Annie Proulx már sajnálja, hogy megírta a Túl a barátságont

<p>A 79 éves amerikai írónő, Annie Proulx már sajnálja, hogy megírta a Brokeback Mountain &ndash; Túl a barátságon című Oscar-díjas kanadai&ndash;amerikai filmdráma alapjául szolgáló novellát.&nbsp;</p>

A film Proulx Közel s távol című novellája alapján készült, amely először 1997-ben jelent meg a The New Yorkerben. „Sok ember nem értette meg a történetet. Úgy gondolom, az olvasónak szabad helyeket kell hagyni, amelyeket a saját képzelete alapján tölthet be, de sajnos, a Túl a barátságon főként annál a rétegnél ért el nagy hatást, amely erős előfeltevésekkel rendelkezett. Sok ember úgy döntött, a történetnek vidám vége kell legyen, nem tudják elviselni, ahogy végződött. Így átírják a történetet, újabb barátokat, szeretőket konstruálnak hozzá. Ettől én kész vagyok” – mondta az írónő. Annie Proulx hangsúlyozta, ez a történet nem Jackről és Ennisről szól. „A homofóbiáról és a szociális helyzetről szól. Egyfajta hozzáállásról és erkölcsiségről szól. És nem értik” – tette hozzá. A filmet a tajvani Ang Lee rendezte, a forgatókönyvet Diana Ossana és Larry McMurtry írták. A főszereplők Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway és Michelle Williams. A Túl a barátságon a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán díjat, a 2005-ös Oscar-díj kiosztáson pedig három szobrot nyert, köztük a legjobb rendezésért járó díjat is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?