Kultúra

Az At Home Gallery huszonöt éve

Szép kivitelű, impozáns könyv foglalja össze a somorjai At Home Gallery huszonöt évét. Az ezen időszak történetét művészeti eseményekkel felidéző album a galéria és a művészeti központ vendégeire, kiállítóira, zenei fellépőire emlékezik.
author
Tallósi Béla

2021. május 6. 09:34

At Home Gallery
Monika és Bohuš Kubinskí Deposit Front Line című, 2015-ös kiállítása a háborúk és a történelmi emlékezet kapcsolatáról szólt. A zsinagóga terében elhelyezett mű alapját védelmi célú autentikus építmények, a szeredi cukorgyár közelében talált hét egyszemélyes gömbbunker alkotta. (Fotók: At Home Gallery)

A fotók mellett két művészettörténész szaktekintély, Zuzana Bartošová és Dušan Brozman szavai méltatják a somorjai zsinagóga negyedszázados művészeti múltját.

A kortárs művészek, akik a 25 év alatt az At Home Galleryben kiállítottak (többen alkotni is a helyszínen alkottak és inspirálódtak), zömmel helyspecifikus műveket hoztak létre, olyanokat, amelyekhez a zsinagóga szellemisége sokat hozzátett, illetve amelyek kölcsönhatásként a zsinagóga szellemiségét nagyban erősítették és történetéhez is hozzátettek. Miként erről beszélnek az általunk választott képek is az oldalon, Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész Az Út című műve, valamint Monika és Bohuš Kubinskí gömbbunkerekből megalkotott többelemes és többrétegű műtárgyegyüttese. (Ők legutóbb maceszból kirakott csipketerítőt mutattak be a zsinagógában To Cache című kiállításukon. Az az emlékezetnek azokat az információtároló elemeit foglalta magába, melyek a kenyérhez, a csipkéhez, a terített asztalhoz, a maceszhoz és a kiállítás teréhez kapcsolhatók.)

A galéria onnan kapta a nevét, hogy tulajdonosai és vezetői, Kiss Csaba és felesége, a Kanadából ideköltözött Suzanne az első kiállításaikat még saját panellakásukban rendezték. A galéria később „vándorolt át” az 1912-ben épült zsinagógába. A használaton kívüli, lepusztult és romos épületet azonban előbb rendbe kellett hozni és fokozatosan restaurálni, ám ezalatt is folyamatosan zajlottak benne kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek. A Kiss házaspár zsinagógabeli tevékenységével elsősorban a kortárs művészetek bemutatását vállalta.

„Nem vagyunk sem művészek, sem művészettörténészek, egyszerűen szerettünk volna létrehozni egy méltó teret a kortárs kultúra bemutatására, ugyanakkor ezt tartottuk a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy ismét élettel töltsük meg az egykori zsinagógát” – vallják a galéria 1996 és 2011 közötti időszakát bemutató, előző albumukban.

 

Németh Ilona Az Út című, 1996-os alkotása 110 vasúti talpfából ugyancsak a történelmi emlékezetet hívta elő,tisztán és élesen
Németh Ilona Az Út című, 1996-os alkotása 110 vasúti talpfából ugyancsak a történelmi emlékezetet hívta elő,tisztán és élesen

Törekvésük eredménye, hogy a kortárs művészet és zene otthonává, különböző kultúrákhoz tartozó emberek találkozóhelyévé, egyben a sokszínűségnek és a megnyilvánulás szabadságának a befogadóterévé vált a zsinagóga és a mellette – az egykori zsidó iskola felújított épületében – kialakított művészeti központ és alkotóház,melyetadalailámanyitottmeg. Zuzana Bartošová az összegző albumban azzal zárja Kiss Suzanne és Csaba negyedszázados tevékenységének méltatását, hogy „munkájuk jól példázza, hogyan válhat egy kisváros néhány kivételes embernek köszönhetően jelentős kulturális központtá”. Ezt azzal támasztja alá, hogy „sikeresen küzdöttek meg a Szlovákiára jellemző lemaradással, jelesül a bezárkózással és az inkább befelé forduló, a nemzetközi történések helyett a hazai problémákkal foglalkozó attitűddel. Nekik köszönhető, hogy több alkalommal is találkozhattunk a dalai lámával, hogy őszentsége első látogatása előtt támogathattuk a mandala létrejöttét, valamint az is, hogy időről időre külföldi művészek figyelemre méltó tárlatán vehetünk részt”. Bartošová úgy látja, a páros a hazai alkotók közül is magabiztosan válogat. A felsorolásában Jana Želibská, Németh Ilona, Varga Emőke, Bartusz György, Daniel Fischer, Monika és Bohuš Kubinskí, Marek Kvetan, Patrik Kovačovský és Ivan Csudai neve szerepel.

A kötet szétterített borítója a zsinagóga mennyezeti mintázatával
A kötet szétterített borítója a zsinagóga mennyezeti mintázatával

A fentebb leírtakkal rímel Dušan Brozman megállapítása a könyv előszavában: „A fővárostól alig pár kilométerre ez a magánkezdeményezés olyan oázissá nőtte ki magát, amely a mai napig mentes a pozsonyi intézmények konkurenciaharcától. Rendezvényeit a szakmai és a laikus közönség egyaránt látogatja.”

Aki az At Home Gallery eseményein megfordult, az tudja, hogy Kiss Suzanne és Csaba számára – Dušan Brozmant idézve – „a kultúra nem elvont fogalom, ők nem trendekkel, hanem emberi értékekkel dolgoznak. Kezük alatt a zsinagóga a művészetek és az emberi méltóság védelmének egyedi intézményévé vált.”

Telibe talált, pontos és mérhetetlenül fontos igazságot megfogalmazó végszó ez, egyben kiindulópont is a következő huszonöt évhez.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Čislák büntetné a nővéreket

A nővérek szerint a béremelés sem menti meg az egészségügyet

bevásárlás

Kevesebbet ér a pénzünk, így kevesebbet vásárlunk – visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

benzinkút

Jelentősen változott a benzin ára – mutatjuk, mire számítson a töltőállomásokon!

baleset k

BALESET: Őrangyalai lehettek a férfinak, megúszta a brutális ütközést (FOTÓK)

Gúta

Díjazták a kivételeset alkotó gútaiakat

napfogyatkozás

Napfogyatkozás lesz októberben, Szlovákiából is láthatjuk majd!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.