Arcok és harcok

JUHÁSZ KATALINLondon. Lalage Snow, egy afgán származású brit dokumentum- és szociofotós(nő) nyolc hónapon át foglalkozott azzal a kérdéssel, vajon milyen nyomot hagy a katonák arcán az afganisztáni szolgálat.

JUHÁSZ KATALIN

London. Lalage Snow, egy afgán származású brit dokumentum- és szociofotós(nő) nyolc hónapon át foglalkozott azzal a kérdéssel, vajon milyen nyomot hagy a katonák arcán az afganisztáni szolgálat. A We Are The Not Dead című fotósorozat alanyai fiatal brit katonák, akiket Snow a misszió előtt, közben és után fotózott le.

„Szinte minden esetben az látszik a képeken, hogy a fiúkból nyolc hónap alatt férfi lett. Számomra a legkifejezőbbek a szemek, de sok esetben az arcvonások is jelentősen változtak”– mondta egy interjúban a fotós. Valóban, mintha felgyorsult volna az idő: az arcokon komoly nyomot hagyott a forróság, az állandó stressz, a folyamatos bizonytalanság és a napi feladatok teljesítése, amiről még évekig tilos beszélniük. Lalage Snow a fotózás mellett rövid interjúkat is csinált a katonákkal, akik szerinte egyáltalán nem voltak felkészülve a komoly lelki terhelésre, ami várta őket. Az interjúkból kiderül, hogy hazatérésük után a legtöbben agresszívabbak lettek, és a legnyugodtabbak is hamarabb vesztik el a fejüket, türelmetlenebbek és robbanékonyabbak, mint azelőtt.

A fotós nemrég az interneten publikálta a sorozatot, mivel egyetlen brit lap sem merte megjelentetni a képeket. Snow ugyanis az interjúk közlését is feltételül szabta, ezekben azonban a katonák meredek dolgokat mondanak a küldetés pszichológiai vonzatáról. Az elején legtöbben teli voltak lelkesedéssel, az ötödik-hatodik hónapban azonban már csak egyetlen vágyuk volt: hogy ép bőrrel megússzák az afganisztáni missziót, és végre hazatérhessenek szeretteikhez.

(A fotósorozat megtekinthető: www.lalagesnow.photoshelter.com.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?