Arról, hogy a hírnévnek ára van

eerr

A koronavírus-járvány a diákszínjátszók munkáját is megnehezítette. Az előadások szinte minden iskolában lassan, vontatottan készültek, hiszen a csoportok tagjai közül szinte mindig volt valaki karanténban. Szerencsére vannak, akik nem adták fel. Ilyen a komáromi Selye János Gimnázium és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ mellett működő GIMISZ Diákszínpad is, amely pénteken bemutatóra készül.

Bajkai Csengel Mónikát, a GIMISZ rendezőjét, dramaturgját kérdeztük a részletekről.

Most már valóban kimondhatjuk azt, hogy március 25-én este 19.00-kor, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban bemutatója lesz a GIMISZ-nek két év kényszerszünet után. Csodálatos megélni most a próbafolyamat végét, azt, amikor már tényleg látjuk a fényt az alagút végén, és remélhetőleg most már egészséges is lesz mindenki, mert a diákszínjátszók nagy többsége már átesett ezen a betegségen. Azt látjuk, hogy a járványügyi korlátozások már gyakorlatilag nem is léteznek, így a kulturális rendezvényekre a létszámkorlát sem vonatkozik. Ezek most valóban nagyon boldog pillanatok a GIMISZ életében.

Mit ad elő a GIMISZ idei csapata?

Ez eredetileg egy amerikai musical, nagyon sokan ismerik a Fame című filmet, amelynek van egy magyar verziója is A hírnév ára címmel. Ezt a történetet helyeztük mi egy kicsit „magyarabb” környezetbe. Egy művészeti középiskolában játszódik a történet. Arról szól, hogy mit engedhetnek meg maguknak a gyerekek a siker felé vezető út során, hogy se az egészségükben, se a lelkükben ne essen kár vagy bántódás, mennyit tehetnek meg azért, hogy a hírnév megmaradjon. Ez a téma a mai világban sajnos igencsak aktuális, hiszen sorozatban gyártják a különböző tévécsatornák a celebeket, mindenféle érték és háttér nélkül, aztán elengedik a kezüket és zuhannak bele a szakadékba. A darabban szereplő iskola tulajdonképpen nem egy celebgyár, hanem itt tényleg tartalom kerülne a gyerek mögé, megtanulnak táncolni, énekelni, és színészként is megkapják a fejlesztést, de természetesen valaki tud élni vele, más pedig csak visszaélni tud ezzel a helyzettel.

Voltak olyan pillanatok a próbafolyamat során, amikor a diákok egy kicsit magukra ismertek egy-egy szituációban?

Igen, minden bizonnyal, de az az igazság, hogy a nagyokkal, tehát a negyedikesekkel sajnálatos módon annyira hajt az idő, hogy mély lélektani elemzésekre nincs lehetőség a próbák során, de ez tulajdonképpen nem is erről szól. Inkább arról, hogy éljék meg a közösségi élményt, érezzék jól magukat a színpadon, legyenek egy kicsit magabiztosabbak. Természetesen vannak köztük olyanok, akik hat-hét éves koruk óta folyamatosan a színpadon vannak, akár énekesként, akár versmondóként, prózamondóként vagy táncosként. Másoknak viszont bizony ez lesz az első színpadi szereplésük, és azt gondolom, hogy a GIMISZ, meg eleve a diákszínpad mint olyan, arra hivatott, hogy az önbizalmat fejlessze a gyermekekben.

A premiertől már csak napok választanak el benneteket. Összeállt az előadás?

Hát, ezt a kérdést a bemutató előtt egy nappal lenne érdemes feltenni, mert akkor lesz az a főpróba, amikor már teljes technikával, teljes díszlettel, teljes kosztümben futtatjuk le az előadást. A gyerekek nagyon tehetségesek és lelkesek. Rengeteget dolgoznak. Feltétlenül meg kell említenem két nevet, akik a háttérben munkálkodnak, és sokat segítenek. Az egyik Pavlovič Petra koreográfus, akivel már évek óta dolgozom együtt, a másik Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, aki a zenei vezetője a GIMISZ produkcióinak, szintén hosszú évek óta. Ő korrepetál és énekel a gyerekekkel, hajtja őket rendesen. Ő az a szakember, aki a rá bízott növendékek kezét nem engedi el még akkor sem, amikor azt mondják, hogy én ezt nem bírom, én ezt nem akarom, én már ezt nem tudom elénekelni. Zsuzsi akkor is megtanítja velük... és hát Petra is, a szó jó értelmében, szinte kinyúzza belőlük az utolsó lépéseket is, tehát azt azért ugye el kell mondani minden fórumon és itt is, most is, hogy ez nem egy egyszemélyes produkció. Az eredmény profi háttéremberek óriási csapatmunkája.

Feltételezem, hogy idén is vannak csiszolatlan gyémántok. Milyen a csapat, milyenek a diákszínjátszók?

Csodálatosak, kreatívak, rájuk lehet bízni extra feladatokat. Meglepetéseket most előzetesen nem szeretnék elárulni, de van egy zenekarunk, ami fantasztikus. És annak a zenekarnak van két-három tagja, akik zeneileg nagyon-nagyon ráéreznek arra, amit én szeretnék. Nagy vonalakban vázoltam, mire gondoltam, és jöttek a kis felvételükkel, hogy na, ez az? Mondtam, hogy persze, igen, ez tűpontosan az. Ugyanígy a táncos gyerekek között is kis sztárok csillannak meg, vagy akár a pedagógusokat játszó gyerekek között is hihetetlen humorral rendelkező kölykök vannak, nagyon szeretem őket. Munkájuk eredményét nemcsak a szülők tekinthetik meg, hanem az mindenki előtt nyitott. A hírnév ára című előadást március 25-én, pénteken 19 órától lehet megnézni a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Várunk mindenkit hatalmas szeretettel!

Kiss Réka

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?