Alfons Mucha-alkotásokat árvereztek el Prágában

Prága |

<p>Összesen 4,3 millió koronáért keltek el a cseh szecesszió kiemelkedő mestereként tisztelt Alfons Mucha (1860-1939) plakátművész, illusztrátor, festő munkái egy prágai árverésen.</p>

 

Az aukción felsorakoztatott 85 alkotás nagyjából egyharmada alig egy órán belül új gazdára talált. A legdrágább tétel a művész Négy Évszak-sorozatából származó Tél című festmény volt, amelynek leütési ára elérte az 1,8 millió koronát.     A licitálók ugyanakkor nem mutattak érdeklődést a művész magánéletét és műtermét megörökítő litográfiákkal és fotókkal díszített magazinok, könyvek iránt.     A Mucha-litográfiákkal illusztrált könyvek közül mindössze az 1901-ben kiadott Ilsée Prinzessin von Tripolis című talált új gazdára, 55 ezer koronáért (635 ezer forint). A licitálók egyike két színezett litográfiával térhetett haza, amelyek együttes ára 290 ezer korona volt. A Young Woman Holding Satyr's Head című rajz 160 ezer koronáért kelt el, míg a művész jegyzetfüzete 41 ezer koronáért cserélt gazdát. Az árverés összbevétele - a közvetítői díjat nem számítva - 4,3 millió korona volt.     Mucha Münchenben végezte tanulmányait és megjárta Bécset, Párizst, New Yorkot és Chicagót is. A plakátokon kívül jelmezeket és színházi díszleteket is tervezett, de szívesen foglalkozott könyvek illusztrálásával, éppúgy, ahogy ékszerek és bútorok tervezésével.     Világhírneve ellenére mindig is cseh hazafi maradt. Miután támogatót szerzett az Egyesült Államokban, visszatért Csehországba, hogy megkezdje a munkát a Szláv eposz című monumentális alkotásán. A húsz darab hatalmas festményből álló ciklus a szláv népek történelmének kiemelkedő eseményeit ábrázolja.     A mű, amelyet 18 év alatt készített el Mucha, a prágai Kereskedelmi Palotában látható. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?