Kultúra

Az időszerű jövő

Ha elolvassuk Kánai András könyvét, egyértelművé válik: a jövő sosem volt időszerűbb. A Holnap történt nemcsak kedvcsináló ahhoz, hogy még több sci-fit olvassunk, hanem minőségi tudományos-ismeretterjesztés is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 24. 15:34

Holnap történt

Sőt, elsősorban az utóbbi – a sci-fi inkább csak ürügy vagy kiindulópont a jövőről való gondolkodáshoz. A könyv témáját tömören és velősen vetíti előre az alcím: Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat. Ezek pedig a következők: 3D-s nyomtatás; elvesztheti-e világuralmi pozícióját az USA; lesz-e a jövőben egy globális, világuraló cég; transzhumanizmus; Mars-utazás.

A sci-fi rajongóknak tehát hiányozhatnak olyan kérdések, mint az időutazás, a földönkívüli élet, de a szerzőt olyan témák érdeklik, melyek valóban befolyásolhatják jövőnk alakulását. Kánai impozáns ismeretanyagot mozgósítva járja körül témáit, temérdek információt közöl, de sosem veszik el a rengetegben. Tényleg az az érzése támadhat az olvasónak, hogy a szerző ugyanúgy otthon van korunk geopolitikai fejleményeiben, mint a genetikában vagy az informatikában. (Kánai egyébként informatikus, kommunikációs szakember és sci-fi szakértő, kritikus.) Nem azt mondom, hogy nem csúsznak be pongyola megfogalmazások, kevésbé működő poénok, de ezek távolról sem zavarnak abban, hogy jelenségeket, folyamatokat értsünk meg.

Játszma a jövővel

2018. augusztus 10. 19:39

Játszma a jövővel

Az öt témát azonos struktúrában fejti ki a szerző: „…először összefoglalom, hogyan jelent meg az adott téma a science-fiction irodalomban – olvassuk a Bevezetőben –, majd aztán bemutatom, hogy mennyi a valóságalapja a jelenben, és milyen irányok és trendek várhatók a közeljövőben. Végül néhány általam írt spekuláció és áldokumentum zárja az egyes fejezeteket.” Ha vannak gyengéi a könyvnek, azok épp az utóbb említett, irodalomhoz közelítő áldokumentumok az utópisztikus vagy disztópikus „jövőből”, ezek inkább csak halványabb variációi a korábban kifejtetteknek. Mert elképesztő, ahogy például az Amerika világpolitikai helyzetéről szóló eszmefuttatás felépül (a könyv stilárisan legjobb részében). A világ leghatalmasabb állama nem az olvasó előzetes tudásaként lép be a szövegbe, hanem Kánai kiváló szövegvezetésének köszönhetően a szemünk előtt születik meg. Majd amikor a szerző finoman áthangolja a kérdésfeltevést, más kontextusokat von be a kérdezésbe, akkor Amerika a szemünk láttára omlik össze, illetve szakad szét – mint egy jó sci-fiben. (Pl. milyen következtetést vonhatunk le az USA iskolarendszerével kapcsolatban abból, hogy egyetemi szinten a legjobb eredményeket egyre inkább bevándorlók gyermekei érik el.) Remeklések sora az is, amikor Kánai megversenyezteti a nagy ötöst – Amazon, Microsoft, Apple, Facebook, Google –, vajon melyikükből válhat egy olyan jellegű világcég, mely az orwelli Nagy Testvér mintájára mindent ellenőrzése alatt tarthat. Mondanunk sem kell, hogy mennyire időszerű kérdésről van szó. De a legjobb az egészben az, hogy a potenciális jövők nem kizárólagosak, vagyis a könyvben vázolt eshetőségek párhuzamosan vagy szimbiózisban is megeshetnek. Mindenesetre, szeretném megérni.

Kánai András: Holnap történt.

HVG Könyvek, 2018. 248 oldal.

Értékelés: 8/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

elásott csecsemő újvár

Elásott csecsemőt találtak egy érsekújvári családi ház udvarában

Delfin könyvek

Könyvsorsok: Fejezet a Delfin könyvek sorozatból

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.