Az új Star Wars máris az év legjobb tíz filmje között

Los Angeles |

<p>A Star Wars: Az ébredő Erő begyűjtötte első díját, amikor az Amerikai Filmintézet (AFI) az idei év tíz legjobb filmje közé sorolta hagyományos listáján.</p>

A Star Wars: Az ébredő Erő című sci-fit világszerte a héten mutatják be, a magyar nézők péntektől láthatják a mozikban.

Az Amerikai Filmintézet 2015-ös listáján az űreposz mellett a The Big Short című Wall Street-i komédia és a Carol című romantikus dráma is szerepel, de a Mad Max: A harag útja című akciófilm és a Mentőexpedíció című marsi menekülőeposz is bekerült a válogatásba, amelyet a Room című emberrablós dráma, a tényfeltáró újságírással foglalkozó Spotlight, Steven Spielberg Kémek hídja című hidegháborús drámája, a Pixar animációs stúdió Agymanók című alkotása és a rapperekről szóló Staright Outta Compton című zenés film tesz teljessé.

Az 1967-ben alapított filmintézet minden évben kiadja a listát, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki, az eredmény rendszerint jól jelzi az Oscar-szezon várható díjazottjait. Tavaly - a lista történetében először - 11 cím került a listára.

Az AFI a televíziós produkciók toplistáját is összeállítja. Ezen 2015-ben a Better Call Saul, az Empire, a Master of None, a Mr. Robot, az Unreal, A nagy Ő, a Black-ish, A trónok harca, a Homeland, a Fargo és a Foglalkozásuk: amerikai című sorozat szerepel. 

A toplistásokat, filmeket és tévéműsorokat egyaránt Los Angelesben ünneplik meg január 8-án az Amerikai Filmintézet rendezte ceremónián.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"212080","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?