Álmok a Gangesz felett

Fatális találkozás. Hóna alatt egy lopott komputerrel, „aranylövésért” indul útnak egy drogfüggő programozó, de még mielőtt hozzájutna az utolsó adaghoz, megismerkedik egy fiatal színésznővel. András és Juli két lenullázott élet.

Dettre Gábor: „Hetekig próbáltunk a forgatás előtt...”Oláh Csaba felvételeAndrás már menthetetlen kábítószerfüggő. Leszokási kísérletei hatalmas csőddel végződnek, újabb próbálkozásra már alig van ereje. Juli kilátástalan kapcsolatban vergődik. Önző és erőszakos férje mellett, akit igazából csak a pénz érdekel, nincs már semmi öröme. Házasságukat nyolcéves kislányuk tartja össze. Azon a napon, amikor Juli találkozik Andrással, mindkettőjük életében hatalmas változás áll be. A fiú megígéri: ha Juli hozzáköltözik, és segít neki talpra állni, végleg leszokik a szerről. Súlyos, embert próbáló feladat, amit a nő magára vállal, de inkább azzal néz szembe, mint megfeneklett házasságával. Juli mindent odahagyva beköltözik a „pokolba”, hogy felépítsen egy emberi roncsot, hogy erős kézzel és erős lélekkel asszisztálja végig András rémisztő szenvedését.

Felhő a Gangesz felett. Dettre Gábor (1956) új filmje Ternyák Zoltán és Tóth Ildikó főszereplésével. Észt, lelket és gyomrot egyszerre felkavaró alkotás arról, amit nem szívesen látunk, s amiről nem szívesen beszélünk. Drogtörténet annak minden mögöttesével. Ha egyetlen mondattal kellene meghatároznom a filmet, csak annyit mondhatok: hátborzongatóan őszinte munka. És nemcsak a rendező – a két színész részéről is. Ternyák Zoltán az életét tette a vászonra. Fizikai rosszullétei, kínjai-gyötrődései, vad érzelmi hullámai szigorúan valódiak. Az életből – nem lopottak! – „kölcsönvettek”. Ez nem színészi játék, a legteljesebb színészi valóság. Itt semmi sem beállított, itt minden magától jön. Csak éppen ott a kamera. Látja, amit másoknál, hasonló esetben nem láthat. Nem véletlen, hogy Koltai Lajos, az idei Magyar Filmszemle zsűrielnöke azt nyilatkozta a díjkiosztás után, hogy Ternyák Zoltán briliáns alakítását látva ő azt hitte: egy önmagát adó ember „napi teljesítményének” szemtanúja. Ezért aztán nem is ő kapta a legjobb férfialakítás díját – noha megérdemelte volna. Mint ahogy Tóth Ildikó is (Závada Pál csodálatos Jadvigája) is újra bebizonyította: a legjelesebb fiatal magyar színésznők egyike.

Dettre Gábor szerint Juli is választás előtt áll a filmben, nemcsak András.

„Tönkrement a kapcsolata a férjével, és András mellett most egy új kapcsolat lehetőségét látja, de ezt nem mondja ki, csak belemegy. Iszonyú küzdelem az övék. Lelkileg is, fizikailag is. András arra kéri Julit, hogy zárja be a lakásba, kötözze le, hogy ne tudjon szabadulni, drogért menni. Egy idő után azonban már azt ordítja neki: ha a fene fenét eszik, akkor is el fog menni. Különös kapcsolat ez. Egymásrautaltságból indul, majd barátsággá és mély szeretetté változik, és a szerelem lehetősége is benne van. Telefonbeszélgetésekből, rövid találkozásokból tudja meg a néző, ki kihez tartozik. Julinak az apja, Andrásnak az anyja jelenik meg a filmben, de feltűnik egy-két volt barát, barátnő is, felvillannak korábbi szerelmi viszonyok. Kiderül, hogy ebben a miliőben valahogy mindenki szívtelen, elkeseredett és kiüresedett. ĺgy aztán teljesen érthető, hogy ennek a két embernek nagyon nagy változásra van szüksége ahhoz, hogy tovább tudjon lépni az életben. Nem kritizálni akartam a filmmel, hanem megmutatni egy lélektani drámát. András, mint hívő keresztény a bibliát, úgy forgatja az indiai Pancsatantrát. Különböző szituációkban felüti a könyvet, és furcsa mód mindig stimmel, amit olvas belőle. Ez a mániája. Kíváncsi, mit mond neki a könyv adott helyzetben. Hihetetlen rendetlenség veszi körül, de az idézetek, akárcsak a lány szeretete, nagyon fontos neki. Az a nagy álma, hogy egyszer eljut Indiába. És amikor már jól van, megbeszéli a lánnyal, hogy elutaznak. Fel is ülnek a Bécsbe induló buszra, mert onnan utaznának tovább repülővel. És megint közbeszól az élet. Még mielőtt a vonat elindulna, Juli leszáll, hogy szendvicset vegyen, egyszer csak megjelenik a férje, és nem engedi vissza a vonatra. De András sem jut el Indiába, a film végén egy kórházi szobában látjuk teljesen összetörve. »Már hetek óta kereslek« – mondja Juli. »Nem én tűntem el, hanem te« – feleli a fiú. »Nem tűntem el, csak értem jött a férjem – folytatja Juli. – De most visszajöttem, és veled maradok, ha te is akarod.« És ott marad mellette a szobában.”

Ternyák Zoltánnal és Tóth Ildikóval először dolgozott Dettre Gábor. Ternyák, a magyar színház tékozló fiúja, egy baleset következtében hónapokkal ezelőtt kómába esett, állapota azóta sem javult. Tóth Ildikó babát vár. Férje, Domokos László marosvásárhelyi színész.

„Ildikó zseniális színésznő – vélekedik a rendező. – Végig ellenvetés nélkül dolgozott. Egyetlen kifogást sem hallottam tőle, ami a hiúságára utalt volna, pedig nagyon nehéz helyzetek elé állítottam őt. Mindent alárendelt a szerepnek, s bár nem ismerek szemérmesebb színésznőt, még a meztelenséget is elfogadta. Azt mondtam neki, ha segít rajtam, a hitelesség kedvéért én is levetkőzöm, és csupaszon állok majd a kamera mögött. De nem volt rá szükség. Profi színésznő, és nem akármilyen tehetség. Ternyákot azért választottam a szerepre, mert a dolog lélektani oldalát is ismeri. Nem titok, hogy alkoholista, és hogy erről nagyon sok mondanivalója van. Amikor epilepsziás rohamokkal kórházba vitték még a forgatás előtt, meglátogattam őt, és videóra vettem több órás beszélgetésünket. Volt is egy elképzelésem, hogy ezekből beillesztek valamit a filmbe, aztán mégsem tettem. A forgatás alatt egyébként teljesen leállt, nem ivott. Nagyszerűen dolgoztunk együtt. Nekem ő régi barátom. Az intézetbe is én vittem be, az elvonókúrára. Amikor megírtam a történetet, kértem őt, hogy olvassa el, mert érdekelnek az észrevételei. Drogosokról eddig csak dokumentumfilmben beszéltem, az alkoholizmus pedig, mélylélektanában, hasonlít a kábítószerezéshez, bár a kettő két különböző dolog. Zoli végül is sok ötletet adott, fontos történeteket mesélt. A forgatás alatt nálam lakott, úgy vigyáztam rá, hogy ne igyon. Pedig engem sem kímélt az élet. A forgatás előtt ment tönkre a kapcsolatom, nehéz volt, elkezdtem inni, elég önpusztító életet éltem. De a Zoli mellett nekem is változnom kellett. Tizenhét kilót lefogytam, de már nem iszom és nem dohányzom. Nem könnyű állapotban egymásra vigyázva csináltuk végig a filmet.”

Nem egy jelenetet kézi kamerával vettek fel, így hat-hétperces snittek is bekerültek a filmbe.

„Hetekig próbáltunk a forgatás előtt, de helyet hagytam az improvizatív elemeknek is. Ami le volt írva könyvben, az a filmben is elhangzik, de a vitákba, veszekedésekbe, a történetbeli kiborulásokba nem szóltam bele. Hagytam, hogy ha úgy alakul, bármit hozzátehessenek. Mesterséges fényeket sem használtunk, csupán a meglévő lámpákat erősítettük fel. Nagyon dokumentarista jellegű a film. Kísérőzenét nem használok, pár helyen, inkább csak aláfestésként indiai zene szól, amely a jelenethez szervesen kapcsolódik. A film elején András egyik szomszédja gyönyörű cigányballadát énekel. A tévé nagyon sokat megy a háttérben. Sokszor csak hang nélkül. A fiú karakteréhez kellett az állandó pörgés.”

András és Juli. Egy újrakezdés története. A megtisztulás képei egy döbbenetes erejű, értékes alkotásban.

„Ha nem vigyázunk, a legszentebb dolgok is könnyen szertefoszlanak az életünkben. De ha óvjuk őket, ott lebegnek fölöttünk. Mint felhők a Gangesz felett.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?