Az Aranymálna idei jelöltjeiről

A filmszakmában az értékelések időszakát éljük: ilyentájt jutalmazzák az elmúlt év filmtermésének legjavát. De nemcsak a legjavát! Az Aranymálna Díjat huszonöt évvel ezelőtt alapították, és azóta az Oscar-díjjal, vagyis az Amerikai Filmakadémia díjával együtt emlegetik. Az Oscarral a legjobb filmeket, a legjobb alakításokat ismerik el, az Aranymálnával, vagyis a citromdíjjal a legpocsékabb filmeket, a legrosszabb rendezői, színészi teljesítményeket „értékelik”.

Apa és fia a Nagy Sándor-filmből: Val Kilmert a legrosszabb férfi mellékszereplő, Colin Farrellt a legrosszabb színész kategóriában jelöltékIdén nagyon érdekes módon alakult az Aranymálnára – azaz a Razzie-díjra – „esélyes” filmek sora. A legtöbb jelölést A Macskanő kapta – hét kategóriában ítélték a legrosszabbnak. Eggyel kevesebb, vagyis hat jelölést kapott a Nagy Sándor, a hódító. Erős a gyanúm, hogy ez utóbbi döntést némi előítélet is befolyásolta. Abban az esetben is gyanakodnék, ha az esztendő másik nagy történelmi kalandfilmjét, a Tróját is jelölték volna. Mert ez is, az is inkább csak a látványra épít, a monumentális csatajelenetekre. Ez is, az is egykönnyen felejthető, csak addig él mindkettő, amíg a moziban ülünk, aztán kifutnak a képek. Ezt is, azt is megelőzte a híre: a Trójával kapcsolatban a történészek „suhogtatták kardjukat”, mivelhogy az Iliász szabad feldolgozásával a film meghamisítja a trójai történelmet. Emezzel pedig a jogtudorok viaskodtak, amiért Oliver Stone rendező Nagy Sándort biszexuálisnak ábrázolja. Nagy valószínűséggel emiatt bukott a Stone-féle Nagy Sándor, s kapott jelölést egyebek közt a legrosszabb film kategóriában. Hát, nem tudom, akkor milyen kategóriába lehet besorolni például az Alien vs. Predator című abszurdumot – amely egyébként elég rendes nézőszámmal szerepelt a nézettségi listán. Oliver Stone ugyanis valamit tud: letett már jó néhány legendás filmet az asztalra. A Vietnammal foglalkozó Született július 4-én című háborús filmdrámájáért a legjobb rendezésért járó Oscart vehette át. Korábban A szakasz című mozgóképe két Oscart is kasszírozott: a legjobb rendezésért és a legjobb filmért. Jó, mondhatja valaki, egyszer mindenkinek sikerülhet, még akár kétszer is, ez még nem jelent védjegyet. Vagy azt is lehet állítani, hogy a nagyok is megbotolhatnak, ám a Nagy Sándort azért mégsem kellene annyira püfölni, amennyire püfölik. Hogy még a világhódítót alakító Colin Farrellt is Aranymálna Díjra jelölték a legrosszabb férfi főszereplő kategóriában! Az ő akrobatikája is van olyan jó, mint az Akhilleuszt alakító Brad Pitté a Trójában – mert nem igazán kell mást csinálniuk, csak jól megülni a lovat, a mozgó célkereszt közepébe hajítani a dárdát, és villogtatni gyantázott lábukat az ógörög-designos miniszoknyákban. Ez, ugye, mégsem A fülke című Joel Schumacher-thriller, amelyben Colin Farrell azért megmutatta, hogy tud valamit onnan mélyről is felhozni, s libabőröztetni a nézőt, ha a szerepe engedi. De hát egye fene: oda neki is a citromdíjat, hiszen Brad Pittnek is van egy-két „savanyú plecsnije” a vitrinben. A nagy sztárok/nagy fiaskók kategóriában a Ha eljön Joe Black című mozijáért a legunalmasabb film díjával „jutalmazták”. De Aranymálnája is van már: Tom Cruise-zal kapták közösen mint a legrosszabb duó az Interjú a vámpírral című vámpírosdiból. Csillaga ettől mégse hullt le egyiknek sem, másiknak sem, s filmet lehet velük eladni a mai napig (a sztárkultusz kérdését most ne boncolgassuk).

Val Kilmer biztosan bekeményített volna, s nem lett volna hajlandó a Top Gun-os imágóját rontani, valamint nem hagyta volna kiszúratni a szemét, ha előre sejtette volna, hogy még Aranymálna Díj is fenyegeti: Fülöp, azaz Nagy Sándor királyi atyja szerepében a legrosszabb mellékszereplő jelölést „vívta ki”.

Ám nemcsak Oscar-díjas rendezőkön verik a port, hanem Oscar-díjas sztárokon is. Halle Berry is megbánta már biztosan, hogy magára húzta a macskabőrt, A Macskanő című akciófilmben. Hogy milyen volt, nem tudom, nem voltam hajlandó megnézni. Én már Luc Besson Nikita című thrillerénél megrekedtem – valahogy nem bírja a gyomrom a női akcióhősöket, vagyis a feminátoros filmeket, a férfi akcióhősöktől is kellőképpen émelygek. Enyhe vigasz, hogy aktív képviselőik, Stallone és Schwarzenegger sem az Oscar-verseny vizeit zavarja, eddig inkább a Razzie-díj mezején rúgott labdába mindkettő – az utóbbit a 80 nap alatt a Föld körül című legújabb Verne-adaptációban nyújtott alakításáért jelölték idén Málna Díjra a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában. Visszatérve Halle Berryhez, őt is sokkal szívesebben néztem Oscar-díjas szerepében, a Szörnyek keringője című megrendítő drámában. Na, de Sharon Stone se tette keresztbe a lábát, amikor megtudta, hogy A Macskanő neki is Aranymálna-jelölést hozott a legrosszabb mellékszereplő kategóriában. Ha előre tud a dolgok alakulásáról, valószínű, Angelina Jolie sem vállalkozott volna Nagy Sándor világra hozására. Hiszen már önmagában az nem akármi, hogy Colin Farrell anyját kell alakítania, hát még, hogy Aranymálna Díjra is jelölték!

Ben Affleck Matt Damonnal együtt üstökösként robbant be: forgatókönyvírókként megkapták a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart a Good Will Hunting című filmért. De Affleck színészként nem jutott ilyen magasságokba: ellenkezőleg, már a Pearl Harbor – Égi háború című mozgóképpel is a Razzie-, vagyis az Aranymálna Díj közelébe került a leggyengébb férfi színész kategóriában. Most ugyanerre „esélyes” az Apja lánya című romantikus vígjátékban nyújtott alakítása okán.

Vigasz, hogy lepontozták már Málna Díjjal Madonnát, John Travoltát és Bruce Willist is, ám emiatt még nem kellett kivonulniuk Hollywoodból. Sőt, Roberto Benigni is őrizhet az Oscarja mellett egy Málnát is – igaz, ez utóbbit nem rendezőként kapta, hanem a legrosszabb férfi főszereplőnek minősítették vele.

A közelgő Razzie-díjátadáson egy minden bizonnyal nagy és meglehetősen lesújtó döntés is megszületik. Idén, mivel negyedszázados lett az Aranymálna, arról is határoznak majd, ki volt az elmúlt huszonöt év legrosszabb színésze. Lehet, hogy nagyot nézünk majd!

Akárhogy is alakul a Málna-buli, elsődlegesen az Oscar-gálára figyeljünk majd. Jobban megéri.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?