Art Palace – kényelem minőséggel együtt

Idén nemcsak a fővárosi filmklubokban vetítették a Febiofest filmjeit, hanem a UCI Palace multiplex is otthont adott a szemlének. Mi több, az Auparkban lévő UCI Palace létrehozta az Art Palace klubmozit, amelyben a Szlovákiai Filmklubok Társulásával együttműködve fajsúlyos filmeket vetítenek majd.

A hanáki régi világ egyik képe(Képarchívum) Idén nemcsak a fővárosi filmklubokban vetítették a Febiofest filmjeit, hanem a UCI Palace multiplex is otthont adott a szemlének. Mi több, az Auparkban lévő UCI Palace létrehozta az Art Palace klubmozit, amelyben a Szlovákiai Filmklubok Társulásával együttműködve fajsúlyos filmeket vetítenek majd. Az Art Palace-szal a cél az volt, hogy a multiplexnek megfelelő minőségű vetítést és kényelmet biztosítson azok számára is, akiket nem elsősorban az amerikai produkciók vonzanak. Régebbi és újabb mozgóképek lesznek műsoron, különféle tematikai csoportosítás szerint. Az első tárgykör az erotika, amelyben egyebek között Woody Allen egyik klasszikusát, az Amit tudni akarsz a szexről...-t és Bernardo Bertolucci nagy vihart kavart véres „love story”-ját, Az utolsó tangó Párizsbant vetítik. A következő témaként a Cseh Oroszlánra jelölt opusok közül mutatnak be hármat: Zděnek Tyc Szemetek, Peter Zelenka A Sátán éve, valamint Alice Nellis Kirándulás című munkáját.

Következő újdonság a szlovákiai filmélet berkeiből a Szlovák Filmintézet tevékenységével kapcsolatos: az intézet munkatársai elkészítették az első szlovák filmadatbázist. A világhálón elérhető katalógus a szlovák játékfilmtörténetbe ad betekintést. Nem tartalmazza a tévéfilmeket, a cseh filmeket, a Szlovákia területén forgatott külföldi mozgóképeket, többségi külföldi tőkével, és minimális szlovákiai finanszírozással forgatott munkákat. Az adatbázis, amelyet folyamatosan bővítenek, jelenleg 2135 alkotóról (rendező, forgatókönyvíró, színész), 2685 szereplőről (filmszerepek szerinti kereső), 393 filmről ad információt, és 344 fotót tartalmaz.

A szlovákiai filmes események iránt részletesebben érdeklődők számra a filmintézet ezúttal is megjelentette szokásos, az előző esztendő történéseit összefoglaló évkönyvét. Az intézet kiadói tervében szerepel egy Juraj Jakubiskóról írt monográfia, továbbá egy kuriózumnak ígérkező tanulmány a szlovák experimentális filmről, valamint a Kalauz a klubmozis filmekhez újrakiadása.

És még egyfajta kiadói tevékenységre határozta el magát a Szlovák Filmintézet. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál közönsége felújított premieren láthatta Dušan Hanák Egy régi világ képei című egész estés dokumentumfilmjét, s a filmintézet abból az alkalomból, hogy a meglehetősen hányatott sorsú Hanák-mű éppen harminc éve került filmszalagra, megjelentette DVD-n. Ez a pozsonyi filmintézet első önálló kiadású DVD-je, ám az ilyen jellegű kiadói tevékenységét folytatni kívánja, ugyanis ezekkel az új filmhordozókkal szeretné külföldön is prezentálni a szlovák filmtörténet klasszikus darabjait. Az Egy régi világ képeit az új hordozóról is monóban hallhatjuk, de digitális technikával javított hangminőségben. Dušan Hanák filmje sokáig volt dobozban, 1989 óta azonban számos nemzetközi fesztiválról hozott el jelentős díjakat. A dokumentumfilmet Martin Martinček fotográfiái ihlették, és a periférián, kegyetlenül nehéz körülmények között, de mélységes embertisztelettel, tisztán, a megváltás hitével, pozitív életérzéssel élő – részben ez adja a film évtizedek óta mit sem gyengülő erejét – idős emberekről kerekít megrázó portrékat. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?