Amikor nem bírja a kötél

<p>Az Egy tökéletes nap című spanyol film a Balkánon játszódik 1995-ben, háborús viszonyok között, de nem a háborút mutatja be. Fernando León de Aranoa rendező bámulatos hangulatú mozit rendezett, amely akcióval teli, izgalmas road-movie, egyben letaglózó feketekomédia.&nbsp;</p>

Egyetlen őrült nap hihetetlen eseményekkel teli története. Egy nemzetközi segélyszervezet dolgozói egy nem mindennapi, de egyszerűnek tűnő feladatot hajtanak végre ismeretlen terepen. Kiderül, a teendő sokkal bonyolultabb és veszélyesebb, mint amilyennek elképzelték. Egy hegyekkel körülzárt térség kopár völgyébe vezet a kamera – olyan érzést keltve, mintha a vadnyugaton járnánk, egy westernt indító fura helyzetben. Aztán a kamera leszáll egy kút fenekére: ez a szituáció a Daniel Day-Lewis főszereplésével játszódó Vérző olaj című dráma atmoszféráját idézi, azt az elismerő megállapítást kiváltva, hogy jól indul a film. És jól is folytatódik, bár sem western nem kerekedik belőle, sem olajmezőkre nem vezet a továbbiakban.  Szellemes, élvezetes abszurd játék, kaland nő ki a kútból. A mélyéről egy termetes hullát kellene kibányászni. Húzzák kifelé, de a kötél elszakad, s a tetem arccal lefelé visszazuhan a vízbe.A segélyszervezet dolgozói kínos helyzetbe kerülnek. Nincs újabb kötelük, ezért odaszólnak egy távolabbi helyszínen ügyködő társuknak, hogy szerezzen. A környéken megindul a hajsza a kötél után, mert akinek van, az az amerikaiaknak pénzért sem ad, amelyikhez pedig ingyen hozzájuthatnának, annak egy magára hagyott acsargó eb van a végén. A hegyi szerpentinek is gyakran rejtenek veszélyt. Elhullott tehéntetemet helyeznek el az úttesten, amely csapdaként aláaknázott terepre vezetheti a gyanútlan utast. A segélyszervezet emberei felkészültek erre is: kivárják a helyi pásztort, aki a jószágot maga előtt terelve jut át az aknamezőn. „Szövetségesre” is akadnak egy helyi kisfiú személyében, aki focilabdáért cserébe hajlandó kötelet szerezni. A humoros helyzetekből komoly dráma kerekedik. A több település ivóvizét biztosító kutat ugyanis szándékosan mérgezte meg a hullával a maffia. Tartálykocsival jelennek meg a helyszínen, s a falusiaknak busás áron árulják az ivóvizet. Kitűnő színészek játsszák az abszurd játékot: Benicio Del Toro és Tim Robbins, akik mellé „asszisztensként” beosztottak egy bombanőt is: Olga Kurylenko alakítja. Ahol megjelenik a nő, ott menthetetlenül kibontakozik a szerelmi szál – sajnos, ez lesz a film leggyengébb eleme. Kár volt a kötél ütős históriáját romantikával émelygőssé tenni, és ezzel gyöngíteni a groteszk helyzetet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?