Mostantól saját útját járja a Kalligram

dd

Kivált a Libri Kiadói Csoportból a Kalligram könyvkiadó, miután 100 százalékban az eddigi igazgató, Mészáros Sándor tulajdonába került.

Az eredetileg Pozsonyban, Szigeti László és Grendel Lajos által alapított Kalligram a rendszerváltást követő évek legsikeresebb hazai kiadójává vált – a szlovák könyvkiadás tekintetében is. Később meglehetősen kalandos utat járt be: 2017-től mostanáig a Librihez tartozott, bár a legfontosabb könyves rendezvényeken, az Ünnepi Könyvhéten és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is mindig külön standokon szerepelt, és a Libri sosem tüntette fel a Kalligramot saját portfóliójának részeként.

Mészáros Sándor az Indexnek tegnap azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy veszélyben érezte a Kalligram autonómiáját, ezért megvásárolta a Libri 49 százalékos tulajdonjogát is. Az igazgató nem fél attól, hogy ezek után kevesebb embert érnek majd el könyveikkel, dacára annak, hogy a Libri már az eddigi mérsékelt szinten sem reklámozza a kiadványaikat. Elmondása szerint az együttműködés többé-kevésbé baráti alapon valósult meg, jelentősebb anyagi haszon nélkül, osztalékot sem vettek ki a cégből, hiszen nem is lett volna mit – bevételeik ugyanis meglehetősen alacsonyak voltak.

A kiválási folyamat Mészáros szerint zökkenőmentesen zajlott. Az igazgató el akarta kerülni, hogy bárki beleszólhasson, milyen könyveket adhat ki a jövőben. A Libri Kiadói Csoportot ugyanis tavaly megvásárolta a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) – ez az ügy hatalmas vihart kavart az irodalmi közéletben. „Kár volna tagadni, tartottam attól, hogy az autonómiánk veszélybe kerül, és nem akartam megvárni, mi lesz a vége. Számomra a kultúra autonómiája végtelenül fontos. A magyarországi intézményekben azonban sok kivéreztetést, ellehetetlenülést tapasztalok, amelyeket nézni is nehéz” – véli Mészáros Sándor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?