Az órák

Az égóta sejthettük, hogy nemcsak a könyveknek, hanem az íróknak és az olvasóknak is megvan a maguk sorsa, a Michael Cunningham nemrég magyarul is megjelent könyve alapján készült Az órák csak még jobban megerősíti ezt a tételt, lévén a saját sorsról, ráadásul a könyvek igézetében összefonódó női sorsokról mesél.

# Az égóta sejthettük, hogy nemcsak a könyveknek, hanem az íróknak és az olvasóknak is megvan a maguk sorsa, a Michael Cunningham nemrég magyarul is megjelent könyve alapján készült Az órák csak még jobban megerősíti ezt a tételt, lévén a saját sorsról, ráadásul a könyvek igézetében összefonódó női sorsokról mesél.

Az órák többszörösen rétegzett története három nő drámáját fonja össze. Virginia Woolf (Nicole Kidman) a húszas évek elején egyik kulcsregényét írva súlyos depressziójával küzd; a regény, a Mrs. Dalloway húsz évvel később Los Angelesben egy magányos családanya (Julianne Moore), az ezredfordulón pedig egy művészetpártoló New York-i nő (Meryl Streep) életét változtatja meg. Példatörténet a női szuverenitásról, a saját élet és saját halál megválasztásáról, a különböző korszakokban és kulturális közegben játszódó identitáscsatákról, és persze a művészet életveszélyes igézetéről – csábítóan komoly témák ezek, a Billy Elliottal befutott Stephen Daldry nemes kihívásnak próbál megfelelni, filmje azonban – a seregnyi nemzetközi díj és Oscar-jelölés dacára – fájdalmas csalódás. A párbeszédek és a belső monológok modorosak, művészet, élet és halál kérdései magasztos érzelgősségbe borulnak, Philip Glass kísérőzenéje csak erősíti ezt a vonulatot, és sajnos az agyonmagasztalt színészek sem képesek kirángatni a filmet az intellektuális giccsből – az egyetlen kivétel Nicole Kidman, aki az elmúlt években egyre briliánsabb alakításokkal nyűgöz le minket: most lám, még egy ilyen érzékeny, ám félresikerült filmben is menti a menthetőt. (est – gorcsev)Az órák (The Hours), színes, amerikai dráma, 110 perc, Rendezte: Stephen Daldry, Szereplők: Julianne Moore, Meryl Streep, Nicole Kidman, Allison Janney, Claire Danes, Ed Harris, Jeff Daniels, John C. Reilly, Miranda Richardson, Stephen Dillane, Toni Collette

ĺrta: David Hare

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?