Az első fejezet vége

Négy album (Who Can You Trust? – 1996, Big Calm – 1998, Fragments Of Freedom – 2000, Charango – 2002) után a Morcheeba az idei évet az összegzésnek szenteli, a nyár elején megjelent Parts Of The Process című lemez a legjobb dalainak gyűjteménye, kiegészítve két vadonatújjal. A brit trió pénteken fellép a Sziget Fesztiválon, amelyen már visszatérő vendégnek számít.

A balzsamos hangú fekete énekesnő, Skye Edwards, továbbá a vicces arcú Godfrey fivérek: a multiinstrumentalista-zeneszerző Ross és a ritmusfelelős-szövegíró Paul alkotta Morcheeba 1995-ös jelentkezése, a Trigger Hippie című dal óta megbízhatóan szállítja a finom, minőségi popzenét. Az évek során a csapat átélte azt, hogy milyen őrületes érzés a siker, és végül átlépve ezen megpróbált mindent: a tapasztalatokat, az erőfeszítéseket, az új ismeretségek élményét beépíteni sokrétű zenei világába. A triphop mezőnyben indultak, azután a második lemezen tradicionálisabb stílusokat: reggae-t, folkot, countryt építettek be zenéjükbe, majd a harmadik albumon a funk, a soul, a diszkó és az oldskool hip-hop tempósabb, bulisabb modorában alkottak, végül a negyedik korongon visszaléptek a nyugisabb hangulatokhoz.

A címét az egyik 1998-as sikerdal többes számba helyezésével nyerő Parts Of The Process-gyűjtemény körülbelül egyforma arányban válogat a négy sorlemezről, egy albumról átlagban négy dalt, bár akad egy kis aránytalanság is. Az még rendben van, hogy öt szám képviseli a legnagyobb kereskedelmi sikert arató Big Calm című albumot, de az méltatlan, hogy a legslágeresebb lemezről, a Fragments Of Freedomról csupán három dal, a Rome Wasn’t Built In A Day, a World Looking In és a Be Yourself szerepel, holott a jóval halványabb Charangoról is négy felvétel került rá a válogatásra. A gyűjtemény a sorlemezeket már mind birtokló rajongóknak is tartogat meglepetéseket: az 1996-os Tape Loop felturbózott rádiómix formában szerepel rajta, továbbá hallunk két vadonatúj számot is: a Big Daddy Kane rapbetétjével spékelt, kislemezre is kimásolt What’s Your Name-et, illetve a Can’t Stand It című visszafogottabb, vonóskíséretű darabot. A Parts Of The Process korlátozott példányszámú speciális kiadása egy bónusz DVD-t is tartalmaz, amely három számnyi ízelítőt nyújt a napokban megjelent From Brixton To Beijing című koncert-DVD anyagából. (est,p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?