Az ideális szobanövény száraz levegőjű lakásokba

Sokan szeretjük a legkülönfélébb szobanövényeket. Vannak azonban olyan fajták, amelyek nagyon szakszerű gondoskodást igényelnek. Úgy gondolom, hogy a kaktusz a legideálisabb növény azok számára, akik nem egészen jártasak a kertészkedésben.

Sokan szeretjük a legkülönfélébb szobanövényeket. Vannak azonban olyan fajták, amelyek nagyon szakszerű gondoskodást igényelnek. Úgy gondolom, hogy a kaktusz a legideálisabb növény azok számára, akik nem egészen jártasak a kertészkedésben. Kevés gondozást igényel, ritkán kell átültetni, még kevésbé metszeni, és ha néha-néha megfeledkezünk az öntözéséről, még akkor is életben marad, sőt néhány fajtának kifejezetten jót tesz, ha kiszárad, mert ezután hozza a legcsodálatosabb, legszínesebb virágait. A kaktuszok és pozsgások ellenállóak, mivel eredeti élethelyükön nagyon szélsőséges az időjárás, leveleiket tüskék helyettesítik, törzsük pedig bőrszerűen megvastagodott, így aztán a perzselő napot és az éjszakai fagyokat is jól elviselik. Vaskos bordázott szárukban úgy raktározzák a vizet, mint a teve a púpjában.

Persze, azért a körülmények a lakásunkban jóval kedvezőbbek, ezért ahhoz, hogy kedvenc kaktuszunk virágot és esetleg termést is hozzon, időnként meg kell teremtenünk az eredetihez hasonló feltételeket. Először is ne locsoljuk agyon a kaktuszt! Ha pedig már a földje csontszáraz, akkor se öntözzük két hétnél gyakrabban, és mindig csak igen kevés vízzel. Ha virágzásra akarjuk serkenteni, érdemes négy-öt hetes, úgynevezett szárítókúrának alávetni, s azután pedig rendszeresen megöntözni, úgy hat-hét naponként. Persze, ha szokatlan külsejű, különlegesebb fajtával találkozunk, nem árt jobban utánanézni a szakkönyvekben, hogyan ápoljuk, öntözzük.

Kaktuszt az ablakba!

Ha kiválasztunk néhány hasonló igényű, de változatos formájú kaktuszt és pozsgást, valóságos sivatagi hangulatot varázsolhatunk lakásunk ablakába. Egy átlagos méretű terrakotta virágládába körülbelül hat-hét kisebb növény fér el kényelmesen. Készítsünk azonos mennyiségű homokból, virágföldből talajkeveréket. A láda aljára pedig tegyünk agyaggolyókat, majd terítsük rá a keveréket. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből (használjunk védőkesztyűt, majd vastag csomagolópapírral fogjuk meg a szúrós kaktuszt). Lazítsuk meg kissé a gyökerét, és aztán úgy ültessük a ládába. A legnagyobb növényekkel kezdjük az ültetést, és aztán hagyjunk elég helyet a növekedéshez. Amikor pedig kész, simítsunk rá egy réteg agyaggolyót, végül a tetejét díszítsük apróra vágott kavicsokkal. A kavicstakaró nemcsak esztétikus, hanem megakadályozza a zöld algák elszaporodását is. Az ilyen módon összeállított kompozíció gondozása nem igényel túlzott szakértelmet, három-öt év múlva elég felújítani a földjét, esetleg akkor átültetni, vagy bővíteni a növényeket.

Néhány érdekesség

Talán kevesen tudják, de a kaktuszok és pozsgás növények között vannak ehetőek, de vigyázat, ezek sajnos nem a szobanövények közül kerülnek ki. Van néhány olyan fajta, amelynek a törzse főzve, párolva finom, de a legtöbbnek édes és ízletes gyümölcsét, termését fogyasztják. Nem is kell túl messzire mennünk, Görögország, valamint Olaszország déli részén sétálva jól belakmározhatunk például az édes kaktuszfügéből, kevés cukorral a hagyományos módon még lekvárt is készíthetünk belőle. (Vigyázni kell azonban, a gyümölcs héján lévő hajszálvékony, de annál szúrósabb tüskék miatt puszta kézzel nem szedhető!) Még délebbi országokban egyes kaktuszoknak a gumóját úgy eszik, mint mi a burgonyát, néhol savanykás terméséből kandírozott édességeket is készítenek. Mexikóban pedig a hatalmas területeket benövő agavé hajtásaiból készül az ország különleges nemzeti itala, a Tequila.

Egyes pozsgásfajtákból kozmetikumokat, valamint gyógyszereket is készítenek. Mi leginkább az aloé verát ismerjük, melynek ragacsos, vízszerű nedve krémek, samponok, szappanok alapanyaga, de használják kisebb sérülések, sőt égések kezelésére is. (méri)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?