Aszalvány- és készletmoly

A lepkék rendjében a hazánkban élő molylepkék csoportját nem kevesebb, mint ötvennégy külön családba soroljuk. Szerencsére a fajok túlnyomó többsége gazdaságilag közömbös, de azért szép számmal akadnak soraik közt kártevők is, némelyek veszedelmesek.

A lepkék rendjében a hazánkban élő molylepkék csoportját nem kevesebb, mint ötvennégy külön családba soroljuk. Szerencsére a fajok túlnyomó többsége gazdaságilag közömbös, de azért szép számmal akadnak soraik közt kártevők is, némelyek veszedelmesek. Ha egy élettani területen károsítana mindegyik faj, aligha élnének meg, kölcsönösen kiszorítanák egymást – ezért külön életterekre szakosodtak. A textíliát és szőrmét károsító molyok közül három gyakori fajról már megemlékeztünk. Az élelmiszer-alapanyagokra és a kész élelmiszerekre sokkal több faj specializálódott, ebből kifolyólag szükségszerűnek tartjuk, hogy több részben ismertessük leggyakoribb képviselőiket. Most az úgynevezett karcsúmolyok háztartásokban károsító fajai közül mutatunk be kettőt.

Az élelmiszerraktárakon kívül az éléskamrákban is hamar megjelenhet az aszalványmoly (Plodia interpunctella). A szárnyvégei közti távolság 12-19 mm, ezekről könnyű felismerni, mert pontozottság nélküli elülső szárnyainak színezése kontrasztos: a tor felőli rész csontszínű, a külső rész csokoládébarna, a kettőt pedig vastag sötét sáv választja el egymástól. A hátulsó szárny a karcsúmolyokra jellemzően széles, háromszög alakú, ez esetben csillogó szürke. Többféle élelmiszeren károsít, de kedvence az aszalt gyümölcs. Hernyója, hogy a táplálékhoz hozzáférjen, még a műanyagot (!) is átrágja. Helyenként hasonló gyakorisággal léphet fel a 13-18 mm fesztávolságú készletmoly (Ephestia elutella). Elülső szárnya barna vagy világosszürke, az aszalványmollyal ellentétben pontozottan mintás, a hátulsó szárnya füstösfehér. Hernyói leginkább a lisztalapanyagú készítményeket, a déligyümölcsöt, a gombát kedvelik.

Mindkét bemutatott molyfaj éjjel aktív. Ha élelmiszerkészleteinket rendszeresen ellenőrizzük, idejében felfedezzük jelenlétüket, és ilyenkor még a megjelent egyedek megsemmisítésével, a készletek átmozgatásával, -szellőztetésével könnyen elejét vehetjük elnépesedésüknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?