Az irigylésre méltó bözsiség

Művészet és gagyi, szerelem és alkalmi szex, titkok és füllentések, büszkeség és megalkuvás, örök és illékony. A humoristaként ismertté vált Bach Szilvia Alt-duett címmel meglepően tömény, két női szereplőre írt tragikomédiájával mutatkozott be Kassán.

Keserűen bohóckodják végig az előadást, önvédelemnek hazudják az önáltatástGabriel Bodnár felvételeEgy színésznő és egy írónő. „Régi barátság fűzi őket egymáshoz, hol az egyik, hol a másik sétál az élet napos oldalán, de soha, egy pillanatra sem feledkeznek meg azokról az időkről, mikor még együtt nélkülöztek. Barátságuk nemcsak a keserves időszakok szakítópróbáját állta ki sérülésmentesen, de a boldogság, a sikeresség időszakát is” – áll a műsorfüzetben. Ha ezek alapján valaki harcias feminista állásfoglalástól tart, megnyugtathatom, nem kell aggódnia, női mivoltukon kívül másról is eszmét cserélnek ők ketten, Dévényi Ildikó és Varga Lívia. Azok a férfiak viszont, akik kíváncsiak, miről és hogyan pusmognak a csajok egymás között, ne számítsanak eget rengető felfedezésekre, se hótreál hitelességre. A párbeszédek ugyanis a legtöbb helyen erősen stilizáltak, Bach Szilvia képekben beszélteti hősnőit, sőt apró jeleneteket játszat el velük a mondanivaló aláfestéseként. A szöveg zsúfolt, néhol olyan, mintha eredetileg tanulmánynak készült volna, máskor meghatóan lírai, hiteles helyett inkább illusztratív jellegű valóságosságba visz. Ráadásul a csajok rendszeres időközönként dalra fakadnak, még inkább felemelve a darabot a realitás talajáról. Ám csodák csodája, a dolog mégis működik.

Mindkettőjüknek hajlamosak vagyunk elhinni, amit mondanak és éreznek. A dalok pedig egyszerűen jók, szellemes szövegekkel és változatos, szerethető melódiákkal. A zenés betétek nem tördelik szét a darabot, ha úgy tetszik, a zene a produkció emocionális és strukturális rendezőelemeként használtatik, a jelzés szintű koreográfiák pedig tele vannak finom gesztushumorral. Közben ugyan telepakolnak minket az emberi és művészi lét dilemmáival, akár egy retikült, hogy alig tudjuk bepattintani a zárat. Eltöprenghetünk például azon, vállalhat-e szappanopera-szerepet egy komoly színésznő, aki már ott tart, hogy a villanyszámláit se tudja fizetni. Vagy azon, hogy írhat-e jól fizető fércművet egy komoly drámaírónő, aki titokban majd meggebed egy kis népszerűségért. Előkerülnek régi emlékek, egy közös pasi, néhány átbőgött éjszaka. Kiderül, hogy a párkapcsolatban élő írónő se boldogabb a magányos színésznőnél, aki végül felfedi legfájóbb titkát, halálos betegségét. Az élet limitált hosszának tudatában visszafelé nézve is minden más jelentést kap, minden döntés súlyosabbá válik. A drámaiság tehát megvan, de a darab valahogy mégsem sugall depressziós, világba vetetten „búvalbaszott” hangulatot, mint a „női kesergők” többsége. Varga Lívia meggyőzően hozza az életet intenzíven és nagyon érzelmesen megélő nőt, akinek hirtelen kihúzták a talajt a lába alól. Legjobb barátnője felé sem őszinte, neki is játszik, alakoskodik, mintha színpadon lenne. Ez a fura kettősség végig jellemző Varga Lívia játékára, jelenléte ettől válik izgalmassá. Dévényi Ildikó az elején magabiztos, intellektuális művészt „játszó” írónőt alakít, fokozatosan pattog le róla a páncél, a vége felé előadott tinédzseres-belezúgós-epekedős monológból pedig kiderül, hogy legbelül minden nő a fehér lovon ügető délceg hercegre vár. Kettőjük összjátéka tökéletes, úgy tekeredik egybe, akár a DNS-spirál. Keserűen bohóckodják végig az előadást, önvédelemnek hazudják az önáltatást, időt akarnak nyerni, hogy ha a háborút nem is, legalább néhány csatát megnyerhessenek. Minden mozdulatuk azt sugallja, hogy az életet csak megúszni lehet, kegyes hazugságokba és andalító dallamokba temetkezve. A tragédia túlhegyezett karikatúrába fordul, a nézőn múlik, mit lát bele ebbe az egészbe.

A rendező, Somogyi István hálás matériát kapott, és élt is a ziccerhelyzetekkel, bár a kassai színfalak mögül kiszivárgott, hogy maga Bach Szilvia is „átrendezett” ezt-azt a főnök távollétében. Ezért nem tudni pontosan, melyik ötlet kinek az agyából pattant ki, ez azonban talán nem is fontos, fő, hogy a „végkifejlet” pozitív. Az összhatást tovább javítja Bényei Miklós merész díszlete. Rózsaszín-piros, erotikus félkör, egyértelmű utalás a női nemi szervre, vagy legyen inkább anyaméh, az kevésbé polgárpukkasztó. A Márai Stúdióban általam eddig látott leginvenciózusabb kulisszák egyike. Molnár Gabriella jelmezei pedig szépen hangsúlyozzák a színésznő színpadiasságát és az írónő kétségbeesett tetszeni akarását. Az Alt-duett bemutatója szeptember közepén volt, azóta eléggé bújtatva játsszák, délelőtti és kora délutáni időpontokban. A „dolgozó nép” esti előadást legközelebb decemberben láthat. Két január esti időpont is ismert már, vagyis valószínűleg egész évadban műsoron szándékoznak tartani ezt a remek stúdiódarabot, amely egyébként Pécsett is színpadra kerül majd, hiszen közös produkcióban készült a Pécsi Művészetek Házával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?