Az Otesánek bizonyult a legjobbnak

Prága. Jan Švankmajer Otesánek című filmje bizonyult az elmúlt év legjobb cseh mozgóképének a Cseh Oroszlán díjak szombati átadásán a prágai Lucernában. Az alkotás a Cseh Filmes és Televíziós Akadémia döntése alapján még egy kristályszobrot kapott – a legjobb vizuális megoldásokért.

Jaroslav Dušek (balról) Jan Tříška színésszel, aki az egyik díjat átadni érkezett haza egy kanadai forgatásrólČTK-felvételPrága. Jan Švankmajer Otesánek című filmje bizonyult az elmúlt év legjobb cseh mozgóképének a Cseh Oroszlán díjak szombati átadásán a prágai Lucernában. Az alkotás a Cseh Filmes és Televíziós Akadémia döntése alapján még egy kristályszobrot kapott – a legjobb vizuális megoldásokért. Ennek ellenére – legalábbis a számokat tekintve – a cseh házibajnokságot az elmúlt évben Jan Svěrák Sötétkék világ című második világháborús története nyerte, amely öt Cseh Oroszlánt tudhat a magáénak: Jan Svěrákot a rendezésért, Ondřej Soukupot a film zenéjéért, Vladimír Smutnýt az operatőri munkáért, Alois Fišáreket a vágásért díjazták, az ötödik Cseh Oroszlánt pedig mint a tavalyi év legnagyobb cseh közönségsikere zsebelte be az alkotás. Mindezeken túl a Sötétkék világ a cseh filmkritikusok, valamint a Cinema magazin olvasóinak díját is elvitte.

Négy kristályszobrocskát vehetett át Vladimir Michálek Indián nyár című alkotása (legjobb forgatókönyv – Jiří Hubač, legjobb női főszereplő – Stella Zázvorková, legjobb férfi főszereplő – Vlastimil Brodský, legjobb férfi mellékszereplő – Stanislav Zindulka), kettőt a Rebellisek (legjobb jelmez – Kateřina Mírová, legjobb hangmérnöki munka – Radima Hladíka jr. és Otto Chlpka), továbbá egy Cseh Oroszlán jutott a Vadméheknek (legjobb női mellékszereplő – Zuzana Kronerová). Az elmúlt év legjobb külföldi alkotásának a szavazatok alapján francia film, az Amélie csodálatos élete bizonyult.

Életműdíjjal Otakar Vávrát jutalmazta az Akadémia – az idén 91. életévét betöltő filmes alkotó pályáját még a két világháború közötti Barrandovban kezdte, nevéhez csaknem ötven egész estét betöltő játékfilm rendezése fűződik, s több évtizedes pedagógiai munkássága alatt olyan alkotók kerültek ki a keze alól, mint Evald Schorm, Věra Chytilová és Jiří Menzel.

A tavalyi díjátadáshoz hasonlóan a Lucernában házigazdaként idén is az ismert cseh színész, Jaroslav Dušek szórakoztatta a közönséget. A hangulat fokozásához hozzájárult a szlovák kultuszminiszter, Milan Kňažko is, aki egyebek között magyarul szólt az egybegyűltekhez. Mindenki nevetett, noha csak kevesen értették, hogy a miniszter Dušeket arra szólította fel, ugyan, legyen olyan kedves, vonja vissza a beneši dekrétumokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?