Arany Oscarok, fekete sikerek

Idén tartották meg 74. alkalommal az amerikai filmakadémia díjkiosztó gáláját. A Los Angeles-i Kodak Színházban helyi idő szerint vasárnap este tartott ceremónián, amelyet Tom Cruise nyitott meg, az Egy csodálatos elme kapta a legjobb filmért járó aranyszobrot.

Halle Berry, Denzel Washingtonnak Julia Roberts gratulálTASR/AP és TASR/EPA-felvételekA skizofrén zseniről szóló filmdráma ezenkívül elnyerte a legjobb rendezésért (Ron Howard), a legjobb női mellékszereplői alakításért (Jennifer Connelly), a legjobb adaptált forgatókönyvért (Akiva Goldsman) járó Oscar-díjakat.

Szintén négy díjat kapott az összesen 13 kategóriában jelölt A Gyűrűk ura. A fantasy-trilógia első része a legjobb operatőri munka (Andrew Lesnie), a legjobb filmtrükk, a legjobb kísérőzene (Howard Shore) és a legjobb maszk kategóriában kapott elismerést.

Az afroamerikai színészek sikerét jelenti, hogy a legjobb női és férfi színészi alakításért Hale Berryt és Denzel Washingtont díjazták. Hale Berry a Monster’s Ball című filmdrámában egy özvegyet alakított, aki beleszeret férje börtönbeli kivégzőjébe. Denzel Washington a Kiképzésben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Ebben a produkcióban szokásától eltérően negatív hőst – egy gonosz Los Angeles-i rendőrt – játszott. Ennek az Oscar-kategóriának egyébként a nagy esélyese többek szerint inkább Russel Crowe volt az Egy csodálatos elme főszerepéért. Crowe az Arany Glóbuszt meg is kapta ebben az évben, de az Oscar-ítészek nem az ő javára döntöttek. Washingtonnak az idei volt az ötödik jelölése és második Oscar-díja. Mind a férfi, mind a női mellékszereplői kategóriában olyan színészt találtak a díjazásra legérdemesebbnek, akinek a főalak házastársát kellett eljátszania. A legjobb férfi mellékszereplő díját Jim Broadbent kapta, az Iris Murdoch életéről készült, Iris című filmben nyújtott alakításáért. Ő formálta meg az Alzheimer-kórban szenvedő írónő önfeláldozó férjét. A legjobb női mellékszereplő Oscar-díját Jennifer Connelly szerezte meg, aki az Egy csodálatos elmében a skizofrén matematikus feleségét alakította, és ezért a szerepért idén már az Arany Glóbuszt is megkapta.

Egyetlen jelentősnek tartott kategóriában sem sikerült díjat elnyernie a nagy esélyesnek tartott Moulin Rouge-nak. A filmakadémia mindössze a díszletet és a kosztümöt tartotta nyerőnek az ausztrál Baz Luhrman rendezte musicalben. Szintén „jelentéktelenebb“ díjakkal jutalmazták Ridley Scott filmjét, Sólyom végveszélyben című háborús akciót. Az USA katonai kudarcát feldolgozó produkció a legjobb hang és vágás kategóriákban nyertek.

Idén adtak át díjakat először animációs játékfilm kategóriában. Az Oscart a Shrek kapta, így a Szörny Rt. stábjának így be kellett érnie a legjobb betétdalnak járó elismeréssel.

Robert Altman rendező öt kategóriában jelölt Angliában játszódó krimijét, a Gosford Parkot végül a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában tüntették ki. A Julian Fellowes által írt díjazott munka egyben a Memento-szkript sikertelenségét is jelenti.

A legjobb külföldi film a bosznia-hercegovinai Senkiföldje lett. Ez egyben az öt kategóriában jelölt francia Amelie csodálatos élete kudarcát is jelenti, mely végül egyetlen díjat sem kapott a pozitív fogadtatás ellenére.

Idén is átadtak tiszteletbeli Oscar-díjakat. Arthur Hiller rendező humanitárius tevékenysége, Sidney Poitier színész kiemelkedő életpályája, Robert Redford pedig a független filmipar segítése elismeréséül kapták a megtiszteltetést. (Index, ČTK, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?