Az álommeló: az angolok többsége író lenne

ÖSSZEFOGLALÓLondon. Tízből hat angol író lenne – derül ki egy friss közvélemény-kutatásából, melynek során 15 ezer embert kérdeztek meg. A felmérés készítői több foglalkozásról faggatták az embereket, a válaszadók közül a legtöbben (60%) az írói pályát találták vonzónak.

ÖSSZEFOGLALÓ

London. Tízből hat angol író lenne – derül ki egy friss közvélemény-kutatásából, melynek során 15 ezer embert kérdeztek meg. A felmérés készítői több foglalkozásról faggatták az embereket, a válaszadók közül a legtöbben (60%) az írói pályát találták vonzónak. Sokan lennének könyvtárosok (54%), 51% pedig valamilyen tudományos pályát választana.

„Nagy-Britanniában a legvonzóbb foglalkozások nem azok, amelyekre az ember gondolna, nem is a várhatóan legjobban fizetett állások. Úgy tűnik, még mindig nagy tekintélynek örvend az írók, a könyvtárosok, a kutatók csendes, intellektuális élete” – véli a kutatást készítő YouGov egyik munkatársa. Ez már csak azért is meglepő, mert a Digital Book World korábbi felmérése szerint a könyvet megjelentető szerzők harmada éves szinten alig 500 dollárt keres az írással.

Az elmúlt napokban Sebastian Faulks brit író, – akinek a legutóbb Madárdal című regénye jelent meg magyarul – keltett komoly feltűnést azzal, hogy a Spectatornak írott cikkében közölte: az a célja, hogy állást találjon. Faulks úgy fogalmazott: közel negyedszázadot azzal töltött, hogy egy padlásszobában a csupasz falat bámulta, ettől pedig kicsit becsavarodott. Most olyan munkahelyre vágyik, ahol hús-vér kollégák veszik körül, vannak pletykák, előléptetések, közös ebédek, és ahol olyan fizetést kapna kézhez, melyből már levonták az adót és a társadalombiztosítást. „Az idei évre tehát az a célom, hogy állást találjak. Könyvet még mindig írhatok éjszaka vagy hétvégén, ahogy azt annak idején tettem” – szögezte le Faulks. (Guardian, Spectator, Könyvesblog)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?