Az intimtorna a megelőzést segíti

Családi Körben írtunk már a vizelettartási zavarról, amivel a felmérések szerint minden harmadik idős embernek kisebb-nagyobb gondja van. Mivel e kellemetlen tünetegyüttesre van segítség, nem szabad belenyugodni a kialakult helyzetbe. Sokat segíthet az intimtorna, ám előtte mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Családi Körben írtunk már a vizelettartási zavarról, amivel a felmérések szerint minden harmadik idős embernek kisebb-nagyobb gondja van. Mivel e kellemetlen tünetegyüttesre van segítség, nem szabad belenyugodni a kialakult helyzetbe. Sokat segíthet az intimtorna, ám előtte mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Melyik korosztály a legveszélyeztetettebb?

A szülő nők, valamint az időskorúak. Fiatalon a terhesség vége felé, a szülést követően alakulhat ki inkontinencia, különösen a nagy súlyú gyerek kihordása nyomán. A természetes úton szülő nők körében háromszor gyakoribb az előfordulása. Sokan közülük spontán gyógyulnak, de mintegy 8-10%-uk a szülést követően segítségre szorul. Megelőzési céllal már a terhesség alatt lényeges a megfelelő izmokat tornával erősíteni. Meg kell tanulni a medencefenék és a záróizomzat kellő működését. Az ilyen jellegű problémák a szülést követő hathetes ellenőrzés során derülhetnek ki.

Mi a következő lépés?

Az intimtornát – vagy más néven gát- és medencetornát – csak előzetes kivizsgálás után lehet elkezdeni, amikor már megállapították a fennálló inkontinencia minőségét és súlyosságát. A klinikai kivizsgálást személyes foglalkozás követi. Az első alkalom során a páciens az orvos és a gyógytornász segítségével tanulja meg azokat a gyakorlatokat, amelyeket később otthon végeznie kell.

Milyen időtartamú egy ilyen gyakorlatsor?

A tornagyakorlatok mértékét és gyakoriságát mindig egyénre szabva határozzák meg. Ezek úgy fél év után érik el maximális hatásukat. Folyamatos rendszeres gyakorlással a javulás stabilizálható.

Mi a lényege ennek a tornának?

A legfontosabb a gátemelő izomzat mozgatása. E gyakorlathoz elektrostimulátor is rendelkezésre áll, mely a kezdeti időszakban a megfelelő izommozgást segíti elő 10-15 perces alkalmankénti alkalmazással. Otthon a beteg maga gyakorolhatja az így elsajátított izomtornát. Eredményességét meghatározott időszakokban a klinikán ellenőrzik. Átlagban a betegek 80 százalékánál érhető el jelentékeny javulás.

4 Milyen hajlamosító tényezők ismertek a szülésen kívül?

Elsődlegesen a testsúly gyarapodása. De a fiatal nők körében ma oly népszerű drasztikus fogyókúrák is kiváltó okokat képezhetnek. Sőt a modern életmódhoz annyira ajánlott fitnesz gyakorlatok is, ha nem kapcsolódnak megfelelő gáttornához. Emellett természetesen még számtalan ok is közrejátszhat: cukorbetegség, allergia, szénanátha, idült hörghurut, sőt akár a gyakori székrekedés is.

A klimax befolyásolja az inkontinencia kialakulását?

A panaszok legfőképp a szülést követően jelentkeznek, ám idős korban még erősebben hatnak. Ha az átlagéletkort 77 évben jelöljük meg, akkor 50-54 éves kortól számolva a nők életük egyharmadát hormonhiányos állapotban élik le. Ebben a korcsoportban minden harmadik-negyedik nőnek vannak már ilyen panaszai.

Ha valaki ilyen tüneteket észlel, miként tud megoldást találni?

A legtöbb egészségügyi szakember nem kezeli ezt a bajt súlyosságának megfelelően, kellő odafigyeléssel. Pedig ez az állapot alapvetően rontja a betegek életminőségét. Pszichikai terhet is jelent egyben, hiszen a legtöbb ember szégyenkezik.

Érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre?

Az egészséges életmódra való nevelést már az általános iskolában kellene kezdeni. Valamennyi nőgyógyászati vizsgálaton megjelenő nőt is fel lehetne kellő időben készíteni. Az egészségügyi kormányzatnak, a döntéshozóknak kellene a prevenció kérdésére nagyobb figyelmet fordítani. (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?