Az orosz állami tévécsatorna „korrigálta” az Oscar-gálát

ÖSSZEFOGLALÓu Az elmúlt tíz év legnézettebb Oscar-díjátadó gálája volt az idei. A Los Angeles-i Dolby Színházban rendezett ceremóniát sugárzó ABC tévécsatorna szerint 43 millióan kísérték figyelemmel a több mint háromórás eseményt.

ÖSSZEFOGLALÓ

u Az elmúlt tíz év legnézettebb Oscar-díjátadó gálája volt az idei. A Los Angeles-i Dolby Színházban rendezett ceremóniát sugárzó ABC tévécsatorna szerint 43 millióan kísérték figyelemmel a több mint háromórás eseményt. A Nielsen piackutató méréseiből kiderült, hogy a gála nézettsége 6,4 százalékkal haladta meg az előző évi 40,4 milliót.

u A Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna kivágta Jared Leto amerikai színésznek az Oscar-díj átadóján Ukrajnáról és Venezueláról mondott szavait, azt a részt, amikor azokhoz szólt, akik álmaik megvalósításáért küzdenek – írta az Ukrainszka Pravda című ukrán hírportál. Jared Leto kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért. A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd azt mondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan valóra akarják váltani vágyaikat. „Azt szeretném mondani, hogy mi itt vagyunk, miközben maguk azért küzdenek, hogy megvalósítsák álmaikat, hogy életre keltsék a lehetetlent” – fogalmazott, hozzátéve: „ma este magukra gondolunk”. A Pervij Kanal a korábbi tervektől eltérően nem közvetítette élőben az Oscar-gálát, a döntést az ukrán válsággal kapcsolatos hírek elsődlegességével indokolták. A díjátadóról készült felvételt pedig „korrigálták”.

u Művészeti iskolai hálózat megteremtését és egy filmiskola elindítását is megígérte Uhuru Kenyatta kenyai elnök, miután a kenyai Lupita Nyong’o az első fekete afrikai színésznőként megkapta az Oscar-díjat. Kenyában milliók ünnepelték a 12 év rabszolgaság mellékszereplőjeként Oscar-szoborral kitüntetett 31 éves színésznőt. Kenyatta közleményében Nyong’o érdemeit méltatva hangsúlyozta, hogy példamutatása másokat is kiváló teljesítményekre sarkallhat. Ezután megígérte, hogy kormánya művészeti iskolai hálózatot hoz létre, amely gondozhatja az ország fiatal tehetségeit. „A kenyai kreativitás felpezsdítésére filmiskola létrehozását tervezzük, és már megkezdődött egy új, modern nemzeti színház építésének tervezése Nairobiban” – fogalmazott. Lupita Nyong’o szülei politikai meggyőződésük miatt egy időre Mexikóba emigráltak, ezért a színésznő ott született, de a család később visszatérhetett Kenyába, ahol gyerekkorának nagy részét töltötte. A Yale Egyetemen szerzett diplomát dráma szakon.

u Mexikó az ország első rendezői Oscar-díját ünnepli, amelyet Alfonso Cuarón vehetett át Gravitáció című filmjéért. A latin-amerikai ország új filmes generációja azonban kevéssé bízik abban, hogy nekik is jut a szobor dicsfényéből. Az 52 éves Cuarón pályafutása zömét Mexikón kívül töltötte, mivel hazájában nem tudta a filmjeihez szükséges anyagi támogatást megszerezni, és két ugyancsak nemzetközi hírű honfitársa, Guillermo del Toro és Alejandro González Inárritu szintén külföldön keresi a boldogulást. A fiatal mexikói filmes nemzedék sietett is rámutatni, hogy Cuarón filmjének nem sok köze van a mexikói filmiparhoz. Számos mexikói filmesnek nagyobb sikerei vannak külföldön, mint saját hazájában, és arra panaszkodnak, hogy nem bírják a versenyt az ország mozijait uraló hollywoodi produkciókkal. „Az egyetlen hely, ahol nem lehet mexikói filmet látni, az Mexikó” – állítja Ivan Avila Duenas, akinek negyedik játékfilmje vasárnap debütált a FICUNAM mexikói nemzetközi filmfesztiválon. Győzelme után Cuarón arról beszélt: reméli, sikere nagyobb figyelmet irányít a mexikói filmesekre. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?