Az Erik Sumo Band az A38-on mutatja be ingyenesen letölthető új albumát

Budapest |

<p>Ingyenesen letölthetővé tette új, harmadik stúdióalbumát napjaink egyik legnépszerűbb hazai alternatív zenekara, az Erik Sumo Band.</p>

A The Ice Tower című anyagról, amelyet pénteken mutatnak be a fővárosi A38 hajón, Tövisházi Ambrus, a csapat vezetője beszélt az MTI-nek.

"Eredetileg a tavasszal megjelent hét számos EP, a Twilight At The Zoo második részét akartuk megcsinálni újabb állatos számokkal, de aztán augusztusban Császári Gergő gitáros, Csaszi bekerült a zenekarba, ami felforgatta a dolgokat. Több szám lett, mint ami egy közepes méretű EP kerete, meg valahogy kialakult valami koherencia, kötőanyag a számok között, elsősorban hangzásban, mégpedig az a fajta zörejes barkácspop hangulat, amiben én a legotthonosabban érzem magam a zenei felfogások között" - magyarázta a hátteret Tövisházi Ambrus.

Arra a felvetésre, hogy a The Ice Tower című, természetesen angol nyelvű anyag első három-négy száma a hatvanas évek legendás amerikai soul kiadója, a Motown hangzását idézi, a zenész azt mondta: erre nem gondolt korábban, de talán azért lehet ez az érzet, mert egy olyan régi zengetőt használnak, amilyet a Motown-lemezeken is hallani lehet.
"
A kísérletezés az egész albumra rányomja a bélyeget, talán a hetedik dal, a Chains of My Life, amelyik a legkevésbé nevezhető popszámnak. Általában nem azt a hagyományos, konzervatívabb dalszerzési módszert használtam, amit Péterfy Bori esetében szoktam. Ha saját magamnak, magunknak kell számot írni, akkor hajlamos vagyok belebonyolódni abba a kérdésbe, előadó vagyok-e vagy sem. Ezért is örvendetes, hogy Csaszi érkezésével az eddigieknél sokkal érdekesebben lehet az énekrészeket hangszerelni" - fejtette ki a zenekarvezető.

Tövisházi Ambrus kitért arra, hogy bár Kiss Erzsi ezúttal csak egy számot énekel szólóban a saját maga által kreált nyelven (a Caipirinhát), végig fontos szerepet játszott a vokálszólamokban. Hozzátette: a koncerteken minél jobban ki akarják aknázni a hármas vokálban rejlő lehetőségeket.

Az I'm a Semmi számcím kapcsán a zeneszerző arról beszélt az MTI-nek, hogy bár alapvetően értelmetlennek tartja angol nyelvű dalokat írni Magyarországon, hiszen az rengeteg embert kizár a potenciális hallgatók köréből, számára mégis ez lett a gyakorlat, elsősorban ifjúkora zenei élményei, édesapja kazettagyűjteménye alapján. Hozzáfűzte: nem "igazi" angol szövegeket ír, inkább csak hangulatfüggően játszik a zenére passzoló szótagokkal - ez vezetett az olyan "öszvér" megoldáshoz is, amilyen az I'm a Semmi.

Azzal kapcsolatban, miért az ingyenes közreadás mellett döntöttek (a lemez az eriksumo.hu-ról tölthető le), Tövisházi megjegyezte, hogy most ez látszott a legpraktikusabb megoldásnak és nem is akart kiadót keresni. Kifejtette, hogy a 2009-es hazai megjelenés után (Megadó Kiadó) 2010-ben a Le Pop elnevezésű kölni kiadónál is kijött a The Trouble Soup című második album, ám nem hagyott maradandó nyomot a kinti piacokon.

"Korábban az első Erik Sumo-lemez, a 2005-ös My Rocky Mountain még egy másik, egy azóta megszűnt német kiadónál jelent meg, és nagyon eltalálta az akkori német ízlést, amely vevő volt a kissé balkáni beütésű akkori zenénkre. Abból a CD-ből ugyan csak néhányezer darab készült, de ma már egyáltalán nem lehet hozzájutni, legfeljebb netes piactereken" - mondta a zenész.

A Twilight At The Zoo Vol. 1 című hétszámos EP tavasszal a Bandcamp nevű netes letöltő oldalra került fel szabadon választható, de minimálisan 2 eurós összegért.

"Érdekes tapasztalatokat szereztünk: általában 2 és 5 euró közötti összeget adtak az anyagért, de volt, aki 20-at sem sajnált érte. Az eddig befolyt összeg persze így is olyan csekély, hogy a lemezfelvételi költségeket sem hozta vissza. Ezért lett az új anyag teljesen ingyenes és néhány nap alatt már 1200-an le is töltötték" - fejtette ki.

A 35 éves Tövisházi Ambrus napjaink egyik legkeresettebb producere, zeneszerzője, az Erik Sumo Band mellett ő volt a szellemi vezetője az Amorf Ördögöknek, később létrehozta a Péterfy Bori & Love Bandet, gyerekközönségnek az Amorf Lovagokat, The Gomb néven duót alkot Hajós-Dévényi Kristóffal (Unbending Trees), producere volt többek között a Kiscsillag első két lemezének vagy a Hó Márton és a Jégkorszak nemrég megjelent albumának, emellett több film- és reklámzenét írt. Korábban Sero Muki álnéven is tevékenykedett dj-ként.

"Terveink szerint jövő áprilistól kezdünk újra koncertezni a Péterfy Bori-féle csapattal, 2012 őszére kijövünk egy új lemezzel is. A legaktuálisabb munkám most az, hogy Hó Mártonnal és Kiss Erzsivel közösen zenét írunk egy mese hangjáték-sorozathoz, amely Az időfutár címmel az mr1-Kossuth rádióban fog menni jövő márciustól. Producere leszek az Unbending Trees jövőre megjelenő második albumának" - mondta végül terveiről Tövisházi Ambrus az MTI-nek.

Az Erik Sumo Band (Tövisházi Ambrus - ének, billentyűk, Kiss Erzsi - ének, Mészáros Ádám - gitár, Császári Gergely - gitár, vokál, Drapos Gergely - basszusgitár, Pápai István - ütőhangszerek, Farkas Zoltán - dob) november 25-én az A38-on mutatja be The Ice Tower című új albumát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?