésében, amely a 2020/2021-es évadból csúszott át őszre. A drámában a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar hallgatói is játszanak. Gál Tamás hangsúlyozta az intézménnyel való együttműködésük fontosságát, amely szerinte segít biztosítani a szlovákiai magyar színészeti utánpótlást is.

Augusztusban kezdődik Rédli Károly irányítása alatt Schwechtje Mihály Az örökség c. művének próbafolyamata, amely olyan súlyos társadalmi problémákat dolgoz fel, mint például a gyerekkereskedelem vagy a diszkrimináció. Az október 8-án bemutatandó darab kapcsán az igazságügyi minisztérium támogatásával és Hunčík Péter pszichiáter közreműködésével beszélgetéseket fognak szervezni diákok és pedagógusok részére. Bagó Bertalan rendezésében szintén októberben kerül színpadra Oleg és Vlagyimir Presznyakov szerzőpáros Csónak, avagy előttünk a vízözön c. darabja. Szintén ebbe a hónapban várható egy koprodukció komáromi előadása: a Peer Gynt c. Ibsen-művet a Soproni Petőfi Színházzal közösen állították színpadra.

A 2022-ben várható első darab szintén egy koprodukció lesz. A Szkéné Színházzal együttműködve Nagy Péter István rendezésében egy rendhagyó Don Juan feldolgozásra lehet számítani, január 14-ei bemutatóval. Vajdička után a szlovák színházi élet másik nagy alakja, Lukáš Brutovský is rendez majd egy darabot a Jókai Színházban februárban: Ibsentől a Kísértetek c. művet viszik majd színre. Március közepére várható Mikszáth Kálmán A beszélő köntösének premierje, amelyet újraértelmezett, zenés, ifjúsági darabnak szánnak Gál Tamás rendezésében. Varga Emese szerint a szlovákiai magyarság „helykeresését“ is feldolgozza a dráma, de anélkül, hogy politikai előadást formálnának belőle. Az utolsó nagyszínpadi bemutató rendezője Béres Attila lesz, aki Örkény István Tóték c. művét ugyancsak új értelmezésben viszi színre. A stúdiószínpadon az évad végén egyetemista produkciónak adnak teret: Matusek Attila rendezésében egy katalán darabot, Jordi Galceran Burundanga c. drámáját mutatják majd be.

A fiatal nézőkre idén is gondoltak a Jókai Színházban. Az előbb említett darabokon túl a stúdiószínpadon Mátyás sípja címmel Garajszki Margit rendezésében kerül színpadra egy kamaramese, amelyet iskolákban is be fognak mutatni. Az Egressy Béni Városi Művelődési Központtal való koprodukció eredménye a Reunion c. mű Czajlik József rendezésében, amelynek a középiskolások az egyik fő nézői célcsoportja.

Hetvenedik évad

Biztos vagyok benne, hogy a közönségünk meg fogja vásárolni a béreteket, ami nekünk létfontosságú“ – mondta Gál Tamás. Hozzátette, a megyétől a fűtés és az áram költségeire illetve az alkalmazottak alapbérére kapnak pénzt. A többit, az „oldjátok meg magatok“ elve alapján kell rendezniük, s az igazgató szerint az elmúlt évadban ez az őt körbevevő erős csoport segítsége által sikerülhetett. Augusztus 28-án tartják meg a bérletek éjszakáját, amelynek részleteit majd később közlik.

Évad közben többi személyi változásra is sor került munkahelyváltás vagy lejáró szerződések miatt, ám gyakorlatilag létszámstoppal szembesültek a fenntartó részéről. „Nyitra megye kategorikusan közölte velünk, hogy bármit is tervezünk, ők nem tudják biztosítani az anyagiakat ahhoz, hogy bárkit is felvegyünk. Tehát amíg a Covid tart, nincs lehetőség semmiféle állománybővítésre“ – fejtette ki Varga Emese. Ez némileg akadályozza őket abban, hogy megvalósítsák a terveiket, viszont az előllt helyzetet vendégelőadókkal tudják kezelni: a következő évadban Gubík Ági, Rancsó Dezső, Szvrcsek Anita, Jókai Ági, Bandor Éva, Cs. Tóth Erzsébet és Kerekes Vica is tiszteletét teszi a Jókai Színház színpadán.

Szeretnék tovább erősíteni az együttműködést mind a szlovákiai, mind a magyarországi színházi műhelyekkel, amely előadáscseréket, fellépési lehetőségeket jelent. Erre is példa a dél-komáromi Monostori erődben július 24-én bemutatandó történelmi musical Jókai Mór Szeretve mind a vérpadig c. művéből.

Sikeresen pályáztak egy negyedévente megjelenő folyóirat kiadására Kulisszák – színházi revue címmel, amelyben az egyes előadásokon túlmenően a színházi élet megannyi témáját dolgozzák amjd fel. Az első számra az év utolsó hónapjaiban lehet számítani. Ezen túlmenően Lőrincz Margit kezdeményezésére egy szabadtéri színészmúzeumot alakít ki októberre az Event Polgári Társulás a Jókai Színház épületének közelében. Erre az eseményre úgy tekintenek, mint a színház 70. évadának nyitányára, amelynek keretében több színháztörténeti rendezvényt is terveznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?